Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Avui fa un segle de la Gran Guerra

arxiducAquest dilluns es compleixen exactament 100 anys des que Àustria-Hongria li declarés la guerra a Sèrbia, donant començament a la Primera Guerra Mundial.

El conflicte havia començat a gestar-se molt abans: l’assassinat a Sarajevo de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu al tron de l’Imperi Austro Hongarès el 28 de juny de 1914 va ser el detonant oficial.

Els responsables de l’atemptat, bosnians d’origen serbi, reivindicaven l’annexió de Bòsnia, sota domini austríac, a Sèrbia.

Gräft & Stift Double PhaetonNo obstant això, no va ser fins gairebé un mes després, el 23 de juliol, quan Viena va reaccionar a l’atemptat presentant un ultimàtum a Belgrad, en què demanaven que investiguessin el crim.

D’aquesta manera, Àustria acusava directament a Sèrbia de ser còmplice d’aquell succés. A la capital de l’imperi van rebre la callada per resposta i un dia com avui de fa 100 anys van decidir declarar la guerra a Sèrbia.

Va ser a la mitjanit del dia 28 i les 2 de la matinada del dia següent quan es va produir el primer intercanvi de foc entre els dos països. L’atac es va planejar entre els rius Sava i Danubi, que feien de frontera entre els dos regnes.
 
Mapa de les aliances
El funcionament de les aliances militars constituïdes en els inicis del segle XX per les principals potències europees precipitar l’extensió del conflicte fora de les fronteres balcàniques.

La Gran Guerra, se la va conèixer fins a l’esclat de la Segona Guerra Mundial, dues dècades més tard, va enfrontar a més d’una desena de països i va causar la mort de deu milions de persones, però la seva importància no radica únicament en aquestes xifres esgarrifoses, sinó en que va marcar un abans i un després en la història de la humanitat.
 
 
Maxim fue la primera ametralladora automática portátiLa contesa va suposar la fi de la idea romàntica de guerra que havia imperat fins a aquest moment, i el maldestre Tractat de Versalles que la va tancar va posar la primera pedra de l’autopista que acabaria conduint a Europa cap a la Segona Guerra Mundial.

Rèplica del famós triplano utilitzat per Manfred von Richthofen.
 
La memòria col·lectiva associa avui la Gran Guerra a la vida penosa a les trinxeres i camps enfangats; a la irrupció d’armes noves i terrorífiques com el gas mostassa, el submarí o el tanc, i a la intervenció de personatges avui mítics com Lawrence d’Aràbia, Mata Hari o el Baró Roig.
 
Uns sucosos ingredients que han seduït al cinema i a la literatura en innombrables ocasions i des de diferents òptiques.
 

Primera Guerra Mundial a la BibliotecaPrimera Guerra Mundial a la Biblioteca
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari