Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per desembre, 2011

Fjällbackca, espantosament bella

Vista de Fjällbacka amb l’arxipèlag al fons

Vista la magnitud de la competència, té molt mèrit ser l’escriptora sueca de gènere negre que més ven al seu país. Potser el secret de Camilla Läckberg, és que posa l’èmfasi en l’àmbit familiar i convoca l’esperit d’Agatha Christie en convertir Fjällbacka un poblet amable i pacífic en un santuari de malvats i cadàvers, reflectint la vida d’una petita localitat on tots saben tot l’un de l’altre i les aparences són importants.

Pel que fa als seus protagonistes, els desafiaments domèstics i els problemes de la parella formada per l’escriptora Erica Falck i el policia Patrik Hedström tenent tant de pes com els afers criminals.

lisabet Carlsson i Niklas HjulströmErica Falck és una jove escriptora d’èxit, sobretot per les seves biografies de dones, que viu a Gotteborg. Poc després de la mort dels seus pares en un accident, li arriba la notícia que ha heretat juntament amb la seva germana Anna la casa familiar a Fjällbackca. Decideix traslladar-s’hi per gaudir de la tranquil·litat que li cal per escriure un nou llibre i també per intentar vendre la casa.

Patrik Hedström és un policia sensat i intel·ligent. Divorciat de la seva dona Karin, que el va deixar per un cantant, ha seguit de lluny la carrera literaria d’Erica. Simpàtic i ambiciós, intenta fer la seva feina de policia d’una manera professional, malgrat el desinterés dels seus col·legues. Tot i que els delictes més habituals al poble són intervenir en baralles, aturar conductors ebris o recuperar cotxes robats, a Els Crits del silenci haurà de resoldre l’assassinat d’una jove les restes de la qual apareixen barrejats amb els de dues noies desaparegudes fa anys, a Les filles del fred investigarà l’assassinat de la filla d’una coneguda de la família, i a Crim en directe anuncien l’arribada a la propera Tanum d’un equip de televisió per filmar l’escandalós reality-show Fucking Tanum, que resultarà un malson.

A la comissaria, Patrik treballa amb Martin Mohlin, un company afí, suporta al seu cap Mellberg i s’enfronta a alguns companys que són una rèmora per al treball. La germana d’Erica, Anna, és también un personatge habitual en les novel·les. No té confiança en si mateixa i pateix maltractament físic i psicològic per part de la seva parella. Erica se sentirà frustrada sovint per no poder ajudar-la.

La imatge dels protagonistes

Erica i Patrik formen una parella encantadora, de manera que no és d’estranyar que alguns títols hagin estat adaptats a la petita pantalla. Així ho reflecteixen Elisabet Carlsson i Niklas Hjulström protagonistes de la sèrie de detectius amb Erica Falck i Patrik Hedström com a personatges centrals.

Tot comença a La princesa de gel, quan Erica tot just arribada a Fjällbacka, coneix que una amiga de la infància, Alexandra Wijkner, ha estat assassinada, i no pot evitar indagar sobre aquesta mort en comptes d’escriure la seva història. Durant les seves investigacions coneix aPatrik Hedström i comencen una relació que fa decidir a Erica quedar-se a viure a la petita població on transcorren totes les novel·les.

FjällbackaFjällbacka és un petit poble de pescadors situat a la costa oest de Suècia, a la regió de Bohuslän, molt a prop de la frontera noruega i a 150 km. de Göteborg, la segona ciutat en importància de Suècia. A l’hivern té uns 1000 habitats, població que s’eleva fins als 20000 a l’estiu. En els llibres de Läckberg, el Fjällbacka encantador, pintoresc i tranquil es transforma en un lloc d’intriga, misteri i assassinat.

La ciutat és coneguda per la seva llarga història, doncs la primera menció de la qual se’n té notícia data del 1610, i sobretot pel turisme ja que Fjällbacka ha estat durant molt de temps una destinació turística popular entre els suecs amb els seus carrers empedrats, les seves cases flotants de color vermell, la muntanya Vetterberget des de la qual es té una vista meravellosa sobre el mar i la seva proximitat a les illes en l’arxipèlag Bohuslän les illes properes. Un paisatge de postal a cada cantonada.

Ingrid BergmanDurant la seva estada a Fjällbacka, els visitants no només poden satisfer la seva curiositat sobre les històries de detectius de Suècia, sinó que tenen l’oportunitat d’experimentar un paisatge natural impressionant i alhora gaudir de mariscs frescos i saborosos. Al llarg del port hi ha un munt de bars i restaurants en els que es pot gaudir d’un bon menjar al costat de meravelloses vistes al mar.

Un carrer molt visitat a l’estiu és Galärbacken, amb diverses botigues i hotels. Aquest carrer que condueix a la plaça d’Ingrid Bergman. L’actriu i el seu llavors marit Lars Schmidt tenien una casa d’estiu en una illa de Fjällbacka anomenada Dannholmen. Era molt estimada per tots a Fjällbacka i els seus residents la protegien de periodistes i curiosos.

Quan va morir, les seves cendres van ser escampades al vent a l’illa de Dannholmen.
 

A més de passejades pel poble, el visitant també pot gaudir d’un passeig en vaixell per l’arxipèlag, Väderöarnauna visita al Parc Nacional Marí Kosterhavet o les illes rocoses de Väderöarna a l’arxipèlag exterior, que compten amb alguns dels paisatges més verges a Suècia, amb alts penya-segats, de color vermellos que sorgeixen del mar. Això li dóna a les illes un caràcter molt especial i espectacular, i, sovint és anomenat l‘arxipèlag més bell del món.

Entre totes aquestes pintoresques illes (365 en total) només hi ha on el desenvolupament és evident, l’illa de Ramna. És recomanable pujar al cim on es gaudir d’una gran vista de tota l’illa i l’arxipèlag circumdant. També es pot admirar els reflexos de les cases de fusta de color vermell a les aigües cristal·lines o visitar una de les colònies de foques…

Plànol de BohuslänFjällbacka és la base ideal per descobrir la regió de Bohuslän amb cotxe. Ho té tot: el mar i les roques assotades pel vent, amb cales profundes i belles badies, els camps oberts i prats, així com els boscos profunds amb els seus petits llacs. Hi ha nombrosos pobles pesquers a l’espera de ser explorats i les comunicacions amb Göteborg i Noruega són de fàcil accés.

La franja costanera s’entrellaça amb badies i fiords profundament penetrants, com el Idefjord, Gullmarsfjord i Hakefjord, amb illes i penínsules que sobresurten entre ells.

La major part de l’interior de Bohuslän és de terres baixes, lleugerament inclinada cap a l’oest. Té turons, muntanyes i altiplans, aïllades unes de les altres per valls profundes.

Petroglifs a TanumPer què no anar a fer una passejada pel paisatge natural únic que envolta Fjällbacka? No gaire lluny, a 16 km, la localitat de Tanum posseeix un conjunt de petroglifs d’importància excepcional tant per la seva varietat-representacions d’éssers humans, animals, armes, embarcacions i objectes diversos-com per la seva unitat cultural i cronològica, que estan inclosos la llista de la UNESCO de Patrimoni de la Humanitat.

Aquests gravats rupestres, que són il·lustratius de la vida i les creences dels pobles europeus en l’Edat de Bronze, destaquen per la seva abundància i la qualitat de la seva factura.

Göteborg a la nitSeguint les novel·les de Camilla Lackberg, no podem deixar d’anar fins a Göteborg, una important ciutat industrial amb un dels ports més importants de tota Escandinàvia, i el més important de Suècia. Són destacables nombrosos edificis del centre de la ciutat així com tota una xarxa de canals que la travessen, dissenyats per arquitectes neerlandesos a partir del segle XVII.

És important la comunicació per via fluvial que uneix la ciutat amb la capital sueca, Estocolm, a través de l’interior del país. Es tracta del Göta Älv o per on transcorren vaixells d’un cert calat. Aquest canal connecta una sèrie de llacs, entre ells, dos dels més importants del país: Vänern i Vättern.

En els últims anys de Göteborg s’ha perfilat com una ciutat florent disseny amb molts dissenyadors de moda locals que han atret l’aclamació internacional. És la segona ciutat més important de Suècia. No en va els Erica i Patrik han des desplaçar-s’hi en nombroses ocasions.

Llibres

 • Crim en directe
 • Emprentes que mai s’esborren
 • Les filles del fred
 • Los gritos del pasado
 • La princesa de gel
 • Guies de viatge

 • Suecia. El País/Aguilar
 • Suecia .Becky Ohlsen, Cristian Bonetto
 • Suecia, Noruega, Finlandia. Anaya
 • Païsatge d’hivern a Bohuslän

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Lisa Simpson: Magazines

  Lisa Simpson

  Per finalitzar l’any i després d’endinsar-nos en diferents clàssics literaris durant aquestes darreres setmanes, ens cal ara acostar-nos a un altre tipus de publicacions. Entre les lectures del Club de la Lisa Simpson s’hi troben alguns títols de revistes que s’han considerat dignes de fer menció entre les preferències del personatge televisiu.

  The Atlantic

  Va ser creat com una revista de comentari literari i cultural. Va ser important per reconèixer i publicar treballs d’escriptors i poetes. En l’actualitat s’aboca i dedica el seu espai a temes principals de l’actualitat política contemporània.

  UTNE Reader

  La revista recull articles sobre política, cultura i el medi ambient de fonts de mitjans de comunicació alternatiu en general. A més, la revista ens proposa escriptors, llibres, blocs, cinema i música amb comentaris i articles originals que tendeixen a centrar-se en les tendències culturals emergents.

  The New Yorker

  És una revista dels Estats Units que publica reportatges, crítiques, assaig, vinyetes, poesia i relats. Gaudeix de prestigi gràcies a l’atenció a la literatura de ficció moderna; el seu periodisme sobre política mundial i temes socials, i per les vinyetes que decoren cada número.

  Lapham’s Quarterly

  De Lapham Quarterly és una revista literària fundada l’any 2007 per l’editor de revista de Harper ex Lewis H. Lapham. Cada número examina un tema utilitzant material de font primària de la història.

  The Paris Review

  És una revista literària trimestral fundada l’any 1953 per Peter Matthiessen, Harold L. Humes i George Plimpton. En els primers cinc anys, The Paris Review publica obres de Jack Kerouac, Philip Larkin, Philip Roth, Adrienne Rich, Italo Calvino, Samuel Beckett, Nadine Gordimer, Jean Genet o Robert Bly. Des d’aleshores ha esdevingut un dels punts de venda principal del món per als escriptors emergents i establerts.

  Wired

  És una revista mensual americana i també un lloc web, de notícies. Wired ens mostra com la tecnologia afecta a la cultura, a l’educació, a la economia i a la política. Des dels seus inicis a l’any 1993, la revista ha tingut especial cura en el desenvolupament d’internet en el seu contingut.

  Junior Skeptic Magazine

  Revista trimestral de ciència publicat internacionalment per la societat de l’escèptics, una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure l’escepticisme científic i resistir-se a la propagació de pseudociència, superstició i creences irracionals.

  I ja només queda dir-vos… un feliç 2012 per a tothom!.

  Lisa Simpson s’acomiada

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  El millor de 2011: Tu de Charles Benoit

  Charles BenoitUn altre èxit inesperat en aquest any 2011 que està a punt d’esgotar-se es pot trobar en l’argument d’aquesta novel·la que ens apropa un paisatge realista i profund de la vida a l’adolescència a través de la existència difícil d’un noi superficialment convencional i que apropa als lectors que han iniciat la maduresa a recordar els seus anys de joventut.

  Charles Benoit narra la baixada als inferns de Kyle, que ha anat deixant de banda les bones costums d’un dels millors estudiants en la seva escola secundària, acaba per estudiar en un institut de segona fila, lluny d’amics de la seva infància en un cercle viciós en què cada mala decisió arrossega un probable final espantós.

  Llibre recomanatPerquè el que realment passa a Kyle és l’avorriment de tot el seu al voltant, els pares que no deixar de repetir el mateix consell de cada dia, l’institut absurd que premia l’estupidesa en lloc de la intel·ligència i els seus amics, que a la primera oportunitat el deixen de banda.

  L’única que li produeix benestar és Ashley a la que vol demanar per sortir sempre en una propera ocasió. Però tot s’embolica quan Zack, un altre inadaptat que ha estat expulsat d’altres instituts i què, sense saber per què, l’ajudarà a sortir de diverses situacions comprometedores.

  L’encant que es pot trobar en aquesta novel·la té molt a veure amb la història comuna d’un jove qualsevol, i no és sorprenent llavors, que molts adolescents s’han pogut identificar amb la narració que s’explica, sense tenir la possibilitat de trencar amb la lectura que es desenvoluparà de forma trepidant, provocant una dependència que farà que no es pugui deixar fins conèixer el seu desenllaç.

  Charles Benoit ha destacat tant en el seu treball d’intriga i misteri, amb Relative Danger on va ser nominat per un Premi Edgar, com per la seva novel·la per a adults joves que recomanem com una de les revelacions d’aquest any 2011.

  Llibres

 • Tu
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El verano de los juguetes muertos, de Toni Hill

  El verano de los juguetes muertos. Toni HillToni Hill (Barcelona, ​​1966), és llicenciat en Psicologia. Fa més de deu anys que es dedica a la traducció literària i a la col·laboració editorial en diferents àmbits. Entre els autors que ha traduït trobem a Dennis Lehane, Harlan Coben i Peter May.

  Un bon dia, Toni Hill es va adonar que els carrers de Barcelona s’havien quedat sense detectiu que els patrullés i va crear un nou inspector: l’inspector argentí Héctor Salgado, que acaba de fer els quaranta, la seva dona l’ha deixat per una dona, té una relació difícil amb el seu fill i no acaba de quallar en el cos de policia autonòmic. Potser el seu únic refugi sigui el cinema, la seva gran passió. Salgado transita per la Barcelona actual i globalitzada, en què conviuen velles famílies amb nous delictes i vells secrets.

  Toni Hill
  farà que l’inspector Héctor Salgado s’enfronti a tot això en El verano de los juguetes muertos. Barcelona és el paisatge d’aquesta novel·la, des de Pedralbes al Raval, l’Eixample, el Gayxample, Poblenou o el Passeig Marítim. Tot per fer visible la ciutat en aquesta palpitant novel·la que travessa temes com la bruixeria, el tràfic de blanques, la veritat i la justícia per acabar desembocant en el que, explica Hill, és el gran epicentre del llibre: les relacions paternofilials.

  L’inspector Héctor Salgado porta setmanes apartat del servei quan li assignen de manera extraoficial un cas delicat. L’aparent suïcidi d’un jove va complicant a mesura que Salgado s’endinsa en un món de privilegis i abusos de poder. Héctor no solament s’haurà d’enfrontar a això sinó també al seu passat més tèrbol, que en el pitjor moment i de manera inesperada torna per passar comptes. Els somnis, el treball, la família, la justícia o els ideals tenen un preu molt alt … però sempre hi ha gent disposada a pagar-lo.

  El que en principi era un cas senzill es complica a mesura que Salgado va coneixent a la família del noi, empresaris respectats que volen entrar en política. No és agradable furgar en els secrets dels poderosos, al que cal sumar els cops de cua del seu cas anterior, un asumpte de tràfic de blanques. La unitat de Salgado va desmantellar una xarxa recentment i el cap, un fanàtic del vudú, té set de venjança.

  El verano de los juguetes muertos és una novel·la molt intensa en la qual les vides d’uns i altres personatges es creuen constantment. La climatologia té molt pes. Hill ens fa viure un d’aquests estius de calor humida de Barcelona. “Ho he escrit en contra de la moda dels nòrdics. Sembla que no pugui haver crims si no hi ha fred, neu i torbs i petjades de sang en la neu”, afirma Hill que reivindica la novel·la negra mediterrània.

  Aquesta primera novel·la de Toni Hill, que porta ja una desena de traduccions contractades, té una sorpresa final garantida. Es tanca amb un enigma que tindrà continuació.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Curiositats nadalenques

  Ja comença a sentir-se l’aroma i l’ambient típic de les festes nadalenques, cada vegada més a prop i més present. I si mirem al nostre entorn podrem observar que bàsicament, el món es divideix entre aquells que odien el Nadal i aquells que els encanta.

  Per a detractors i fans hem triat unes quantes curiositats que esperem us facin passar una bona estona:

  GrèvolEl dia de Nadal va ser oficialment reconegut en l’any 345, quan per influència de Sant Joan Crisòstom i Sant Gregori de Nazianz es va proclamar el 25 de desembre com a data de la Nativitat de Crist.

  CuriositatsLa tradició de posar el Betlem en el món es remunta a l’any 1223. A la vila italiana de Greccio, Sant Francesc d’Assís celebrava la missa de mitjanit entorn d’un pessebre, amb la figura del Nen Jesús modelat per les mans del sant. En el moment més solemne, aquella figura immòbil va somriure i va obrir els seus braços. Des de llavors la fama dels Naixements i el seu costum es va estendre per tot el món.

  GrèvolEl bou, símbol de Sant Lluc Evangelista, és símbol de la paciència i el treball. L’ase, animal que acompanya a la Verge en el naixement, és símbol d’humilitat.
   
  CuriositatsL’arbre de Nadal decorat, va aparèixer a principis del segle XVII, a Alemanya. El 1605, un arbre va ser decorat per ambientar el fred del Nadal, costum que es va difondre ràpidament per tot el món.

  GrèvolEl costum de la celebració de la Missa de Gall prové dels ritus dels temples de Jerusalem. Aquesta missa solia celebrar-se ad gallina cantus, al cant del gall, d’on li va quedar el seu suggestiu nom que res té a veure amb el fet menjar gall al forn en el sopar de la Nit de Nadal.

  CuriositatsLes felicitacions nadalenques van ser inventades per sir Henry Cole, qui l’any 1843 va encarregar a un amic pintor que li pintés una escena nadalenca, que després manaria a reproduir en una impremta, per a enviar als amics i familiars.

  GrèvolEl vesc representa per Nadal una demanda de prosperitat a la divinitat.

  El Nadal

  CuriositatsEl primer sorteig de la Loteria de Nadal es va celebrar a Cadis (Espanya) el 1812. El sorteig de el Nen es va instituir l’any 1941.

   
  GrèvolEl tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l’escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons.

  CuriositatsLa cistella de Nadal es va implantar en el segle XX sobre el model de la sportula romana. Les estrenes, paga extra i lot nadalenc deriven de les strenae romans.
   
  GrèvolEl nom Santa Claus és una contracció de Sanctus Nicolaus, i es refereix específicament a Sant Nicolau de Bari, que va ser Bisbe de Mira en el S. IV, personatge d’una enorme bondat i protector sobretot dels nens. Actualment, es designa el mateix personatge en els diferents països, com Santa Claus, el Pare Noel o Sant Nicolau.

  CuriositatsEl costum de cantar nadales té el seu origen en l’edat mitjana i es manté en record dels molts profetes que anunciaven el naixement del Salvador.
   

  GrèvolL’existència de tres Reis Mags data del segle VI dC. Melcior, que representa els europeus, va oferir al Nen Déu un present d’or que testifica la seva reialesa. Gaspar, representant dels semites d’Àsia, va oferir al Nen l’encens com a símbol de la seva divinitat. I finalment, Baltasar, negre i amb barba, s’identifica amb els fills de Cam, els africans, que lliuren la mirra, en al·lusió a la seva futura passió i resurrecció.

  A continuació us recomanem algunes lectures per fer d’aquestes festes una fantàstica celebració:

  Llibres

 • La Cocina tradicional de nuestras fiestas : recetas de siempre para celebrar Navidad…. Graciela Bajraj; il·lustracions de Glòria Falcón
 • I ara què mengem?: receptes per a nens i nenes. David Lienas; il·lustracions Cristina Losantos
 • La Cuina de Nadal : plats de festa
 • Recetas navideñas
 • Adornos aromáticos para celebrar la Navidad. Sigrid Wetzel-Maesmanns
 • Adornos navideños. Christine Adjano
 • Adornos navideños originales. Heike Harms
 • Calendarios de adviento . Gisela Hennekemper
 • Crea motius de Nadal. Anna Llimós, Laia Sadurní
 • Decoraciones navideñas. Frauke Michalski
 • Detalles de Navidad. Rosa Teulé
 • Labores para decorar la casa en Navidad : más de 25 proyectos paso a paso con sus patrones . Tone Finnanger
 • El Meu primer llibre de Nadal. Angela Wilkes
 • Nadal amb els més petits. Véronique Guillaume
 • Trabajos manuales para Navidad. Sigrid Wetzel-Maesmans
 • Decoración de mesas : alegres y originales. Traudel Hartel
 • El Arte de la buena mesa : protocolo y sugerencias decorativas. Isabel Maestre
 •  
  MOLT BONES FESTES!!!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El millor de 2011: La meva germana viu sobre la llar de foc

  Llibre recomanatL’escriptora anglesa Annabel Pitcher ha aconseguit amb la seva primera novel·la posar d’acord a molts joves que s’han enganxat a l’argument d’aquest llibre i tanmateix al públic més madur que també l’ha acollit amb entusiasme. En el seu argument trobem la història d’un infant en la seva lluita per recuperar el benestar a la seva família després que la seva germana Rose va morir en un fatídic atemptat terrorista, i també el seu pare com a conseqüència d’aquest esdeveniment i als deliris de la beguda.

  Enmig d’aquestes traumàtiques experiències està Jamie, que malgrat tot aquest drama familiar té esperança que tot tornarà a la normalitat. El sentiment de l’emoció i l’optimisme està present en la seva vida diària. Només traslladar-se a viure en una altra ciutat ha de fer nous amics, aquí ningú sap el seu passat, però la seva situació a casa té la mateixa fotografia ombrívol i exterior, i continua sent considerat una persona estranya entre els seus companys.
   
  Per acabar pitjor encara té com a amiga de classe a Sunya, una noia musulmana, que no es ven rebuda ni pels companys ni pel seu pare. I per a ell és difícil ser el seu amic, degut a que la seva germana odia els musulmans, però a poc a poc es descobreix el valor de l’amistat, perquè la vida a través dels ulls d’aquests nens ens ensenya que no existeixen diferències racials o socials.

  Annabel PitcherAnnabel Pitcher ens acosta una història familiar dramàtica però sense perdre el sentit de l’humor que aporta en el desenvolupament dels esdeveniments. Annabel Pilcher va néixer en un poble a Yorkshire i va estudiar literatura anglesa a la Universitat d’Oxford i des de llavors ha col·laborat en mitjans de comunicació i com a professora d’anglès. El seu afany per escriure la va fer viatjar pel món, prenent notes en autobús a Perú, a l’Amazones i a l’ombra dels temples vietnamites d’on va treure la inspiració per aquest llibre que ha estat considerat dels millors d’enguany.

 • Critica a La Vanguardia
 • Entrevista Annabel Pitcher a The Guardian
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Taller infantil: El Fanalet de la Nit de Reis

  El Fanalet de la Nit de Reis

  S’acosta una nit especial, màgica, que tots, especialment els infants, esperem amb il·lusió: la Nit de Reis.

  Per rebre com cal als Reis Mags, el proper dijous 5 de gener a les 12 h., a la Biblioteca Joan Oliva hem organitzat un taller infantil on els nens i nenes assistents, amb l’ajuda dels seus pares, podran confegir el seu fanalet de cartolina, decorat d’una manera única i original, per anar ben preparats a la cavalcada dels Reis Mags d’Orient.

  Les places per al taller són limitades i aquest mateix dilluns, quan van obrir-se les inscripcions, van quedar exhaurides.
   
  Vist això, hem pensat que ningú havia de quedar-se sense fanalet i us hem preparat una plantilla amb instruccions perquè els que no heu arribat a temps d’inscriure-us el podeu fer a casa. Demaneu ajuda al pare i a la mare i segur que us queda preciós:

  Plantilla fanalet

  Fanalet de la Nit de Reis

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  El millor de 2011: Indigneu-vos!

  Coberta del llibre recomanatStéphane Hessel va ser membre de l’eixercit francès, va sobreviure a resistència de Buchenwald, militant per a la independència d’Algèria i Defensor de la causa de Palestina. Aquests registres l’han convertit en un lluitador etern i en els seus antecedents s’afegeix la seva participació en la declaració de Unviersal dels drets humans de la vida de 1948.

  Hessel afirma ser una font d’indignació a causa de l’existència de múltiples raons per fer-ho, pot semblar la posició més débil en un món massa complex, però la imposició de força en la dictadura dels mercats, en el tractament dels immigrants o les minories ètniques convida a fugir de la simple indiferència per afrontar les pitjors actituts dels governs.

  Indignaos. Un alegato contra la indiferencia y a favor de la insurrección pacífica és un un petit assaig al voltant de trenta pàgines que va tenir un èxit sorprenent en una part de la població de França, aixecada contra la regressió social. Un èxit editorial estrany en aquests temps de no massa lectura però d’un indiscutible gran fenòmen social. La seva repercusió es va estendre com la pólvora gràcies a les xarxes socials on ha estat d’una gran popularitat.

  En aquesta obra també cal destacar a José Luís Sampedro, autor del pròleg del llibre, convençuts o no del moviment la seva lectura és molt recomanable sobretot per a joves, en el que ens explica els motius que van portar a moltes persones a sortir al carrer i manifestar el seu desacord en aquest any de crisis i per aquesta societat en crisi.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  John Steinbeck

  John SteinbeckNovel·lista nord-americà (1902-1968), va estudiar biologia marina a la Universitat de Stanford, però ben aviat va descobrir la seva vocació literària. Amb l’obra Tortilla Flat (1935), una perfecta combinació d’estructura novel·lística rebuscada amb una història de les classes menys privilegiades a Monterrey, va assolir l’èxit necessari per donar-se a conèixer, alhora que desencadenava una gran polèmica nacional.

  També a En lluita incerta (1936) es fa palesa la seva preocupació social. En aquesta obra el tema central és la vaga d’uns veremadors californians. Però on reïx més aquesta preocupació que esmentàvem és a El raïm de la ira (1939), novel·la amb la qual va guanyar el premi Pulitzer.

  Durant la Segona Guerra Mundial va ser corresponsal del diari The New York Herald Tribun, i a més de redactar diversos articles va escriure algunes novel·les propagandístiques. De l’època posterior al conflicte bèl·lic són dues de les seves obres més famoses: La perla (1947) i A l’est de l’edèn (1952), de la qual existeix una bona adaptació cinematogràfica de 1955 dirigida per Elia Kazan.

  El 1962 se li va concedir el Premi Nobel de Literatura.

  Sílvia Romero
  www.silviaromeroolea.es.tl
  Club La Crisàlide

  No hi ha comentaris

  Homes i ratolins

  Homes i ratolinsEns situem en l’època de la Gran Depressió dels anys 30, una crisi econòmica que es va originar als Estats Units però que va tenir repercussió a nivell mundial durant la dècada anterior a la Segona Guerra Mundial.

  Homes i ratolins ens mostra la tràgica història de dos homes: George Milton i Lennie Small. Ambdós poden ser considerats dues figures errants, dos rodamóns a la recerca d’un treball en algun ranxo que els permeti, senzillament, sobreviure.

  George és espavilat i enginyós, mentre que Lennie se’ns presenta com un home ingenu i pacífic, però amb una deficiència mental que el pot convertir en perillós perquè no és conscient al cent per cent dels seus actes.

  La relació existent entre ells és rica en matisos i interpretacions, però el que sobretot se’n desprèn d’ella és el somni de futur que els manté units: aconseguir diners per tenir la seva pròpia granja, sense amos que els donin ordres ni horaris més enllà del que demana el treball. Amb tot, un seguit de circumstàncies funestes eclipsaran a poc a poc aquest somni, duent el lector cap a un final esfereïdor. Un final que també ens pot fer pensar en la lluita de l’home contra el destí.

  Aquesta obra també compta amb una adaptació cinematogràfica dirigida el 1992 per Gary Sinise i interpretada per John Malkovich i el mateix Gary Sinise, entre d’altres.

  Però en definitiva ens trobem davant d’una novel·la breu i intensa que paga la pena llegir.

  DIGUES LA TEVA

 • Homes i ratolins és una novel·la breu de poc més d’un centenar de pàgines, i ha estat considerada una de les obres més importants d’aquest escriptor nord-americà, alhora que una novel·la de referència dins el marc de la literatura universal. Creus que les novel·les breus poden competir en igualtat de condicions amb les llargues novel·les que es publiquen sovint? Consideres que una obra necessita extensió per demostrar la seva vàlua?
 • Els protagonistes d’aquesta història són dos homes ben diferents: George Milton i Lennie Small. La seva amistat sobta al lector i fins i tot sobta a la resta de personatges que apareixen en el llibre. Creus que el lligam que mantenen troba els seus orígens en el passat comú, o bé en el somni futur? Per què penses que George continua al costat de Lennie? I, referent al final de la història, com valores l’acció de George: un acte lliure d’amor o l’anorreament de l’home davant el destí?
 • Homes i ratolins és una novel·la dura, una història tràgica de dos homes solitaris que no pertanyen enlloc. Però malgrat la cruesa implícita és una obra que forma part de moltes col·leccions de literatura juvenil. A què creus que es deu aquest fet? Consideres que l’anomenada literatura juvenil hauria de tenir més en compte novel·les com aquesta, que pertanyen ja al cànon universal?
 • ALTRES DADES

 • Biografia de John Steinbeck (wikipedia)
 • Sobre Homes i ratolins (wikipedia)
 • Biografia i currículum literari (youtube, en anglès)
 • Tràiler de la pel·lícula (youtube, en anglès)
 • Sílvia Romero
  www.silviaromeroolea.es.tl
  Club La Crisàlide

  1 comentari

  Pàgina Següent »