Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Blechkoller

bleckollerBlechkoller fa referència a la síndrome de la llauna de sardines. És un tipus de neurosi que afecta alguns dels tripulants dels submarins quan passen llargs períodes de confinament. La falta d’oxigen, la claustrofòbia i la por de ser esclafats per les mortals càrregues de profunditat provoquen tal tensió, que els brots de violència irracional entre els soldats poden arribar a posar en perill les vides de tota la tripulació.

Ara tot just poden a penes sanejar l’aire dins del submarí, estan sense poder rentar-se i sobretot amb la tensió de poder ser atacats en qualsevol moment per les càrregues de profunditat, i acabar així en el fons del mar sense escapatòria alguna. Aquesta psicosi pot provocar atacs d’histèria, i a on els tripulants podien arribar fins i tot a infligir autolesions o atacar altres companys de tripulació. Aquesta és la malaltia que pateix el protagonista en la seva U-boot, tot a l’espera d’esdeveniments…

 
bkollSucceeix durant la Segona Guerra Mundial, en plena Batalla de l’Atlàntic, a l’enfrontament naval que es va lliurar durant anys entre els navilis alemanys i els temibles submarins, els U-boots, comandats per l’almirall Karl Dönitz i tota l’armada britànica. En les seves pàgines es troba la història d’Erik Schultz, el brigadier alemany especialitzat en el sonar U-966, el submarí alemany en plena crisi de Blechkoller atacat i malferit. El còmic està dibuixat d’una forma àgil i retorçada pels dibuixos que il·lustren el claustrofòbic ambient d’una forma magistral per un inspirat Javier Hernández.

És una història crua molt ben narrada que, gràcies a l’ús que el seu autor fa del traç del dibuix amb ombres, així com a uns plans força arriscats i efectistes, aconsegueix aprofundir en els retorçats camins de la psicologia humana i arrossegar al lector irremeiablement a una obscuritat angoixant i malaltissa.

Blechkoller és el segon guió de còmic que Damián Campanario ha publicat. Anteriorment va adaptar a guió de còmic la novel·la de Rosa Montero que porta el títol de Lagrimas en la lluvia però l’editorial li va donar la merescuda oportunitat d’explicar una història pròpia, escrita expressament per al seu cosí Javier Hernández. Aquest còmic va ser guanyador del Premi VSD a l’any 2012 i és novetat aquesta setmana a la biblioteca.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 Comentari fins ara

  1. Damián divendres 17 d'octubre de 2014 - 12:37 h

    Gracias por la fantástica reseña! Sólo un detalle. Podríais cambiar la portada de la edición francesa por de la edición de Norma.

    Un saludo

    damián

Deixa un comentari