Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Yasunari Kawabata

Yasunari KawabataEls primers anys de la vida d’aquest escriptor van quedar marcats per la mort: quan tot just tenia un any va morir el pare, al cap d’un parell d’anys la mare; aleshores va passar a viure amb els avis, però l’àvia va morir quan ell tenia set anys i tres anys més tard també va morir la seva germana. I és en aquesta etapa on podem trobar l’origen dels seus grans temes.

Ja d’adolescent es va convertir en un lector compulsiu, apassionat per la literatura japonesa tradicional i per la novel•la europea contemporània.

A l’edat de 16 anys (quan mor el seu avi) escriu Diari íntim del meu setzè aniversari, publicat una dècada més tard sota el títol L’Adolescent (considerada la seva primera obra literària malgrat que no la primera a ser editada). El 1920 ingressa a la Universitat de Tokio, on es gradua en Literatura. En acabar els estudis participa en la creació de la revista Època de l’Art Literari, una publicació que reunia nous i prometedors escriptors japonesos. Però la notorietat li arriba amb la narració La ballarina d’Izu (relat publicat en la revista esmentada) i la consagració com escriptor, al seu país, li és atorgada amb la publicació de la novel•la País de neu. A aquesta la seguiran obres com Mil grulles, El so de la muntanya, El mestre de go i el relat llarg que ens ocupa, La casa de les belles adormides.

Amb tot, cal assenyalar que en les obres escrites després de 1945 ja no s’hi troba el rastre de la seva primitiva inclinació vers el neoimpressionisme, i tracta temes com l’amor, la mort i la soledat a la manera dels clàssics japonesos.

Yasunari Kawabata va ser el primer escriptor japonès guardonat amb el Premi Nobel de Literatura (1968), moment en què va pronunciar el conegut discurs El vell Japó i jo. El 1972, deprimit i malalt, es va suïcidar.

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari