Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per setembre, 2014

Baby Play

Llibres

babyplay21Els tres primers anys de vida del nen són crucials per al seu posterior desenvolupament, ja que en aquest període són capaços d’aprendre diversos idiomes simultàniament i experimentar conceptes que quan aprenguin a parlar tindran la capacitat d’etiquetar sense problemes, comptar nombres i aplicar les matemàtiques, aprendre a tocar un instrument musical amb precisió, cantar, pintar, nedar, o memoritzar.

L’objectiu d’aquest llibre no és crear supernadons, sinó desenvolupar aquestes capacitats potencials i posar al seu abast perquè després decideixin com utilitzar-les. Les possibilitats del nostre cervell són infinites, però si no aprenem a usar-les de petits, en créixer anirem perdent aquestes habilitats. Per això, aquesta obra proposa un seguit de jocs divertits i estimulants, organitzats i adaptats a les etapes de desenvolupament del nen i compara diversos sistemes d’aprenentatge mundialment reconeguts en el camp de l’estimulació precoç. També inclou jocs i aplicacions per tablets, i relaciona les noves tecnologies amb el desenvolupament de les intel·ligències múltiples i com aquestes s’activen en jugar amb dispositius mòbils.

Aquests primers anys de vida del nen són crucials per al seu posterior desenvolupament i existeix el convenciment de que les noves tecnologies poden canviar l’aprenentatge de nadons i nens. Poden aprendre diversos idiomes simultàniament sense cap esforç i desenvolupar i experimentar conceptes que quan aprenguin a parlar etiquetar sense problemes. Però un cop superada aquesta etapa inicial, es tractaria de continuar jugant per adquirir nous coneixements, estimulant les set intel·ligències que les escoles psicopedagògiques més avançades ens ensenyen què conformen el cervell de l’ésser humà.

Llibres

 • Baby play: 100 actividades para aumentar el potencial de tu bebé
 • Baby play: aprender jugando: trucos para elegir las aplicaciones más adecuadas para tus hijos: de 0 a 12 años
 • Bloc

  Us presentem un espai on podem trobar diferents activitats d’oci per als més petits i també propostes on es poden aprendre moltes idees a través del joc amb els nostres fills. Està pensat per a la realització d’activitats d’aprenentatge de l’anglès, però també trobarem diferents jocs interactius per ordinador molt divertits, amb el que ens nens i joves podran aprendre jugant.

  Widuka: aprende inglés jugando

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Nunca ayudes a una extraña. J.M. Guelbenzu

  JM Belguenzu - Nunca ayudes a una extrañaNunca ayudes a una extraña, és la darrera novel·la de la sèrie de la jutge de primera instància i Instrucció Mariana de Marco, el protagonisme de ve compartit per un nou personatge, el periodista Javier Goitia, del que no sabem si ve per quedar-o no.

  La novel·la està narrada alternant capítols en primera persona, els de Javier Goitia, i tercera que Mariana escriu a la seva amiga íntima Júlia, la arquitecte que ha anat apareixent en les últimes novel·les de la sèrie i que ara es troba de viatge de negocis al Brasil.

  La comunicació a través d’e-mails entre els personatges vénen a resumir tant el progrés en la investigació com el progrés en l’enamorament, on la jutge, es converteix en el subjecte que mou els fils, però també en l’objecte atentament observat, d’aquí l’existència d’un narrador extern que constantment es recrea en la bellesa i atractiu d’aquesta jutge, com també ho fa i ja des de la primera escena els ulls curiosos de Javier Goitia.

  Tornem a estar a una població càntabra d’importància, lloc on exerceix la jutge De Marco, després d’aquell viatge una mica enrevessat pel Nil que va ser la novel·la anterior, Muerte en primera clase. L’argument gira al voltant de Goitia, un periodista d’investigació de 54 anys que s’acaba de quedar sense feina a causa de que la seva empresa ha tancat i el periodisme ja no és el que era. Goitia ve a la ciutat a passar uns dies de vacances amb el seu amic Manolo, que regenta un bar al centre, i ja des de l’estació de Chamartín on agafa el tren els seus ulls no poden deixar de seguir l’atraient anatomia de la jutge.

  Però aquesta intromissió no serà l’única, ja que es produeix un incident en el qual es veu embolicat, l’aparent violació d’una dona, Concepció Ares, i la implicació de Francisco Llorente, el fill juerguista d’una influent família de la ciutat. Poc després la mateixa dona apareix morta després d’haver caigut per la terrassa de casa. Una possible violació i un aparent suïcidi que instruirà la jutge De Marco. I en aquest context JM Guelbenzu es torna a recrear en el retrat, diguem vuitcentista, de les famílies benestants implicades amb l’alta burgesia de nou com a protagonista.

 • Ja podeu llegir el primer capítol de Nunca ayudes a una extraña
 • José Maria Guelbenzu a la biblioteca
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  I fucking love science

  Elise-Andrew

  IFL Science és una creació de la jove britànica Elise Andrew, durant el seu funcionament a la xarxa ha demostrat que l’astronomia, la física, la química o la medicina, quan es comuniquen d’una manera interessant i amena, poden enganxar a milions de persones. Tot va començar quan la seva autora, encara estudiant biologia a la universitat, va decidir crear el març de l’any 2012 un lloc on poder compartir amb els seus amics i amigues les notícies i imatges més divertides. La popularitat de la pàgina va augmentar ràpidament, fins arribar a aconseguir prop de cent mil seguidors de mitjana a la setmana, segons càlculs estimats amb l’eina Social Baker. El més destacable, però, no és el nombre de seguidors, sinó l’agitada activitat que es genera entre ells durant un dia o una setmana.

  Aquesta interacció és un dels indicadors més valorats pels experts en màrqueting digital per determinar l’èxit en les xarxes socials. La clau d’aquest fenomen, segons la creadora de la pàgina, és que “per molta gent la ciència és un interès que mai es van adonar que tenien. IFLS afegeix en una entrevista publicada a la revista Maclean’s que “és com una droga d’entrada a la ciència. Els correus i comentaris donen fe. És com si pensessin: això és increïble i no ho sabia, ara ho faig, i vull aprendre més”. I fucking love science es va crear a través de Facebook i és una barreja d’il·lustracions de ciència, resums de les darreres investigacions científiques o d’enllaços a rareses que es troben a la xarxa però que tenen un valor científic o com a mínim tècnic.

  iflA Facebook ja ha aconseguit més de divuit milions de seguidors. Andrew, qui també dirigeix ​​la pàgina La ciència és impressionant, va admetre que un principi no estava gens segura de si anava a incloure la paraula fuck al nom de la pàgina. Però és, sens dubte, una gran part de l’èxit d’aquest projecte, convertint la paraula en la seva marca que li ha permès enganxar a milions de seguidors d’arreu del món. Per què no s’ha de confondre l’ambició d’Andrew per la indecisió. Ella parla a una gran audiència d’adults amb un interès general en la ciència, i fuig o passa per sobre dels temes reglats de l’educació secundària o de la universitat.

  Deixi de prendre tot tan fotudament en serio, i potser tots anem a aprendre alguna cosa nova.
  Elise Andrew

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Blechkoller

  bleckollerBlechkoller fa referència a la síndrome de la llauna de sardines. És un tipus de neurosi que afecta alguns dels tripulants dels submarins quan passen llargs períodes de confinament. La falta d’oxigen, la claustrofòbia i la por de ser esclafats per les mortals càrregues de profunditat provoquen tal tensió, que els brots de violència irracional entre els soldats poden arribar a posar en perill les vides de tota la tripulació.

  Ara tot just poden a penes sanejar l’aire dins del submarí, estan sense poder rentar-se i sobretot amb la tensió de poder ser atacats en qualsevol moment per les càrregues de profunditat, i acabar així en el fons del mar sense escapatòria alguna. Aquesta psicosi pot provocar atacs d’histèria, i a on els tripulants podien arribar fins i tot a infligir autolesions o atacar altres companys de tripulació. Aquesta és la malaltia que pateix el protagonista en la seva U-boot, tot a l’espera d’esdeveniments…

   
  bkollSucceeix durant la Segona Guerra Mundial, en plena Batalla de l’Atlàntic, a l’enfrontament naval que es va lliurar durant anys entre els navilis alemanys i els temibles submarins, els U-boots, comandats per l’almirall Karl Dönitz i tota l’armada britànica. En les seves pàgines es troba la història d’Erik Schultz, el brigadier alemany especialitzat en el sonar U-966, el submarí alemany en plena crisi de Blechkoller atacat i malferit. El còmic està dibuixat d’una forma àgil i retorçada pels dibuixos que il·lustren el claustrofòbic ambient d’una forma magistral per un inspirat Javier Hernández.

  És una història crua molt ben narrada que, gràcies a l’ús que el seu autor fa del traç del dibuix amb ombres, així com a uns plans força arriscats i efectistes, aconsegueix aprofundir en els retorçats camins de la psicologia humana i arrossegar al lector irremeiablement a una obscuritat angoixant i malaltissa.

  Blechkoller és el segon guió de còmic que Damián Campanario ha publicat. Anteriorment va adaptar a guió de còmic la novel·la de Rosa Montero que porta el títol de Lagrimas en la lluvia però l’editorial li va donar la merescuda oportunitat d’explicar una història pròpia, escrita expressament per al seu cosí Javier Hernández. Aquest còmic va ser guanyador del Premi VSD a l’any 2012 i és novetat aquesta setmana a la biblioteca.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Decoración de pasteles paso a paso, Karen Sullivan

  Que la decoració de pastissos, galetes, cupcakes i similars està de moda no és cap descobriment. Només cal passejar-nos per una llibreria per trobar un gran nombre de llibres sobre aquest tema. I si alguna cosa caracteritza aquests llibres és la gran quantitat de fotografies que hi podem trobar i la gran quantitat de tècniques, estris i vocabulari que s’hi descriuen.

  L’èxit de l’anomenada rebosteria creativa té a veure, en certa mesura, amb el concepte del ‘Fes-ho tu mateix’ (en anglès, ‘do it yourself’), pràctica de fabricació o reparació amb les teves pròpies mans que et permet estalviar, ocupar el temps lliure i aprendre tot alhora. Però no es pot oblidar que aquest èxit s’ha vist multiplicat per la proliferació de botigues, estris i ingredients disponibles, llibres, blocs, pàgines webs, vídeos tutorials i tallers relacionats.

  0006469_decoracion-de-pasteles-paso-a-paso-karen-sullivan_300Aquesta setmana a la Joan Oliva tenim com a novetat un d’aquests llibres que expliquen de manera gràfica i entenedora tècniques, receptes i estris. Es tracta de Decoración de pasteles Paso a Paso de Karen Sullivan.

  Per començar, l’autora fa una presentació de diverses opcions decoratives i una descripció dels estris bàsics de treball.

  A continuació fa un repàs pels ingredients clau per a la decoració de pastissos: de la glassa al massapà, passant per la xocolata o la pasta de sucre.

  Un cop ja conegudes les eines i els ingredients bàsics, passem a aprofundir en les diferents tècniques de decoració: des de fer figures tridimensionals, a moldejar manualment, pintar o fer servir imatges.

  Arribats a aquest punt, l’autora passa a descriure més d’una vintena de receptes en què podrem posar en pràctica tot allò après prèviament. Per finalitzar, un seguit de receptes dolces bàsiques que ha de conèixer qualsevol aprenent de pastisser.

  En finalitzar, la Karen Sullivan fa esment de les persones que han col·laborat en la realització de Decoración de pasteles Paso a Paso: Asma Hassan, Sandra Monger i Amelia Nutting. Les fotografies de les obres d’aquestes creadores farceixen les pàgines del llibre.

  A les biblioteques de VNG podeu trobar un gran nombre de llibres de pastissos, galetes i postres.

  Si t’interessa aquest tema, no ho dubtis i passa per la biblioteca a reservar la novetat d’aquesta setmana!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Muchachas

  portada muchachasVa ser un dia de juny de 2010 a Plaisance-du-Gers, un poble de la Borgonya francesa. A la terrassa d’un bar un home agredeix, de forma brutal, la seva dona embarassada davant dels seus dos fills petits. Pensant en aquesta dona anònima ha escrit Muchachas l’escriptora francesa Katherine Pancol, que de forma inesperada va ser testimoni d’aquesta violenta escena.

  Muchachas és el primer volum de la seva nova trilogia. 1500 pàgines repartides en 3 volums que s’endinsen en el tema de la violència masclista, pel qual l’autora s’ha entrevistat amb víctimes i alguns maltractadors. A Muchachas es barregen personatges ja coneguts pels seguidors de Pancol amb d’altres de nous.

  El títol Muchachas –en castellà a l’original- va ser segons l’escriptora una casualitat i a la vegada una picada d’ullet al públic espanyol, que va tenir molt a veure amb l’èxit internacional de la seva anomenada “trilogia animal” (Els ulls grocs dels cocodrils, El vals lent de les tortugues i Els esquirols de Central Park estan tristos els dilluns). Se’n van vendre 750.000 exemplars només a Espanya.

  Trilogia animal:

  Cubierta Cocodrilos.ps tortucubierta3:Maquetación 2.qxd ardillas central park

  Katherine-Pancol2Katherine Pancol va néixer a Casablanca però de ben petita va marxar a París amb la seva família.

  Va fer estudis literaris i es va doctorar en lletres modernes. Va treballar com a professora de llatí i té una llarga trajectòria com a periodista a revistes com Paris Math o Cosmopolitan.

  Muchachas és una de les novetats que ja podeu reservar aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva.

   

  Llibres

 • Els ulls grocs dels cocodrils.
 • El vals lent de les tortugues.
 • El vals lento de las tortugas.
 • Las ardillas de Central Park estan tristes los lunes.
 • Muchachas.
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  CodeClub

  Code-ClubCodeclub a les biblioteques és una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat i de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que juntament amb Codeclubcat i les universitats UOC i UPC vol iniciar als nens i nenes a la programació d’ordinadors. Aquesta tardor la Biblioteca Joan Oliva i Milà serà un dels punts de trobada per la realització, a càrrec de estudiants de programació, d’aquest taller innovador destinat a nens i nenes de 10 a 12 anys.

  La filosofia del CodeClub és utilitzar la diversió com a eina fonamental per estimular la creativitat i l’aprenentatge autònom dels nens. L’objectiu principal és poder fer entendre als nens que poden arribar a descobrir la màgia que hi ha darrera dels ordinadors, amb l’objectiu de que siguin més crítics davant de certes situacions del món digital. Els nens van adquirint nous conceptes relacionats amb la programació a través de la realització de petits videojocs, animacions o pàgines web. Cada projecte està dissenyat de forma que els nens hagin de desenvolupar la seva creativitat per resoldre una sèrie de reptes que es plantegen.

  scratchEls projectes que realitzaran els nens serà a partir del llenguatge de programació Scratch. Es un llenguatge simple adaptat a l’edat dels joves participants per aconseguir realitzar les activitats al mateix temps que es diverteixen. A través de les primeres nocions de l’aprenentatge del Scratch, a l’infant li facilitarà començar a crear les seves pròpies històries interactives, animacions, jocs, música i art, a més de compartir amb altres les seves creacions a través de la xarxa. Aquest llenguatge està format per estructures de control diferenciades per colors que formaran peces com un trencaclosques, a les quals se’ls pot enganxar més elements per dalt i per baix, formant d’una manera simple un petit de codi que generarà animacions per ordinador.

  La idea original dels Code Clubs va sorgir el mes d’abril de l’any 2012 al Regne Unit, de la mà de la Clare Sutcliffe i la Linda Sandvik. Contra tot pronòstic, en menys d’un any es van crear més de vuit cents clubs repartits per tot el Regne Unit. A principis d’estiu de l’any 2013 es va decidir ampliar la proposta arreu del món. La Biblioteca Joan Oliva i Milà s’uneix aquest any a aquest projecte conjuntament amb altres biblioteques de Catalunya. Les inscripcions presencials per participar són obertes amb places limitades a partir d’avui. La data d’inici del curs serà el proper divendres, 24 d’octubre a les 17:30 hores i fins les 19 hores. Les sessions del taller sempre seran els divendres a la tarda. La durada del curs serà fins el 19 de desembre d’aquest any.

  Codeclub a les Biblioteques

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Bajo la mano sangrienta. Val McDermid

  Val McDermid - Bajo la mano sangrientaVal McDermid va néixer a la costa est d’Escòcia en 1955 i actualment viu a Manchester.

  És una de les escriptores de novel·les de suspens més conegudes internacionalment. Des que va guanyar el premi Gold Dagger amb El cant de les sirenes, va deixar de treballar com a docent de literatura i periodista, professió que va exercir durant molts anys, i es dedica únicament a escriure llibres de suspens amb trames psicològicament enginyoses.

  El 1987 va publicar la seva primera novel·la. Obra rere obra, s’ha consolidat com una de les autores més importants de la novel·la negra actual.

  Bajo la mano sangrienta és la tercera novel·a de Val McDermid protagonizada pel doctor Tony Hill y la inspectora Carol Jordan.

  La resolució del misteri d’aquesta nova entrega de les aventures dels dos investigadors creats per Val McDermid manté el lector en tensió fins a l’última pàgina.

  Robbie Bishop, migcampista del Bradfield Vics, ha estat assassinat amb una estranya toxina. La notícia causa un enorme impacte, perquè el futbolista era un estel molt estimada pels aficionats. L’equip format pel doctor Tony Hill i la inspectora Carol Jordan comença a investigar, però falten peces per completar el puzle, no sembla haver motius clars que puguin explicar el crim.

  I llavors explota una bomba a l’estadi del Bradfield Vics que causa una massacre i una segona persona mor enverinada.

  Els serveis d’intel·ligència pretenen apartar Jordan de la investigació per les dimensions que ha adquirit l’assumpte. Però ella i Hill, superant les tensions entre ells, són l’única veritable esperança per resoldre el complex cas.

  Es tracta d’un acte terrorista? D’una venjança personal? O d’alguna cosa molt més sinistre?

  Bajo la mano sangrienta és potser la novel·la més personal de les protagonitzades per Toni Hill. Val McDermid aprofondeix en la psicologia del personatge, revelant molts dels misteris del protagonista.

  Llibres

 • Asesino de sombras
 • Bajo la mano sangrienta
 • El cuerpo tatuado
 • Lugar de ejecución
 • Un territorio oscuro
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Tardor de sèries

  tardor_series

  Arriba la tardor i les principals cadenes de televisió ja tenen preparades les seves estrenes televisives. I com tothom sap el gènere de la sèrie és un fenomen que triomfa i enganxa a l’espectador i per aquest motiu els pressupostos s’adapten per les produccions televisives, amb un objectiu comú: aconseguir el millor share de la nit entre els seus competidors. Aquestes són les propostes per aquesta tardor més destacades en les seves primeres temporades.

  Gotham

  A partir del 23 de setembre a Canal + Series, la cadena FOX l’estrena als Estats Units, arriba Gotham. La sèrie se centrarà en els orígens dels personatges de l’univers de Batman partint dels primers anys a la policia del futur comissari Gordon. Per la ficció, amb una ambientació força fosca pel que es veu en els avenços, desfilaran personatges com un jove Bruce Wayne o alguns dels vilans més coneguts de la saga, com el Pingüí, Enigma o Catwoman. Aquesta estrena arriba amb una legió de lectors de còmics expectants per al que promet ser una de les estrenes de la temporada.

  The Affair

  El canal d’Estats Units Showtime estrenarà el 12 d’octubre The Affair. La sèrie arriba aquesta tador amb un repartiment simplement espectacular, en el qual figuren Dominic West (The Wire), Joshua Jackson (Fringe), Ruth Wilson (Luther) i Maura Tierney (Urgències). La sèrie explicarà com afecta una relació sentimental el fet que un d’ells hagi estat infidels, de manera que el punt de vista anirà canviant d’homes a dones.

  A to Z

  La cadena americana NBC estrenarà el 2 d’octubre aquesta sèrie que ens aproparà la història d’Andrew i Zelda des del moment en què es van conèixer fins a la seva ruptura. Una comèdia romàntica per als fans del gènere que compta amb dues cares molt conegudes pels amants de les sèries televisives: Ben Fieldman (Mad Men) i Cristin Millioti.

  Selfie

  Per a finals de setembre està prevista l’estrena a la cadena ABC americana d’aquesta sèrie de comèdia que tracta sobre una dona amb una gran vida digital però que un dia decideix donar un gir i aprendre a connectar amb la gent en el món real. L’argument gira al voltant d’aquesta noia de vint anys obsessionada amb si mateixa i amb els M’agrada que amb agradar als altres. Després de patir una vergonyosa i pública ruptura, es converteix en la protagonista d’un vídeo viral que acaba traduint-se en més followers dels que ha pogut imaginar en la seva vida… Però no per bé.

  Galavant

  La darrera sèrie d’aquesta tardor. Es tracta d’una comèdia musical amb tocs èpics i de fantasia protagonitzada per Josha Sasse i Karen David. El primer serà el protagonista interpretant el príncep Galavant, un tipus que porta espasa, munta a cavall, és valerós, té diferents habilitats com matar dracs i ajudar els pobres. Cerca venjar-se del malvat rei Richard, qui li va robar al seu únic i veritable amor, la bella Madalena, interpretada per Mallory Jansen.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Els diaris de la Carlota

  la carlota obre els ullsEls diaris de la Carlota, novel·les juvenils sorgides de la mà de la Gemma Lienas, estan a cavall entre la ficció i la no ficció. La protagonista de totes elles és, com no, la Carlota. Una adolescent que, diari rere diari, ha anat mostrant la seva manera de veure la vida.

  Aquesta setmana, entre les novetats de la Joan Oliva, tenim La Carlota obre els ulls. Aquest llibre inclou el diari lila i el diari blau, a més a més d’una introducció de l’autora en què explica com va sorgir la idea d’escriure aquest dos diaris.

  El primer de tota la col·lecció, El diari lila de la Carlota, es centra en el feminisme, en les desigualtats entre homes i dones i ens convida a reflexionar sobre la situació de la dona al món actual.

  El diari blau de la Carlota es centra en la violència de gènere sense perdre de vista altres tipus de violència amb mecanismes similars, com ara la violència que es produeix a les aules o al si de les famílies.

  L’autora identifica com un tàndem tots dos diaris i, tal i com diu la Carlota, serveixen per obrir-te els ulls. Per això, en aquesta ocasió, es publiquen conjuntament.

  De diaris de la Carlota, a banda del lila i el blau, n’hi ha el diari vermell (el tema central del qual és la sexualitat), el diari groc (sobre drogues) i el diari taronja (sobre immigració i drets humans).

  gemmalienasLa protagonista d’aquest reguitzell de diaris va arribar al cinema l’any 2010, amb una pel·lícula basada en la seva història.

  La Gemma Lienas neix a Barcelona el 16 de gener de 1951. Va estudiar Filosofia i lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a professora de llengua i literatura, al món editorial (Grup Promotor i Cruïlla), com a directora tècnica i professora a la Universitat de Barcelona del postgrau de Tècniques Editorials i col·labora amb premsa i ràdio.

  La seva producció literària va des del públic infantil, al juvenil fins als adults.

  Pel que fa als nens més petits la Gemma Lienas ha publicat una col·lecció de llibres d’educació emocional protagonitzats per la fada Menta i, per a nens i nenes més grans, ha publicat una col·lecció de llibres de misteri protagonitzats per La tribu de Camelot.

  En el cas del públic juvenil té tota la col·lecció de diaris de la Carlota i per adults, per exemple, ha publicat Atrapada al mirall i El final del joc.

  gemmalienas2Gemma Lienas a les biblioteques de VNG.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »