Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per novembre, 2018

La guerre des boutons. Louis Pergaud

Le club de lecture facile en français de la Bibliothèque Joan Oliva i Milà a le plaisir de démarrer la nouvelle saison 2018-2019 de lectures avec le livre La guerre des boutons de Louis Pergaud adapté en français facile par Elyette Roussel.

 
 
Rappelons que ce club permet aux personnes inscrites d’aborder la littérature française à travers des livres adaptés d’œuvres originales d’écrivains français ou francophones et que ce club est particulièrement recommandé aux personnes qui sont en train d’étudier la langue ou qui veulent la renouer.
 
La guerre des boutons À travers le récit adapté de La guerre des boutons, roman le plus célèbre de Louis Pergaud, les lecteurs pourront s’en donner à cœur joie en suivant les aventures et les bagarres de deux bandes rivales de gamins qui sont les Longevernes et les Velrans. Alternant victoires, défaites et revanches, les héros de cette histoire qui se déroule dans la campagne française en Franche-Comté se détestent, s’insultent et s’emparent de leurs adversaires pour les faire prisonniers et les démunirent de leurs boutons, bretelles et lacets et en faire un bon butin de guerre.
 
À cette époque, rentrer chez soi avec les vêtements du dimanche sales ou abimés ne reste pas sans conséquences et le livre nous révèle un témoignage instructif qui contient des éléments autobiographiques de l’auteur facilitant un bon sujet de conversation sur la vie sociopolitique de la France rurale du début du XXe siècle.
 
Louis Louis Pergaud est très bien placé pour le faire car il connait bien la société de l’époque et la vie difficile et pauvre que mènent les paysans à la veille de la Première Guerre mondiale. Il est issu d’un père instituteur de campagne et d’une mère fille de fermiers. Elève brillant, après l’obtention de son certificat d’études, il suit ses études dans un internat de Besançon et devient instituteur dans un village du Doubs.
 
Il s’estime déçu par la pédagogie qu’il a dû pratiquer à ses élèves et heureux de quitter définitivement l’enseignement pour se dédier à la littérature où il va pouvoir réaffirmer sa manière de penser. Son écriture se caractérise par l’inspiration rustique et la liberté d’expression comme il nous démontre dans La guerre des boutons utilisant une liberté de langage et une grande désinvolture dans l’action.
 
Ses premières publications L’Aube ou L’herbe d’avril sont des recueils de poèmes qui parlent des animaux et des gens de la campagne. Il est lauréat du prix Goncourt pour De Goupil à Margot en 1910, toujours dans le domaine animalier et en publiera la suite un an plus tard dans La revanche du corbeau.

Il est très estimé du grand public mais malheureusement sa carrière littéraire prend fin au commencement de la guerre lors de son départ au front. Il y tient un carnet de guerre et échange une abondante correspondance à Delphine, son épouse. Il est porté disparu en 1915 et déclaré mort pour la France en 1921.
 

 • Louis Pergaud
 • Poemes Pergaud
 •  
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Marie Curie. Marie Noëlle

  Marie Curie, la primera dona que va rebre el Premi Nobel per dos camps diferents de la ciència: el de física l’any 1903 i el de química, el 1911.
   
  Algunes de les frases cèlebres d’aquesta científica i que ens fan reflexionar:

 • La millor vida no és la més llarga, sinó la més rica en bones accions.
 • No s’ha de témer res a la vida, només cal comprendre.
 • La vida no es mereix que hom es preocupi tant.
 • La vida no és fàcil per a ningú de nosaltres. Però… S’ha de ser perseverant i, sobretot, tenir confiança en un mateix. Hom s’ha de sentir dotat per a realitzar alguna cosa i que aquella cosa s’ha d’assolir, costi el que costi.
 • A la ciència hem d’interessar-nos per les coses, no per les persones.
 • El camí del progrés no és ni ràpid ni fàcil.
 •  
  marie noelleLa biblioteca us ofereix la pel·lícula ‘Marie Curie’ la directora de la qual Marie Noëlle va dirigir per rendir-li un homenatge, cosa que va aconseguir.
   
  La biografia que ens presenta Marie Noëlle té algun fet no tan conegut i que és fruit del guió, però són presents l’heroïcitat d’aquesta dona, polonesa a França, intel·ligent i pionera, en un context cultural i mental no gaire propici i que es va haver d’enfrontar als acadèmics de l’època, només homes.
   
   
  La història comença a l’etapa anterior a la mort per accident de Pierre Curie. Per tant, veiem una dona que vol seguir fins al final amb els treballs que ella i el seu marit van iniciar. També es veu la seva vida sentimental ja vídua. Hi ha amistat, cooperació, complicitat i un amor… I, finalment, el reconeixement.
   
  A veure què us sembla?
   
   

   
   
  DVD
   
  La pel·lícula a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Bacterias. La revolución digestiva. Dra. Irina Matveikova

  principal-portada-bacterias-es_med Els secrets de les bactèries que viuen dins de nosaltres: què fan? quina funció tenen? i com manen a la nostra salut és el que trobaràs en aquest petit gran llibre.
   
  Al pròleg llegim:

  ‘La mejor noticia, pero también la más exigente, es que todo depende de nosotros, de cada uno individualmente.
  La libertad y la responsabilidad son un invento “moderno” que ha dado forma a la compleja etapa de la historia contemporánea en la que vivimos.
  No está claro todavía que ni la humanidad en su conjunto ni cada uno de nosotros prefiramos, con todas sus consecuencias, ser libres y por tanto responsables. Tener a alguien o a algo donde poner la culpa de lo que nos pasa y descargar así nuestra conciencia es tremendamente liberador. “El chivo expiatorio es el mejor amigo del hombre”.’

   
  El llibre es divideix en capítols que ens introdueixen als antibiòtics, el lideratge de les bactèries, el secret del líquens, trastorns de conducta… També hi ha tres annexos amb receptes, plans de dietes, etc.
   
  Per tal de tenir una bona salut digestiva cal:

 • Escoltar el cos, connectar-se al “jo” digestiu i bacterià i fer cas als avisos que el cos envia.
 • Estar informat sobre el valor i les propietats dels nutrients i la qualitat dels aliments: saber menjar sa.
 • Conèixer de forma bàsica com funciona el propi motor, com està dissenyat i com funciona el sistema digestiu.
 • Tenir el temps necessari per menjar tranquil i amb gust, mastegar bé i gaudir d’un àpat ric i amb bona companyia.
 • Realitzar activitat física.
 • Saber descansar, respirar, somriure, meditar… en una paraula: viure.
 •  
  Irina Matveikova, també autora d’Intel·ligència digestiva, ens explica que les bactèries també som “nosaltres”, que tenen la capacitat i el poder de millorar el nostre estat físic i mental i que convé està amatents als avisos del nostre interior.
   
   

   
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Historias secretas de los ÁRBOLES. Noel Kingsbury

  ‘La humanidad es cada vez más saludable, y de la supervivencia hemos pasado a preocuparnos por la calidad de vida. El respeto que sentimos hacia los árboles y la diversidad y magnificencia de los bosques viejos van en aumento; irónicamente, sin embargo, exigimos más recursos, lo que significa más madera y otros productos derivados de los árboles’

   
  historia secreta de los árboles

  Aquest llibre ens ensenya com en són d’útils per a nosaltres. No només n’obtenim fusta, sinó que hi ha altres usos que quasi ignorem.
   
  I què és un arbre? Un arbre és una planta llenyosa amb un sol tronc clarament definit. N’hi ha d’altres que anomenem arbres, però s’organitzen de diferent manera. Per exemple les palmeres que quan creixen no engrosseixen el tronc sinó que la part nova es va acumulant a la part superior. Els arbustos posseeixen múltiples tiges. No hi ha una línia divisoria entre arbres i arbustos.
   
  Els boscos del mon han suportat enormes nivells de destrucció per la necessitat de terreny per a l’agricultura, relacionat també amb una gestió gens sostenible.
   
  En aquest llibre trobareu més de cent arbres ordenats alfabèticament pel nom científic amb la il·lustració corresponent. Des dels ‘abedules’ (bedoll en cat.) fins a la ‘yerba mate’. Cada fitxa conté el nom científic, el nom comú, detalls del cultiu, el fruit, l’alçada…
   

  ‘Los árboles siempre han desempeñado un papel en la vida espiritual del hombre. Algunos se consideraban representantes de espíritus o dioses. Otros producían sustancias, como el incienso, con asociaciones espirituales.’

   
   

  IMG_20181117_171731 IMG_20181117_171653

   

  ‘Desde los frutos secos y las bellotas que recolectaban los primeros humanos hasta las frutas exóticas importadas desde países lejanos, los alimentos de origen arbóreo poseen un gran valor en el sustento de la humanidad.’

   
  Noel Kingsbury, l’autor d’aquest meravellós llibre, és un horticultor, dissenyador i escriptor britànic. És conegut pels seus programes sobre jardineria, cièncias de les plantes…
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Vida? o Teatre? Charlotte Salomon

  Avui, des del bloc de la biblioteca Joan Oliva, us recomanem una exposició que des del passat 17 d’octubre i fins al proper 17 de febrer de 2019 podeu visitar al Real Monestir de Pedralbes a Barcelona. Es tracta de Vida? o Teatre?, un veritable llegat de l’artista jueva Charlotte Salomon. Una obra única d’una jove i desconeguda artista, que esdevé un reflex intens i viu de tota una època.

  charlotte-salomon-dibuixCharlotte Salomon va néixer a Berlín l’any 1917 en el si d’una família jueva acomodada. La seva mort prematura va tenir lloc al camp de concentració d’Auschwitz, l’any 1943, amb només 26 anys i embarassada del seu primer fill. La seva vida, fins a aquell moment, tampoc no va ser gaire senzilla, marcada pel suïcidi d’una bona part de la seva família materna. Davant de la notícia del suïcidi de la seva àvia materna, tot just declarar-se la Segona Guerra Mundial, amb la confirmació que la seva pròpia mare es va treure la vida quan ella tenia només 9 anys i amb la perspectiva del creixement del nacionalsocialisme alemany, Charlotte va decidir empendre una obra catàrtica que, com ella mateixa va dir, “era tota la seva vida” i una mostra de la història d’Europa de la primera meitat del segle XX.

  8 charlotte pintaAixí doncs, entre 1940 i 1942, la joveníssima Charlotte Salomon va pintar prop de 782 guaixos, a mig camí entre l’autobiografia i la ficció, en què conflueixen pintura, teatre, literatura i música i pels quals va fer servir tècniques pròpies de la cinematografia i de la novel·la gràfica. L’obra de Salomon, després de la seva mort, va quedar pràcticament oblidada, fins que el seu pare, que va sobreviure a l’Holocaust, la va fer arribar al Museu Jueu de Berlín. Ara, per primera vegada a Espanya, una selecció de 237 guaixos (amb els textos i les referències musicals originals) poden ser visitats a Barcelona.

  Vida? o Teatre? al Monestir de Pedralbes.

  L’obra de Charlotte Salomon ha estat font d’inspiració per a d’altres artistes, com per exemple, per a la novel·la Charlotte, de l’escriptor francès David Foenkinos. El llibre va ser comentat en el Club de Lectura en Francès de la Joan Oliva. Si feu clic aquí, hi podreu fer un cop d’ull a l’article que va preparar la seva conductora, Esther Bruna.

  Podeu consultar l’obra Vida? o Teatre? al complet, fent clic aquí.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Premis Ictineu

  sccff_cap_2016_03

  Avui us recomanem les dues novel·les guanyadores dels Premis Ictineu 2017, el premi que atorga la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, l’associació que organitza la Catcon 2018 el proper cap de setmana a l’Auditori Eduard Toldrà.
  La Catcon és la convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana amb la intenció de ser un punt de trobada entre els autors, traductors, editorials, bloguers i aficionats al gènere.

  Els premis Ictineu es decideixen en dues fases. En la primera, partint de la llista de totes les publicacions aparegudes l’any anterior, els membres de la SCCFF, poden proposar fins a cinc obres per a cada categoriai per votació popular oberta a tothom. En la segona fase, pot votar qualsevol persona (membre o no de la SCCFF). Per una banda el vot popular comptarà com un 50% per al resultat final. L’altre 50% del vot serà aportat a través d’un jurat escollit per a cada categoria. El lliurament dels premis d’aquest any es farà durant el diumenge 25, i els finalistes que han passat la segona fase els podreu trobar clicant aquí.
  Actualment hi ha sis categories: millor novel·la en català, millor novel·la traduïda al català, millor conte en català, millor antologia fantàstica en català, millor conte traduït al català i millor il·lustració.

  Premi a la millor novel·la en català (2017).

  perímetre-646x1024Perímetre / Jaïr Domínguez. Barcelona: Càtedral, 2016.
   
   
  Aquesta és la tercera novel·la del guionista i escriptor Jair Domínguez. A “Perímetre” explica la història d’un personatge enigmàtic, l’Enginyer, que, en una món devastat, camina a la recerca d’un malfactor que va assassinar la seva família. Pel camí creuarà el cel i l’infern, i es trobarà amb personatges hipnòtics, però res no l’aturarà ni l’apartarà del seu objectiu. A partir d’aquest argument, Domínguez construeix un món coherent i versemblant, ferm, convincent, i uns personatges que, enfollits o espirituals, innocents o salvatges, mostren a l’Enginyer la complexitat fascinant de la condició humana.
   
   
   
  Us deixem amb una entrevista al diari digital de cultura Núvol, on parla sobre la seva novel·la: “Estem abocats a l’apocalipsi”, Jair Domínguez.

   
  Premi a la millor novel·la traduïda al català (2017).
   
  ready player oneReady player one / Ernest Cline; traducció de Lluís Delgado i Rosa Borràs. Barcelona: Columna, 2016.
   
   
  Som a l’any 2044 i, com la resta de la humanitat, en Wade Watts prefereix mil cops el videojoc d’OASIS al món real, cada cop més tèrbol. D’aquest videojoc es diu que amaga les diabòliques peces d’un trencaclosques que condueix a una fortuna incalculable. Les claus de l’enigma es basen en la cultura de finals del segle XX i, durant anys, milions d’humans han intentat desxifrar-lo sense èxit. Fins que en Wade aconsegueix resoldre el primer trencaclosques del premi i, a partir d’aquest moment, ha de competir contra milers de jugadors per aconseguir el trofeu. L’única manera de sobreviure és guanyar, però per fer-ho haurà d’abandonar la seva existència virtual i enfrontar-se a la vida i l’amor a la vida real, un món del qual sempre ha intentat escapar.

     
   
  Llibres
  Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  Mira al cielo. José Ramón Alonso i Beatriz Barbero-Gil.

  mira al cielo La novetat d’aquest mes de novembre a la sala infantil de la biblioteca és aquest llibre dedicat a l’astronomia: ‘Mira al cielo’.
   

 • Quantes vegades mirant el cel a la nit, no t’has preguntat quantes estrelles hi ha a l’univers?
 • I qui va ser la primera persona que va mirar per un telescopi?
 • Hi ha algun animal que hagi viatjat a l’espai?
 • De quin color són els cels dels altres planetes?
 • I més preguntes que puguis tenir i que encara no has trobat resposta, aquest magnífic llibre et donarà les respostes i t’aproximarà al fantàstic mon que envolta l’univers.
 •  
  Durant milers d’anys hi ha hagut un interès molt especial per al que hi ha més enllà de les estrelles, del cel! Abans quan arribava la nit, només hi havia foscor i el foc era l’únic punt de llum. Els estels es veien clarament! Tot era un misteri enorme!
   
  Però el temps ha passat i ara des de les ciutats no veiem clarament les estrelles, ens ho tapa la llum dels fanals… Tanmateix, uns grans instruments s’han construït: els telescopis!
   

  A 4230img1

   
   
  Consells per a observar el cel:

 • Escull una nit sense lluna i sense núbols i allunyat de la llum artificial
 • Si fa fred, abriga’t i emporta’t una manta i una cadira per protegir-te de la humitat
 • Informa’t abans del cel nocturn que pots veure
 • Agafa una llanterna per mirar la informació que puguis portar en un paper
 • Si tens prismàtics o un telescopi, ho veuràs molt millor!
 •  

  C 4230img6

   
   
  I dels autors què us podem dir? Doncs bé, en José Ramón Alonso és biòleg i catedràtic de la Universitat de Salamanca. Li agraden les joguines relacionades amb l’espai i jugar a escacs.
  I Beatriz Barbero-Gil és una noia enganxada a un paper i llapis de colors. Va estudiar història de l’art, però la seva passió és el dibuix.

   
  Contes
  El conte a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La mujer de mi marido, Jane Corry

  la mujer de mi marido _ jane corryLa novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva és La mujer de mi marido, el debut literari de Jane Corry.

  La mujer de mi marido és un thriller psicològic amb una intriga constant, dividit en capítols curts que no podreu deixar de llegir. La història arrenca amb un assassinat a la seva primera pàgina per situar-se, immediatament, quinze anys abans d’aquest crim. És en aquest moment quan coneixem la història de la Lily i l’Ed.

  La Lily és una jove advocada que està començant la seva carrera professional i que està molt ben considera en el bufet d’advocats en què treballa. És per aquest motiu, que li encarreguen el seu primer cas de rellevància: la revisió del cas d’assassinat d’un home que fa dos anys que és a la presó per haver mort la seva dona. L’atracció i el rebuig que la Lily sentirà pel seu nou client farà que trontolli la seva vida en un moment en què acaba de contraure matrimoni amb l’Ed, un jove pintor.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESA la vegada, una segona trama protagonitzarà les pàgines del llibre. És la història de la Carla, la veïna de 10 anys que viu a la mateixa escala que la Lily i l’Ed. La mare de la Carla manté una relació amb un home casat i no té gaire cura de la seva filla, que a més a més té problemes a l’escola. Així, que per un motiu o per un altre, la nena acaba passant llargues estones a casa dels seus veïns.

  La història farà un salt de 16 anys quan la Carla, ja adulta, ha estudiat Dret, igual que la Lily. Totes dues dones es retrobaran i la més jove amenaçarà a descobrir els secrets del passat…

  Cadascun dels seixanta-quatre capítols en què es divideix la novel·la, porta per títol el nom de les dues protagonistes principals, la Lily i la Carla, però mentre que els capítols protagonitzats per la Lily estan escrits en primera persona, els protagonitzats per la Carla tenen un narrador omniscient.

  portada_la-mujer-de-mi-marido_rodonaPrimeres pàgines.

  Llibres

 • La mujer de mi marido
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Trois jours et une vie. Pierre Lemaitre

  Sa vie lui apparut petite, étriquée, il n’était pas un gangster ambitieux, cynique et organisé, juste un assassin ordinaire qui jusqu’ici avait eu de la chance. Pierre Lemaitre

  Chers lecteurs/lectrices,

  Nous finissons l’année avec un roman à suspens de Pierre Lemaitre bien qu’au Club nous avons déjà lu deux de ses livres. L’un est Robe de marié, une machiavélique et perverse histoire où Sophie, la protagoniste, voit son équilibre psychologique se détériorer petit à petit et sombre dans la folie se convertissant en une tueuse en série qui ne garde aucun souvenir de ses actes. PIERRE-LEMAITREL’autre est Au revoir là-haut, une magnifique histoire d’escroquerie que commettent deux personnages représentant des poilus au retour de la Grande Guerre. L’auteur a d’ailleurs été pour ce titre lauréat du prestigieux prix Goncourt 2013.

  Pierre Lemaitre est écrivain et scénariste français pour le cinéma et la télévision et depuis plusieurs années s’impose comme l’un des meilleurs romanciers actuels français de romans policiers et à suspens et a été couronné par de nombreux prix et reconnu par le public et la critique.

  logo frances 2018-2019 2 color rodonaNé en 1951 cet ancien enseignant de littérature française, américaine et culture générale débute sa carrière de romancier en 2006 rendant hommage à la littérature policière avec un roman intitulé Travail soigné, titre pour lequel il reçoit le Prix du premier roman polar du Festival de Cognac et qui le motive à se spécialiser dans ce genre. Il est l’auteur de la tétralogie formée par les romans Irène (2006), Àlex (2011), Camille (2012) qui ont l’inspecteur Camille Verhoeven en tant que protagoniste. Ses romans sont traduits dans une vingtaine de langues.

  Le livre:

  Dans Trois jours et une vie Lemaitre recourt une nouvelle fois à la tension psychologique en dosant bien son intrigue et en transportant le lecteur dans une ambiance accablante. 9782226325730Avec un rythme narratif vif et rempli de rebondissements placés en fin de chapitre, il dresse une histoire décrite et vécue par Antoine, son personnage principal.

  Antoine, au début du livre est âgé de 12 ans et commet un crime accidentel contre son petit voisin Rémi. Pris de panique, il décide de cacher le corps sous un grand arbre du bois de Saint- Eustache.

  À partir de ce fait tragique, l’angoisse, la peur obsédante et la culpabilité s’emparent de lui et le poursuivront toute sa vie…

  Quelques questions parmi tant d’autres à commenter:

 • À quel point croyez-vous que les imprévus de la vie peuvent influencer notre existence?
 • L’histoire narrée et le sort ineluctable du protagoniste vous a t-elle semblée vraisemblante?
 • D’après vous, Lemaitre a t-il dressé un bon portrait psychologique de ses personnages? Et dans quel but?
 • Le genre policier a un public lecteur très nombreux, fidèle et passionné et il est le genre le plus emprunté dans le réseau des bibliothèques. D’après vous, pourquoi?
 • www.allocine.fr

  www.franceculture.fr

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  3 comentaris

  Los baños del pozo azul. Jesús Sánchez Adalid

  Baños del pozo azul La novetat d’aquest mes de novembre que us proposa la biblioteca és l’última novel·la de Jesús Sánchez Adalid, ‘Los baños del pozo azul’.
   
  La història transcorre a Còrdova, abans de l’any 1000, quan Abuámir Almansur és al cim del poder i es llança a la conquesta del Nord i la destrucció dels regnes cristians hispans. Però el que no sap és que hi ha en marxa una conspiració en contra seu.
   
  Tot comença quan la mare del califa, Subh Wallad, la senyora, decideix trencar el seu tancament en los Alcázares per tal de liderar amb el seu germà Eneko un grup de distints personatges.
   
  És una època d’exhuberància creadora i intel·lectual a Alándalus i els poetes són els protagonistes, els quals aprofiten del seu talent per apropar-se als rics i als poderosos.
   
  Res serà el que sembla!
   

  ‘Jacob abén Jau sintió en ese momento que su pasado y su presente, quien fue y quien era ahora, se le venían encima con una fuerza incontenible, como un edificio que se hunde o una montaña que se desmorona cayendo por el precipicio. Porque, antes de ser príncipe supremo de todos los judíos de Alándalus, fue un simple fabricante de seda rico, pero ignorado y sin influencia, al que el destino o la Providencia habían bendecido con dones inesperados. Él y su hermano José, cuando todavía eran demasiado jóvenes, recibieron una importante suma de oro que sus antecesosres habían guardado generación tras generación con mucho celo.’

   
   
  Jesús Sánchez Aladid és autor d’un gran nombre de novel·les, en les quals trobem una reflexió constant sobre les relacions humanes, la llibertat personal, l’amor, el poder i la recerca de la veritat. La seva obra s’ha convertit en un símbol d’acord i harmonia entre els pobles, les religions i les races.
  Entre d’altres, us proposem:

 • En compañía del sol
 • El cautivo
 • La Sublime Puerta
 • El caballero de alcántara
 • El camino mozárabe
 • La mediadora
 • El alma de la ciudad
 • Alcazaba
 •  
   

   
   
  Llibres
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »