Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per juliol, 2014

Un estiu a l’Empordà, de Màrius Carol

És ben cert que l’estiu ens incita a buscar aquell esperat moment del dia, en el qual desconnectem de la resta del món i aprofitem per dedicar unes horetes de les vacances al plaer de la lectura.

Marius CarolUna bona proposta és la que ens presenta Màrius Carol al seu llibre Un estiu a l’Empordà, en el qual ret un doble homenatge, a l’Empordà i al periodisme, amb una novel·la costumista que ens descobreix un bon grapat d’històries glamuroses, barreja de realitat i llegenda, ambientades en aquesta fabulosa comarca.

Una masia envoltada de vinyes és l’escenari on trobem en Marc, un experimentat periodista que fa molts anys volta pel món fent de corresponsal per al seu diari de tota la vida. Ha estat a Londres, París, Sarajevo… Però ara es veu obligat a deixar la seva corresponsalia, i amb ella una vida que ha estat de tot menys plàcida i avorrida, per incorporar-se a la redacció amb un càrrec.

El seu retorn coincideix amb la sobtada mort del seu oncle que li deixa una magnífica masia envoltada de vinyes a l’Empordà, on ell havia passat els estius.

Un estiu aMentre intenta posar ordre al mas i de pas a la seva vida, Marc li comença a trobar el gust a la vida contemplativa, als paisatges de l’Empordà, i a gaudir de la gastronomia de la terra. Milers de records, olors, colors i imatges li vindran a la ment.

Fent un repàs a la casa, descobreix a la biblioteca una postal de l’any 1982 escrita per Romy Schneider i adreçada al seu oncle, en què un dels mites eròtics del cinema rememorava afectuosament la tarda que havien passat junts en aquell mas.

Encuriosit per la troballa, intentarà seguir la pista d’aquella sorprenent i improbable història d’amor, primer acompanyat d’una bloguera anglesa divertida i força lasciva, i després de la filla d’un antiquari amic, tan espectacular com seductora.

Dues dones ben diferents que el faran anar de corcoll i que l’ajudaran a decidir el seu futur: si retornar a la professió o retirar-se definitivament a l’Empordà.
 

Us recomanem que no deixeu de llegir Un estiu a l’Empordà: té de tot, una crisi, una bona notícia, dues dones oposades que són realment fabuloses i un protagonista carismàtic fins i tot en el seu pitjor moment, tot amanit amb els diferents ingredients humor, amor, sexe, cultura, gastronomia i periodisme.
 

 • Màrius Carol a la Biblioteca
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El Nao de Brown

  Dillon presenta una història magistral. El guió funciona a la perfecció gràcies al seu art gairebé cinemàtic amb reminiscències a Milo Manara, però amb personatges molt més expressius. Un triomf dels còmics per a adults. Publishers Weekly

  elnaoNao Brown pateix de trastorn obsessiu-compulsiu, però no del tipus paquet rentis les mans i netegis constantment. Nao té violentes obsessions macabres que l’obliguen a fer estranys titulars en la seva ment. Treballa a temps parcial en una botiga de joguines de disseny mentre intenta llançar la seva carrera com il·lustradora, i al mateix temps busca l’amor, aquest amor perfecte tan difícil de trobar. Però quan conegui l’home dels seus somnis, s’adonarà que aquests poden ser molt estranys. Gràcies a la meditació que utilitza per silenciar la seva ment i obrir el seu cor, Nao descobrirà que el món no és en blanc i negre, sinó en una gamma de grisos.

  El Nao de Brown és una meravellosa col·lecció de temes visuals i literaris, marcada per un sentit de la vista compassiu i un ambient profundament dialògica. És un d’aquells llibres en què la paraula i la imatge conspiren junts en una harmonia inusual per als còmics.
   
  gdillonLa lectura d’aquesta història gràfica de Glyn Dillon equival a experimentar un delicat i efímer procés d’il·luminació personal. Sovint les seves vinyetes són com records. Això es deu en part al fet que està ambientat en una zona del nord-oest de Londres i a l’honestedat amb què està escrit, representant els sentiments i experiències del protagonista que arriben a traspassar al lector per identificar-se amb Nao, el seu protagonista.

  Una trama complexa, que entra i surt de la realitat del personatge, reflectint amb gran realisme tot el que passa pel seu cap, amb les seves obsessions, les seves tares i els seves constants i violents instints assassins. De les seves relacions personals i familiars, de la seva vida amorosa, dels seus remeis en forma de mantres amb els que intenta superar les seves crisis, de la seva faceta més creativa com a artista, i fins i tot de la seva vida espiritual com budista és dels que ens parla Glyn Dillon en aquest còmic que serà novetat a la biblioteca properament.

  La ment inquieta et farà creure que ets tu, que tu ets ella. No ho ets. Jessica Hynes

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La promesa de Kamil Modrácek

  llibrepromeBrno, anys cinquanta. En ple terror estalinista, una jove pintora és assassinada després d’un interrogatori de la policia secreta. El seu germà, un arquitecte especialitzat en dissenyar edificis de mal gust per als peixos grossos comunistes, jura venjança.

  Un dia, per casualitat, descobreix un soterrani voltat situat just a sota del seu edifici, al centre de Brno, i és llavors, després de recordar un relat de Nabokov, que va conèixer en la seva infància, quan es proposa tancar allà al responsable de la mort de la seva germana. Tanmateix, la seva particular campanya de venjança privada se li va de les mans i les conseqüències es tornen impredictibles.

  Aquest és l’argument d’una obra en la qual un gran nombre de personatges, inclosa la família de l’escriptor s’interrelacionen per dibuixar una Brno, opressiva i gris; però també per donar forma a un llibre en què, tot i el tràgic d’alguns passatges, també hi ha lloc per a l’humor. La seva estructura es fa en capítols curts, jugant amb la tècnica narrativa i els estils, i deixant que siguin els diferents personatges els que aportin la seva visió del que passa.

  Tot i haver estat inèdit durant molt de temps, i d’haver estat publicat únicament de manera clandestina pel sistema del samizdat, Jirí Kratochvil ha aconseguit diversos premis literaris d’enorme prestigi. Nascut a Brno a l’any 1940, durant l’època de la Normalització, que va seguir als esdeveniments de 1968, Kratochvil es va veure obligat a exercir tota mena d’oficis poc d’acord amb la seva vocació literària, com a operador de grua, vigilant nocturn d’una granja avícola o telefonista. A l’any 1983 va començar a treballar en el centre regional de conservació del patrimoni, i el 1991 en el Departament de creació radiofònica de Ràdio Brno.

  jirikDes de l’any 1995 es dedica exclusivament a la literatura. Jiri Kratochvil és particularment conegut per la seva trilogia formada per La novela del oso (1990), En mitad de la noche un canto (1992), o Avión (1995), així com per la seva dilogía carnavalesca composta per Historia siamesa (1996) i Historia immortal (1997).

  La promesa de Kamil Modrácek. Requiem por los cincuenta val la pena llegir-la, ja sigui per la història que ens explica, per la lliçó de literatura que ens ofereix o fins i tot per tot el que podem reflexionar després de llegir-la. És una intriga culta fresca i àgil, amb complexos jocs argumentals que tenen la utopia social com a teló de fons i, com a inspiració argumental el propòsit que la realitat arribi a copiar fins i tot a la ficció.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  El comentaris estan desactivats per a aquesta entrada

  Avui fa un segle de la Gran Guerra

  arxiducAquest dilluns es compleixen exactament 100 anys des que Àustria-Hongria li declarés la guerra a Sèrbia, donant començament a la Primera Guerra Mundial.

  El conflicte havia començat a gestar-se molt abans: l’assassinat a Sarajevo de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu al tron de l’Imperi Austro Hongarès el 28 de juny de 1914 va ser el detonant oficial.

  Els responsables de l’atemptat, bosnians d’origen serbi, reivindicaven l’annexió de Bòsnia, sota domini austríac, a Sèrbia.

  Gräft & Stift Double PhaetonNo obstant això, no va ser fins gairebé un mes després, el 23 de juliol, quan Viena va reaccionar a l’atemptat presentant un ultimàtum a Belgrad, en què demanaven que investiguessin el crim.

  D’aquesta manera, Àustria acusava directament a Sèrbia de ser còmplice d’aquell succés. A la capital de l’imperi van rebre la callada per resposta i un dia com avui de fa 100 anys van decidir declarar la guerra a Sèrbia.

  Va ser a la mitjanit del dia 28 i les 2 de la matinada del dia següent quan es va produir el primer intercanvi de foc entre els dos països. L’atac es va planejar entre els rius Sava i Danubi, que feien de frontera entre els dos regnes.
   
  Mapa de les aliances
  El funcionament de les aliances militars constituïdes en els inicis del segle XX per les principals potències europees precipitar l’extensió del conflicte fora de les fronteres balcàniques.

  La Gran Guerra, se la va conèixer fins a l’esclat de la Segona Guerra Mundial, dues dècades més tard, va enfrontar a més d’una desena de països i va causar la mort de deu milions de persones, però la seva importància no radica únicament en aquestes xifres esgarrifoses, sinó en que va marcar un abans i un després en la història de la humanitat.
   
   
  Maxim fue la primera ametralladora automática portátiLa contesa va suposar la fi de la idea romàntica de guerra que havia imperat fins a aquest moment, i el maldestre Tractat de Versalles que la va tancar va posar la primera pedra de l’autopista que acabaria conduint a Europa cap a la Segona Guerra Mundial.

  Rèplica del famós triplano utilitzat per Manfred von Richthofen.
   
  La memòria col·lectiva associa avui la Gran Guerra a la vida penosa a les trinxeres i camps enfangats; a la irrupció d’armes noves i terrorífiques com el gas mostassa, el submarí o el tanc, i a la intervenció de personatges avui mítics com Lawrence d’Aràbia, Mata Hari o el Baró Roig.
   
  Uns sucosos ingredients que han seduït al cinema i a la literatura en innombrables ocasions i des de diferents òptiques.
   

  Primera Guerra Mundial a la BibliotecaPrimera Guerra Mundial a la Biblioteca
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El Tricentenari

  Aquest any 2014 es compleix el 300 aniversari dels fets de l’11 de setembre de 1714.

  carlos-iiEuropa sortia llavors d’un dels conflictes bèl·lics més importants de la seva història, la Guerra de Successió espanyola, a la qual Catalunya havia jugat un paper protagonista.

  L’any 1700 moria sense descendència Carles II, darrer monarca de la dinastia dels Àustria a Espanya, deixant la Corona a Felip de Borbó, duc d’Anjou, net de Lluís XIV de França que va entrar a Madrid el 1701. Posteriorment Felip V es va fer reconèixer en els estats de la Corona d’Aragó, va convocar Corts a Catalunya, va jurar les Constitucions i va ser proclamat Comte de Barcelona.

  L’emperador Leopold I d’Àustria, Anglaterra i Holanda, però, no acceptaren el testament del monarca traspassat i van subscriure els drets de l’altre pretendent, l’arxiduc Carles d’Àustria.

  carles iii
  Les potències europees es van posar en guàrdia ja que França o Àustria podien sumar els territoris hispànics i convertir-se en potència suprema.

  La guerra mundial va esdevenir imparable. En la Gran Aliança de l’Haia és van aplegar Anglaterra, Portugal, Àustria, Holanda, Prússia, Hannover i Saboia, les potències partidàries del manteniment dels Àustries a Castella i Aragó. I tement que França i Espanya acabessin a mans d’un mateix sobirà van declarar la guerra al Borbó de França i al d’Espanya, proclamant els drets de l’Arxiduc Carles.

  El conflicte internacional també va tenir una dimensió peninsular, amb Castella donant suport als Borbó i els territoris de la Corona d’Aragó als Àustries.
   

  GDS_conflicte001

  El juny de 1705 representants de l’oposició catalana van signar amb la Gran Bretanya el Pacte de Gènova, pel qual la monarquia anglesa es va comprometre a garantir la integritat constitucional de Catalunya.

  El novembre del 1705 la flota anglo-holandesa i voluntaris austracistes, després d’alliberar València, van ocupar Barcelona, i l’Arxiduc Carles va ser proclamat rei.

  Des d’aleshores, la Guerra de Successió esdevingué també interestatal i civil a la península. La guerra va ser llarga i els aliats van estar a punt de vèncer en diferents ocasions, però les tropes de Lluis XIV van aguantar.

  Felip AnjouLa superioritat militar dels felipistes, i el fet que Carles d’Àustria heretés la corona de l’imperi austríac, van conduir les potències europees a signar el Tractat d’Utrecht (1713).

  Aquest tractat posava fi a la guerra de Successió espanyola i confirmava Felip d’Anjou com a rei d’Espanya i de les colònies americanes, amb el compromís de renunciar a la Corona de França i a canvi de cedir territoris.

  Nàpols, Milà i els Països Baixos espanyols passaven a Àustria. Sicília passava a Saboia, les fortaleses de Bèlgica passaven a mans holandeses, i Gibraltar i Menorca a la Gran Bretanya que obtenia, a més a més avantatges en el tràfec d’esclaus.

  No hi ha cap dubte que la principal guanyadora del conflicte fou Anglaterra i la principal perdedora fou Catalunya.

  Des d’aleshores, Catalunya va restar sola davant dels exèrcits borbònics. L’11 de setembre de 1714 es va produir l’assalt final de les tropes borbòniques a la ciutat de Barcelona. Un cop caiguda la capital, només resistia a Catalunya la plaça militar de Cardona, que capitulà el 18 de setembre.

  Les conseqüències de la Guerra de Successió van ser l’ocupació de Catalunya per les tropes borbòniques i la desaparició de totes les institucions catalanes, que s’havien anat configurant des de l’alta Edat Mitjana. El Decret de Nova Planta (1716) imposà a Catalunya les institucions i lleis de Castella.

  El Tricentenari s’està commemorant durant tot aquest any arreu del país. Els actes de celebració es produeix intensament a les poblacions d’arreu de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. La història de Catalunya també va passar per aquestes capitals catalanes, que van jugar un paper significatiu en tot el procés succeït fa tres segles, i ara és el moment de recordar els fets per conèixer els nostres orígens.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Estiu de sèries

  knick

  L’estiu és el moment de descansar, de desconnectar i gaudir de temps lliure, però sobretot de refrescar-se. I quina millor manera de fer-ho que enganxar-se a una de les moltes sèries que s’estrenen aquests dies.

 • The Loftovers
 • Tres anys després que 140 milions de persones desapareguessin inexplicablement de la faç de la Terra, la població s’ha transformat per complet en el seu intent per adaptar-se al que ha passat. Aquesta sèrie és la història d’aquells que es van quedar.

  L’argument segueix a la població de Mapleton, un petit suburbi de Nova York que es veu forçada a reconstruir les seves vides a partir d’aquest estrany succés. Kevin Garvey, un oficial de policia i pare de dos fills tractarà de mantenir certa aparença de normalitat en un món que està començant a rebutjar completament la raó. Aquesta sèrie és un nou drama creat per Damon Lindelof guionista de sèries com Alias​​ o Lost.

 • The Knick
 • Els noms de Steven Soderbergh i Clive Owen són la millor presentació d’aquesta sèrie que s’estrena el mes d’agost als EEUU. La sèrie es situa al centre de Nova York, a l’any 1900, en l’Hospital Knickerbocker amb uns cirurgians innovadors, que empenyen els límits de la medicina en un temps de sorprenentment altes taxes de mortalitat i zero antibiòtics.

  Soserbergh, a part de ser un narrador talentós en una àmplia gamma de gèneres, és conegut per oferir a l’espectador pel·lícules de forma ràpida i per sota del pressupost, sense pèrdua de la qualitat global del producte. I així, sembla que la seva retirada de la funció de cinema és ara de la televisió. L’equip de redacció de Jack Amiel i Michael Begler seran els productors executius, juntament amb Soderbergh, Cliff Owen, Michael Sucre (Rendition) i Gregory Jacobs (Darrere del canelobre).

 • Outlander
 • Aquesta sèrie també s’estrenarà a principis d’agost i està basada en la saga de novel·les de Diana Gabaldon. Outlander és una sèrie que barreja fantasia, història i romanç en els paratges de la Escòcia del segle XVIII.

  Durant la Segona Guerra Mundial, Clara, una infermera casada, viu una experiència sorprenent. Durant un viatge a Escòcia, la jove visita un misteriós cercle de pedres antigues. Afectada per un misteriós poder, Clara entra en trànsit per despertar lluny del seu marit, la seva època i la vida que ha conegut fins ara, ja que ha estat conduïda a la Escòcia de l’any 1734.

 • Legends
 • Després del seu pas per Joc de Trons, Sean Bean s’embarca en aquesta sèrie d’espies de Howard Gordon, el productor i guionista d’una sèrie d’èxit com Homeland. El projecte, basat en una novel·la de Robert Littell, ha estat desenvolupada al costat de Jeffrey Nachmanoff, Alexander Cary, i Jonathan Levin.

  L’argument de la sèrie produïda pel canal TNT, s’estrena també durant el mes d’agost, i gira entorn al personatge de Martin Odum un agent encobert amb una habilitat camaleònica per adaptar-se a qualsevol situació. Tanmateix, la seva pròpia identitat és posada en dubte quan un misteriós estrany suggereix que Martin no és qui ell creu ser.

  El repartiment inclou a Ali Larter com Crystal Quest, un company operatiu que té una història amb Martin; Rob Mayes com Troy Quinn, un ex-agent d’operacions especials amb una sola ment mentalitat de missió en primer lloc; i Tina Majorino, coneguda per la sèrie Anatomia de Grey, com Maggie Harris, el nou membre de l’equip del Sistema de Control.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  El comentaris estan desactivats per a aquesta entrada

  Porta’t bé

  Llibres

  portatbeMaria Lluïsa Ferrerós ens acosta en aquest manual el mètode a mida per comprendre i educar els fills. Els nens no neixen amb un manual d’instruccions sota el braç, i sovint els pares es troben amb una infinitat de situacions quotidianes de les quals és difícil sortir airós. Els fills només coneixen el no com a resposta, no deixen anar el xumet ni per casualitat, es barallen constantment entre germans, els horaris són caòtics,… La psicòloga infantil i autora d’aquest llibre ofereix les solucions pràctiques als conflictes diaris, i multitud de respostes per poder aconseguir uns resultats sorprenents.

  Educar vol dir posar límits a la conducta dels nostres fills, cosa que pot variar significativament depenent de l’edat. Cada situació genera un aprenentatge, tant per als pares com per als fills. A diari s’han d’aconseguir petits objectius que ens permetran construir uns fonaments sòlids damunt dels quals s’assentaran les futures reaccions dels nostres fills. El mètode educatiu que trobareu en aquest llibre va més enllà d’inculcar als nens que diguin gràcies quan se’ls fa un regal o que demanin les coses dient si us plau, sinó que pretén transmetre el perquè d’aquestes conductes i facilitar les possibles solucions.

  Els principals objectius queden establerts en aquest llibre així: aconseguir que ens tinguin respecte, aprendre a utilitzar el no i a no sentir-se culpable, posar límits sense remordiments, donar un marge de confiança i llibertat per exercir la responsabilitat, mantenir una actitud oberta. tenir un estil educatiu conscient, consistent i consensuat. Es considera signe rellevant qualsevol canvi en el comportament habitual del nen, el que abans era una conducta normal ara ha canviat. En aquest moment cal cercar el motiu d’aquesta diferència. Poden ser moltíssimes coses, depenent de l’edat del nen, qualsevol canvi que afecti la seva rutina diària, a casa, a la guarderia, a l’escola, un canvi de domicili, o el que és més difícil d’esbrinar com seria un canvi psicològic no tangible i que afecta a l’infant. Els signes d’alerta poden ser l’insomni, els malsons, trastorns de conducta, desordres alimentaris, o quan són més grans es pot veure en un descens del rendiment escolar del nen amb mostres d’apatia, cansament o altres símptomes que facin encendre la llum d’alerta dels adults.

  Llibres

  Porta’t bé: el mètode a mida per comprendre i educar els teus fills

  Bloc

  Babycenter

  Embaràs, nadons, educació dels infants, família, consells generals, novetats, notícies,… són alguns dels continguts d’aquest bloc molt recomanable englobat a l’espai virtual de Babycenter.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La revocación. Michael Connelly

  Michael Connelly - La revocaciónMichael Connelly alterna, de vegades en una mateixa novel·la, als seus personatges més importants: el detectiu de Los Angeles Harry Bosch i el seu germanastre Mickey Haller, advocat defensor en la mateixa ciutat californiana. Precisament ara tornen a aparèixer junts a La revocación.

  Connelly, que admira profundament a Raymond Chandler, compta a més amb un avantatge per escriure novel·la policíaca, ja que va ser periodista de successos a Los Angeles Times. Així, va publicar el 1992 El eco negro, la seva primera història protagonitzada per Harry Bosch que li va suposar el premi Edgar, atorgat per l’Associació d’Escriptors de Misteri nord-americana. En ella, havia d’investigar la mort d’un antic camarada del Vietnam potser implicat en el robatori a un banc. Des de llavors, Connelly ha escrit més de vint novel·les com El último coyote, Ciudad de huesos, La caja negra o El veredicto. En gairebé totes elles apareixen junts Bosch i Haller. Així succeeix també a La revocación.

  Jasson Jessup porta gairebé vint anys esperant la seva execucióen el corredor de la mort, condemnat pel brutal assassinat d’un nen. Però noves proves demostren la seva innocència, motiu pel qual la Fiscalia de Los Angeles ha de revisar el cas, encarregant-li aquesta revisió a Haller, el qual, al seu torn, recorre a Bosch perquè l’ajudi amb les indagacions policials: en ser Jessup innocent, s’ha de buscar al veritable culpable.

  Però, pot un criminal ser condemnat dues vegades pel mateix cas? Són infal·libles les proves d’ADN aportades? Què va passar realment gairebé vint anys enrere i qui és el veritable culpable d’aquest crim atroç?

  Tots dos personatges hauran d’emprar tots els seus coneixements i olfacte per desentranyar aquest sòrdid assumpte en què no tot és el que sembla.

  Amb la saviesa d’un mestre, Michael Connelly combina a la perfecció la trama judicial amb una tensa història de suspens capaç de tallar la respiració, mantenint en suspens els lectors des de la primera fins a l’última pàgina. I, com sempre, Connelly destaca per la seva perícia en incloure detalls autèntics del treball policíac però, sobretot, per la seva capacitat per bussejar en el més fosc de l’ésser humà.

  Entrevista con Michael Connelly

  Llibres

 • La caja negra
 • Crónicas de sucesos
 • Cuesta abajo
 • Echo Park
 • Hielo negro
 • El inocente
 • Llamada perdida
 • Luz perdida
 • Nueve dragones
 • El observatorio
 • Pasaje al paraiso
 • La revocación
 • La rubia de hormigón
 • El último coyote
 • Último recurso
 • El veredicto
 • El veredicte de llautó
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un Prado de butxaca

  petitstresors

  Aquest estiu es pot visitar al Caixa Fòrum de Barcelona una mostra d’art a través d’obres de petit format, es tracta de la exposició La belleza cautiva. Pequeños tesoros del Museo del Prado, on s’ofereix una selecció de 135 obres de petit format de mestres de la pintura com El Bosco, Tiziano, Brueghel el Vell, El Greco, Velázquez, Rubens, Goya, Madrazo, o Fortuny.

  Moltes d’aquestes obres d’art van ser durant dècades destinades al consum privat de l’alta societat que s’ho podia permetre, i són pintures que permeten establir una intimitat molt propera amb el visitant degut a ser obres de petit format que permeten veure i gaudir, com afirma la comissària de la mostra, Manuela Mena, de detalls com els insectes en les fullaraques de Brueghel o els rajolins de sang que cauen d’un petit crucifix sobre els sants en un oli de Vicent Macip.

  ateneapartenosLa constant invitació al públic a mirar les obres exposades a través de recursos expositius com finestres o càmeres fosques que estan a l’altura dels ulls del visitant, permet gaudir detalladament d’aquestes petites però meravelloses obres d’art com l’escultura en marbre d’Atenea Partenos, de finals del segle II dC. I ho permet fer a través d’un sorprenent muntatge que facilita la seva contemplació més íntima i la seva immersió en la extraordinària bellesa que tanquen, la seva originalitat i la seva raresa.

  Tots els gèneres i els temes, des de la mitologia, les imatges de devoció i els retrats, a la naturalesa, a la reflexió sobre l’ésser humà, l’exaltació del poder i la vida quotidiana, i també, els diferents suports i tècniques, com marbre, taula, llenç, pissarra o coure, es barregen en aquesta exposició pictòrica. Les seves obres estan ordenades de manera cronològica i tracen un intens recorregut per la història de l’art, des de finals del segle XIV i principis del XV fins Goya i el segle XIX amb Fortuny. De forma excepcional, aquesta exposició s’exhibirà a Barcelona durant els cinc propers mesos, fins a la primera setmana de l’any 2015.
   

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El darrer somni de Cleòpatra

  sueno_cleopatraPerdre el seu regnat, veure condemnada a l’exili pel seu germà, un jovenet amb ínfules de rei, per acabar morint allunyada de la seva llar: aquest és el destí que li esperava a Cleòpatra. Una destinació que es va negar a acceptar. El seu desig de reconquerir la brillant Alexandria semblava tasca impossible en un Orient convulsionat per la lluita aferrissada entre Juli Cèsar i Pompeia; i, no obstant això, tot va canviar quan Cleòpatra, la jove conreada d’educació exquisida i bellesa extraordinària, es va creuar amb el més famós dels emperadors romans, el conqueridor dels conqueridors.

  D’aquesta forma va començar la història de la parella més poderosa del món, quan la reina va posar totes les seves armes per tornar a Egipte el seu esplendor. La majestuosa reina del Nil. Una dona amb una extraordinària bellesa embolicada en or i pedres precioses, que ocultava una intel·ligència i ambició única. Una seductora infatigable que embogia els homes. Una hàbil estratega que va saber jugar les seves cartes i va alliberar a Egipte del setge romà. Una llegenda que perduraria al llarg dels segles.

  La reina Cleopatra es veu forçada a abandonar Alexandria i endinsar-se en Egipte per salvar la vida. El seu petit germà i marit, el rei Ptolomeu i els seus fidels consellers l’eunuc Potino, l’erudit Teodoto i el general Aquilas han conspirat per assassinar la bella reina i així tenir via lliure per dominar Egipte. En la seva fugida Cleòpatra descobrirà el veritable Egipte, al allunyar-se de la capital, fundada pel grec Alexandre el Gran, entrarà en contacte amb els seus veritables gents i els seus déus, descobrirà les misèries del seu poble al llevar-se el luxós vel d’Alexandria que tapava els ulls de la veritat.

  chjacqEls déus sempre acompanyen i afavoreixen Cleòpatra però l’arribada del romà Juli Cèsar posava en perill la seva victòria sobre Ptolemeu i el seu exèrcit. La bella reina ha d’actuar ràpid i endinsar-se en el seu palau i antiga llar per explicar-li tota la veritat al romà. I així la reina, més bella que mai, va sortir d’un rotllo de teles davant la sorpresa de Juli Cèsar, davant seu hi havia una autèntica reina, intel·ligent, culta i bella, l’únic somni era tornar-li l’esplendor dels temps dels faraons a Egipte.

  Christian Jacq va néixer a París el 1947. Es va doctorar en Egiptologia a la Sorbona. Va obtenir el Premi de l’Acadèmia francesa amb Egipto de los grandes faraones. Gran coneixedor i enamorat d’Egipte, ha escrit nombroses obres de divulgació històrica que posen a l’abast del gran públic la civilització egípcia. El último sueño de Cleopatra és la novetat de juliol a la biblioteca.

 • Cleopatra no era fea en absoluto
 • Entrevista a Christian Jacq
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »