Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Robert Falcon Scott

rfalconAl començament de 1905, el capità Scott va iniciar una campanya per tot el país amb l’objecte de recaptar fons per a una segona aventura expedicionària al Pol Sud. El 10 de juny de 1910, el Terranova va salpar d’Anglaterra amb direcció a Austràlia amb tots els pertrets de l’expedició i un equip de més de trenta persones. Entre elles es trobaven Lawrence Oates, oficial de cavalleria, els lloctinents Edward Evans i Henry R. Bowers i el doctor Edward Wilson, gran amic de Scott. El 10 d’octubre, el Terranova va arribar a Melbourne.

Durant la seva curta estada en terres australianes, Scott va rebre un avís del seu més seriós competidor, el noruec Amundsen, que, des de la badia de Whales, li aconsellava abandonar. Amundsen es disposava a realitzar la mateixa gesta i no volia competidors. Scott, lluny de desistir, va resoldre seguir endavant i intentar amb tots els mitjans coronar amb èxit l’expedició; es va iniciar així una angoixant cursa entre ambdós exploradors.

terranovaEl Terranova va arribar a l’estret de McMurdo; solcar el mar de Ross fins a travessar, el desembre del mateix any, el cercle polar antàrtic. A partir d’aquest moment, Scott i els seus companys van emprendre un inhumà viatge de 2.464 quilòmetres des de la posició fins al Pol Sud.

El 4 de gener de 1912, Scott i els seus quatre companys van iniciar la marxa final; en el camí van perdre a tots els animals de tir que quedaven. El 12 de gener, després incomptables patiments de tot tipus pel ritme frenètic que es van imposar, l’expedició va arribar al Pol Sud.

Amb una gran desil·lusió, van veure la botiga i la bandera noruega deixada per Amundsen cinc setmanes abans… Però encara no havia passat el pitjor. Cansats i gairebé sense queviures, l’expedició va emprendre el camí de tornada. El primer a morir va ser el lloctinent Evans, el debilitament li va impedir seguir als seus companys. Després li va seguir el capità Oates. Robert Falcon Scott va ser l’últim a morir. Tenia quaranta-quatre anys i havia perdut una cursa decisiva, la darrera i més important de la seva vida. El seu cos, juntament amb els de Wilson i Bowers, van ser trobats per una expedició que va sortir a buscar-los des cap Evans vuit mesos després. Tots havien mort a l’interior de la botiga on descansaven.

grup_scott

El diari d’un dels membres de l’expedició a l’Antàrtida que va comandar el capità Robert Falcon Scott entre 1910 i 1913 ha estat trobat després de passar un segle sota el gel. El llibret recull les opinions, comentaris i imatges de George Murray Levick (1876-1956), fotògraf, zoòleg i cirurgià que va acompanyar a Scott a la Expedició Terra Nova, la tercera de les exploracions britàniques a l’Antàrtida el segle passat.

El quadern va aparèixer durant el desglaç de la primavera de 2013 a la zona de la base que va establir Scott a l’any 1911, i des de llavors els experts de la societat Antartic Heritage Trusthhan ha treballat per restaurar el document històric, en les pàgines davanteres apareix amb claredat el nom l’autor.

Amundsen i Scott, dos herois a l’Antàrtida

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari