Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per juliol, 2017

El ejecutor, Geir Tangen

El ejecutor_Geir Tangen.pdfLa novetat de novel·la negra que podeu reservar aquesta setmana a la Joan Oliva és el debut literari d’un entès en el gènere. El norueg Geir Tangen signa amb El ejecutor la seva primera novel·la tot i que ja fa anys que és el responsable del bloc, especialitzat en aquest gènere, més famós al seu país. Es tracta de bokbloggeir i allà hi fa ressenyes tant de llibres com de sèries de televisió de gènere negre i criminal. La tasca desenvolupada en aquest bloc ha estat, sens dubte, font d’inspiració per a Tangen, que té en autors com Jo Nesbo, Jussi Adler-Olsen i Anne Holt i en sèries com ara El Puente (Bron/Broen) els seus referents.

El ejecutor és el primer volum d’una trilogia protagonitzada per la investigadora Lotte Skeisvoll i pel periodista Viljar Ravn Gudmundsson. El segon llibre serà traduït al castellà el 2018 (amb el títol original de Heartbreaker) i, finalment, tancarà la trilogia l’inèdit encara Dead Man Dancing. L’esmentada trilogia tindrà un mateix escenari: la ciutat noruega de Haugesund, lloc on realment viu l’escriptor Geir Tangen i la seva família.

logo blog genere negre_AMB LLETRESLa trama de El ejecutor comença el 2010, quan tot just el periodista Viljar Ravn Gudmundsson ha publicat l’exclusiva que el catapultarà des de la redacció del diari local en què treballa fins a l’estrellat del periodisme. No en va, acaba de destapar un escàndol polític amb gran ressò. Però, només 4 anys més tard, la seva vida ha fet un tomb de 180 graus i Gudmundsson es troba en un moment de decepció cap a la seva feina.

Tot just en aquest crític moment, Gudmundsson rep un correu electrònic en què l’avisen d’un crim. L’endemà, apareix el cos sense vida d’una dona que ha estat assassinada. Quan el cas ja està en mans de la inspectora Lotte Skeisvoll, el periodista rep un segon correu electrònic avisant-lo d’una nova mort.

L’obsessiva Lotte Skeisvoll descobrirà que l’assassí, que sembla anar sempre un pas per davant de la policia, està imitant escenes de famoses novel·les negres. I, per si Gudmundsson no tingués prou amb el fet d’haver-se convertit en el “contacte” de l’assassí, algunes proves el relacionaran amb les víctimes.

El ejecutor_rodonaPrimeres pàgines.

Geir Tangen (1970) és llicenciat en Ciències Polítiques i en Tècniques de la Informació i la Comunicació. Ha exercit de periodista i ha treballat també en diferents editorials. Actualment, treballa com a professor de Secundària i viu a Haugesund (Noruega) amb la seva dona i els seus tres fills. Recentment, Tangen ha participat en la Semana Negra de Gijón, que ha tingut lloc entre el 7 i el 16 de Juliol.

Llibres

 • El ejecutor
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Els fills de l’Atlàntida, Josep Capsir

  portada_els-fills-de-latlantida_josep-capsirJosep Capsir (Barcelona, 1970) és un apassionat de la història des de ben jovenet i és autor d’algunes novel·les d’aquest gènere, com ara, L’herència de Jerusalem (2014) i La morada de Yaveh (2015). Ara, l’editorial Columna acaba de publicar el seu darrer llibre: Els fills de l’Atlàntida (2017), que és novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

  Capsir, en aquesta novel·la, teoritza sobre els darrers dies dels tartessis, una civilització del sud-oest de la Península Ibèrica despareguda el segle IV a.C. i relaciona aquesta poc coneguda civilització amb una altra que, encara ara, es mou entre el mite i la realitat: L’Atlàntida.

  El primer científic que va defensar la teoria que Tartessos podria haver estat l’antiga Atlàntida va ser l’arqueòleg alemany Adolf Schuten (1870-1960). La seva teoria, feta pública l’any 1922, va ser ignorada, però, durant dècades.

  De fet, de l’Atlàntida, no en tenim a hores d’ara cap vestigi i la poca informació de què disposem d’aquesta ciutat mítica mare de totes les civilitzacions prové del text que el filòsof Plató li va dedicar en els seus Diàlegs.

  portada_els-fills-de-latlantida_josep-capsir_rodonaPrimeres pàgines.

  Ara fa uns anys, el 2011, un grup d’investigadors internacionals va recuperar aquesta teoria que connectava ambdues civilitzacions i, sota la direcció del professor Richard Freund i amb el suport de National Geographic, van dirigir-se a la zona en què suposadament tot va tenir lloc: les marismes del Parc Nacional de Doñana. Aquesta seria la zona en què un terratrèmol i un posterior tsunami va posar fi a la idílica Atlàntida. Fruit d’aquesta investigació és el documental Finding Atlantis:

  No ho dubteu i passeu per la Joan Oliva a reservar Els fills de l’Atlàntida.

  Llibres

 • Els fills de l’Atlàntida
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La chica en la niebla. Donato Carrisi

  lourdesLa vida transcorre plàcidament en Avechot, un petit poble fronterer alpí, quan desapareix Anna Lou, una noia de setze anys en una freda i boirosa nit de febrer en què tot canviarà. Ella era una noia diferent a les seves amigues ja que la seva família formava part d’una exclusiva i ex-centrica xarxa cristiana en què la religió i la fe dominava el seu dia a dia. El detectiu Vogel, serà seixanta dos dies després de la desaparició l’encarregat de portar la investigació, és un personatge estrany i excepcional, obsessionat amb els mitjans de comunicació i freqüentment obsessionat amb el triomf i mèrit particular de la seva feina. El psiquiatre Flores rebrà una trucada d’emergència per presentar-se en el seu despatx i obrir la ment de Vogel per saber el que ha passat realment.

  Aquí començarà un viatge per conèixer la veritat sobre la desaparició de la nena així com la recerca del culpable a través d’un policia que es fia més de la seva intuïció que d’una altra cosa i al que poc li importen ni les pistes ni els indicis, quan tant unes com altres poden fabricar sense més. Vogel no es preocupa massa per les víctimes, ni tan sols li preocupen realment la justícia o la veritat, a Vogel va darrera de l’assassí perquè això és el que vol l’audiència televisiva, descobrir qui és el monstre d’aquest nou cas.

  Primer capítol boira

  logo blog genere negre_AMB LLETRESA partir de la lectura de La chicha en la niebla, el seu autor exposa la capacitat de manipulació que tenen els mitjans televisius així com la forma en la qual no dubten a l’hora d’explotar les situacions més dramàtiques per augmentar la seva audiència. La trama mostra la forma en què les notícies influeixen en la població, com modifiquen la nostra percepció de la realitat i poden arribar a fer que es condemni a algú sense tenir realment cap prova o constància de la seva culpabilitat, únicament guiats per la forma en què es han exposat els fets, però incidint també en la morbositat del públic, que gaudeix coneixent els detalls més escabrosos d’aquest tipus de notícies.

  Donato Carrisi va néixer l’any 1973 a Martina Franca i viu a Roma. Després de graduar-se en Dret, es va especialitzar en Criminologia i Ciències de la Conducta. És escriptor i guionista de pel·lícules i sèries de televisió. Ha publicat, entre d’altres llibres, El tribunal de las almas, La hipótesis del mal i Lobos. Les seves novel·les gaudeixen d’un gran èxit amb milions d’exemplars venuts a tot el món i del reconeixement de la crítica.

  Llibres

 • El cazador en la oscuridad
 • Lobos
 • El tribunal de las almas
 • La hipótesi del mal
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un drac al plat. Un taller a l’aire lliure

  dracUs convidem aquesta setmana a un activitat per als més petits que es durà a terme el proper dijous, 20 de juliol a la Plaça de la Vila a les 18 hores, i que anirà a càrrec de Esther Bruna, Carme Parrillas i Fanny Guinart, treballadores de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una activitat gratuïta i sense inscripció que compta amb la col·laboració de l’associació Drac de la Geltrú, adreçada a infants d’entre 3 i 8 anys que hauran d’estar acompanyats en tot moment d’un adult.

  El personal de la biblioteca repartirà tot el material necessari per realitzar una manualitat d’un cap de drac, el model està inspirat en els dracs de la Geltrú. Es compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú. Durant el taller ens acompanyaran els dos dracs infantils bessons, que enguany fan 10 anys, i tot just el dia 22 d’aquest mes de juliol hi ha una cercavila de l’aniversari. És el tercer any que per aquestes dates la biblioteca surt al carrer, en anys anteriors es va fer un titella del drac i de mulassa, acompanyats per la Mulassa petita “La cabreta”, i també es va realitzar una activitat de titelles dels Gegants petits de Vilanova.

  No us perdeu aquesta activitat dinamitzadora dirigida als més petits de les llars vilanovines. I així serà la millor forma de donar la benvinguda a la Festa Major d’enguany. Hi esteu tots convidats. No hi falteu a la festa! Ja podeu fer una ullada aquí als diferents tallers anteriors que la biblioteca Joan Oliva i Milà ha destinat als nens en els darrers anys. Us deixem amb un resum del que es va realitzar a l’estiu de 2013 amb uns resultats finals sorprenents. No us ho perdeu.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Aviso de muerte. Sophie Hénaff

  negra1Sophie Hennaf és una figura emblemàtica de la revista Cosmopolitan a França, on té una columna de sàtira anomenada La Cosmoliste . La seva primera novel·la La brigada d’Anne Capestan és l’antecessora de Avís de mort, segon llibre de l’escriptora francesa. Lluny d’haver aconseguit la glòria després de la brillant i inesperada resolució del seu primer cas, Anne Capestan i la seva brigada estrafolària són vistos com a traïdors per la resta dels seus companys. Segueixen relegats al racó més fosc de la policia judicial i dediquen el seu temps a decorar l’arbre de Nadal o a jugar al billar. Però tot canvia, i un dia determinat es gira feina tot i que hauria preferit evitar la recerca que li han assignat: el assassinat del comissari Serge Rufus, ja que es tracta del pare del seu exmarit Paul. Mentrestant, un home a Provença descobreix el seu nom en un monument als caiguts, una pertorbadora premonició que es complirà immediatament i que farà que la brigada deixi París per investigar uns morts estranyament anunciats.

  Primeres págines avisomuerte

  logo blog genere negre_AMB LLETRESAnna Capestan era una brillant policia a París que havia arribat molt lluny sent molt jove, però un error que culmina amb la mort d’un criminal la deixen a la deriva de la policia i amb la seva carrera pels sòls. Quan pensa que van a tancar definitivament el cos després d’una baixa obligatòria, per a la seva gran sorpresa, el seu cap de la posa a la davant d’una nova brigada integrada per un ex comandant d’assumptes interns però ràpidament arribarà a la conclusió que és un departament a la deriva on ningú vol estar. De tots els policies que poden presentar-se en el seu departament, només es presenten uns quants que passaran a formar part d’aquesta pintoresca nova brigada integrada, integrada per un ex-comandant d’assumptes interns, una antiga estrella literària que vol tornar al seu antic lloc sense separar-se del seu gos Pilu, una addicta al joc, un malastruc, un delator, un borratxo i un ex-boxejador i un aficionat als cotxes amb poques llums. Aquests són els variats policies que tindran com a missió investigar els casos que no han pogut ser solucionats anteriorment per falta de proves. No obstant això, aviat aconsegueixen desencallar dos casos interessants que revelessin grans misteris per albergar esperances de convertir-se en alguna cosa més que la simple burla de les altres comissaries.

  Llibres

 • La brigada de Anne Capestan
 • Aviso de muerte
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Rainer Maria Rilke

  rilkeEl poeta i novel·lista austríac Rainer Maria Rilke va néixer a Praga a l’any 1875. La seva infància va transcórrer en un mitjà familiar ple de conflictes. En 1896, després d’abandonar l’escola militar per problemes de salut, va prendre cursos de literatura, història de l’art i filosofia a les universitats de Munic i Berlín. Dedicat de ple a la literatura, va viatjar per diversos països d’Europa, però quan va fixar la residència a París el 1902, ja era reconegut com el més important escriptor en llengua alemanya a partir de les seves obres escrites en la primera dècada de segle XX: Nous poemes , Rèquiem i la novel·la Els quaderns de Malte Laurids Brigge.

  A través del còmic Yo, Rilke, la seva autora Laura Pérez Vernetti, explica la peripècia bibliogràfica del personatge, sintetitzada de forma brillant, sense que falti cap de les circumstàncies veritablement importants que van concórrer en la existència del poeta txec, introduint de forma magistral en la trama de la historieta, alguns dels poemes de Rainer Maria Rilke.

  perez_vernetti_blogEs tracta de la biografia dibuixada d’aquest gran poeta que va reflectir en la seva vida i va mostrar en la seva obra la crisi del subjecte per situar-se i expressar el món, produïda a fi del segle XIX. Està considerat, fruit d’una època de canvi en els llenguatges de l’art, un element cabdal de desvetllament d’aquesta crisi cultural, utilitzant una narració molt senzilla però amb un bell dibuix que mostren part dels seus viatges, les seves depressions, les seves relacions amb algunes de les dones que el van estimar, i fins i tot el van protegir o finançar. També s’endinsa en la seva amistat amb Rodin, Lou Andreas Salomé i molts més intel·lectuals del seu temps.

  Còmic

 • Yo, Rilke
 • Pessoa & CIA
 • Sarà Servito: un fresco de una sociedad orgullosamente entregada a su declive
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El milagro original, Gilles Legardinier

  El milagro original Gilles LegardinierGilles Legardinier és un autor súpervendes a França que ja ha vist traduïts al castellà alguns dels seus llibres. I, tot just ara, arriba la seva darrera novel·la, El Milagro original, novetat aquest mes de juliol a la Joan Oliva.

  Legardinier ha invervit 8 anys en la preparació del llibre, viatjant a molts dels indrets als quals hi fa esment. I és que El milagro original és un recorregut al llarg de 2500 anys d’història, des de l’antiga Mesopotàmia fins a l’Alemanya nazi, del Japó mil·lenari al Museu Britànic.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESTenim davant nostre un thriller amb tocs d’història, ciència, aventures i, com no, humor, tret característic de l’obra de Legardinier que l’autor considera “una manera de sobreviure en companyia d’altres“. La parella protagonista és la formada per l’Agent de Serveis d’Intel·ligència, Karen Holt, que centra la seva tasca en la persecució de lladres d’obres d’art arreu del món i, Benjamin Hood, investigador del Museu Britànic, desubicat, cínic i amb un peculiar sentit de l’humor.

  La mort en estranyes circumstàncies de l’historiador que feia un cop de mà a la Karen en les seves investigacions serà el motiu que farà coincidir tots dos personatges.

  Allò que els tocarà viure els desconcertarà. Allò que descobriran els captivarà. Allò a què hauran de fer front els podria destruir.

  El milagro original_rodonaPrimeres pàgines.

  Gilles Legardinier (París, 1965) és guionista, productor i director. Actualment la seva tasca professional està centrada en l’escriptura i l’assessorament per a grans estudis cinematogràfics. Algunes de les novel·les de què és autor són: Mañana lo dejo (2011), Días de perros (2012) i Como el perro y el gato (2014).

  Aquestes són les novel·les de Gilles Legardinier que podeu agafar en préstec a les biblioteques de VNG:

  mañana lo dejo dias de perros El milagro original

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El turista desnudo, de Lawrence Osborne

  turistnudeL’escriptor britànic Lawrence Osborne va buscar un lloc que no hagués estat ofert encara per una agència de viatges, i ho va viure per explicar la seva experiència en El turista desnudo, un assaig sobre l’intent de buscar un lloc del món que no hagi estat encara colonitzat per les agències de viatges. Finalment va trobar la seva destinació en la jungla de Papua Nova Guinea, Però abams va decidir fer un pas més en la seva experiència, alhora d’arribar-hi, faria una sèrie de parades per algunes de les ciutats més turístiques d’Àsia com Dubai, Bali, o Bangkok. L’escriptor viatger realitza una narració amb una aclaparadora bateria de recursos que van des de l’humor a l’erudició, passant per la reflexió, en una barreja de periodisme i divulgació que atraparà al lector. Al mateix temps que explica les seves tribulacions en primera persona, il·lustra amb detalls de la història de l’art de viatjar,a través d’exemples que demostren la seva perícia interactuant amb l’entorn que va descobrint.
   
  losborneTot i saber que per molt lluny que un vagi sempre hi haurà un tour operator esperant-ho, busca un lloc allunyat de la civilització a l’illa de Papua Nova Guinea, començant per una de les destinacions més contaminats de la Terra, com és Dubai, després les illes Andaman, semi derruïdes pel tsunami i en procés de reconstrucció com les noves Maldives, també Tailàndia, vista com una enorme ciutat de la salut i del fitness, per a concloure en una immensa illa entre cels verds, rius vermells i volcans en erupció, on Lawrence Osborne es trobarà nu i feliç enmig d’una orgia tribal, no sense abans haver sabut transmetre al lector la seva irresistible mania de viatjar a tot arreu, en un món que ‘està transformant en una terrible caricatura de les pròpies fantasies del viatger. L’autor persegueix la recerca d’un viatge original constatant que el desig de viatjar segueix intacte però l’objecte d’aquest desig ha deixat d’existir.

  Des que he estat en països hostils, ja no em sento foraster en cap. Ja no vaig a l’estranger. ¡Això és un vestigi de l’època de les diligències! Com a molt, pot ser que vagi a un lloc nou. I allà veig el que ja havia intuït. Però no puc informar al respecte; únicament puc dir com va ser l’experiència per a mi. Lawrence Osborne.

  Es tracta d’un llibre inèdit en Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Demaneu-lo en préstec

  ¿Ha matado el turismo low cost a la literatura de Viajes?

  Llibres

  El turista desnudo

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Metròpoli, Flavio Soriga

  Metropoli de Flavio SorigaPluja Negra, també publicada a Crims.cat, va ser la primera vegada que el carabiniere Martino Crissanti sortia de la imaginació de Flavio Soriga, escriptor sard nascut l’any 1975 a Uta (Sardenya). Amb aquesta primera novel·la negra, Soriga aconseguia el Premio Grazia Deledda Giovani. Tot just ara, arriba també en català i també traduïda per Pau Vidal (traductor habitual de les obres de Camilleri) la segona novel·la protagonitzada per Martino Crissanti: Metròpoli, novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

  Metròpoli és una novel·la negra metropolitana ambientada a Càller, capital de Sardenya. Allà, en una zona exclussiva, apareix el cadàver d’una dona de la classe alta. Era Giulia Hernández de San Raimondo, pertanyent a una de les famílies benestants de la ciutat, membre de l’antiga noblesa hispànica establerta a l’illa des de feia segles i que ha estat brutalment assassinada. L’encarregat de la investigació serà, com no pot ser de cap altra manera, el carabiniere Crissanti que travessa, alhora, per un moment personal determinant en què ha de decidir si se’n va a viure amb la seva parella o no.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEn paraules de Flavio Soriga, la novel·la vol ser “una investigació sobre Càller i el seu teixit social i metropolità” la qual connecta dos mons ben diferents, el de la burgesia i el de la classe baixa. A més a més, Metròpoli no és només una novel·la negra del tot recomanable, sinó també un retrat dels costums, la història, la música, la gastronomia i la literatura sarda.

  Flavio Soriga va participar en la darrera edició de la Tiana Negra, fet que va accelerar la traducció al català de Metròpoli. Gran admirador de Vázquez Montalbán i d’Andrea Camilleri i dels homenatges que tots dos escriptors han fet, a través de la seva obra, de les ciutats de Barcelona i Sícilia, Soriga té la ferma voluntat de retre també un homenatge a Càller amb la sèrie de novel·les que té la intenció d’escriure i, de les quals fins ara, n’ha escrit les dues esmentades: Pluja negra i Metròpoli.

  Llibres

 • Metròpoli
 • Pluja negra
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Espiant des del cel

  espiasLa coronel Katherine Powell és una oficial de la intel·ligència militar britànica, lidera una operació secreta per capturar a una cèl·lula terrorista entre la qual es troba una ciutadana britànica a Kenya. Quan es dóna compte que els terroristes estan en una missió suïcida, ella ha de canviar els seus plans. El pilot americà de drons Steve Watts rep l’ordre de destruir el refugi on es troben els terroristes, però una nena de nou anys ingressa a la zona de risc. L’argument succeeix en el transcurs de només unes hores, durant les quals oficials i soldats dels exèrcits britànic i nord-americà treballen junts en una ofensiva amb un dron a Nairobi. En el moment després que es doni l’ordre de llançar un míssil sobre el refugi en què uns terroristes es preparen per dur a terme un atac suïcida, una nena apareix per la zona de l’imminent impacte i comença a vendre pa. I aquí sorgeix el dilema moral de la pel·lícula: ¿és la mort d’un civil acceptable si amb ella probablement es salven desenes d’altres vides?
   
  The 78th Annual Academy Awards - Press RoomL’actriu Helen Mirren és la coronel de les forces armades britàniques Katherine Powell, qui farà tot el possible per aconseguir complir la missió després de la que porta anys, des d’un búnquer a Anglaterra; en un despatx, es trobaran presents durant la missió l’actor Iain Glen, representant el ministre d’afers estrangers britànic James Willet; Alan Rickman, com el tinent general britànic Frank Benson, intermediari entre la coronel i el despatx polític; com a darrera baula de la cadena es troba a Aaron Paul, personatge televisiu a la famosa sèrie Breaking Bad, com a pilot de dron armat amb míssils Hellfire però l’ús es realitza des d’una base de Las Vegas als Estats Units; i finalment Barkhad Abdi, home clau sobre el terreny, o espia infiltrat a la zona.

  En el transcurs del desenvolupament de la missió la presa de decisions anirà passant per diferents nivells burocràtics, per diferents responsables polítics, militars i judicials de major o menor rang a on la responsabilitat en les accions podria ser fatídica. Es tracta de la sisena pel·lícula del director sud-africà Gavin Hood, que es va donar a conèixer internacionalment en fer-se amb l’Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera per Tsotsi i que té en la seva filmografia altres títols com X- Men Origins, Lobezno o El juego d’Ender, mostra palpable de la maduresa gradual d’aquest cineasta.

 • Drones de guerra y paz
 • Cinema

  Espias desde el cielo

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris