Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per juny, 2011

El com del crim, d’Andreu Martin i Jaume Ribera

El com del crim. Andreu Martin i Jaume RiberaL’Andreu Martín va néixer el 1949 i va estudiar psicologia; el Jaume Ribera va néixer el 1953 i va estudiar periodisme. Es van conèixer fent guions de còmic a l’Editorial Bruguera i, un bon dia, al restaurant Esterri de Barcelona van crear el personatge Flanagan.

Des d’aleshores, formen un tàndem que ha escrit deu llibres, dels quals No demanis llobarro fora de temporada va rebre el Premi Nacional de Narrativa per a Joves el 1989, Flanagan de luxe va rebre el Premi Columna Jove de 1994, Alfagann és Flanagan va rebre el Premi Lector Jove 1996, Flanagan Blues Band va rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or 1997, i El carter truca sempre mil vegades no era protagonitzat pel Flanagan.

La sèrie de Flanagan ha esta traduïda al francès, alemany, portuguès, italià i bable. Amb els morts no s’hi juga és la primera d’una nova sèrie per a adults protagonitzada pel detectiu Àngel Esquius.

El com del crim és la cinquena entrega del detectiu entranyable Àngel Esquius, un detectiu privat que treballa per a la Agència Biosca i Associats de Barcelona, especialistes en assumptes de banyes.

Àngel Esquius
té uns 50 anys, és alt, prim, amb una mata de pèl de color blanc, sempre despentinat. És vidu i té dos fills, la Mònica i l’Oriol, que li ha donat dos néts. Actualment no té parella, la seva filla s’ocupa de buscar-li algun “ligue” i ell està una mica enamorat d’una companya.

Els seus companys són:

* Beth, jove i inexperta, considera Esquius seu mestre i busca la seva aprovació.
* Amàlia.
* Octavio, la perfecta encarnació del .
* Biosca, el cap, com tots els caps dóna instruccions que no es necessiten i s’atribueix els mèrits dels seus subordinats
* Tonet, guardaespatlles de Biosca, una muntanya humana que no sol obrir la boca.

Esquius viu a la Gran Via, condueix un Golf, llegeix Raymond Chandler i a la nit veu pel·lícules de cinema negre. Li agrada escoltar Marianne Faithfull. Segons el seu cap té un coeficient intel·lectual de superdotat, encara que potser només ho sigui en comparació amb els seus companys d’agència. Si s’escau és un home d’acció encara que la seva principal característica és ser un home normal.

En aquesta cinquena entrega, tot comença quan a l’Esquius li demanen que investigui un crim per ajudar a un periodista que ha estat detingut per assassinat, i que presenta la coartada més marciana i estrambòtica que s’hagi pogut sentir mai. L’Esquius recorrerà el camí de les teories conspiradores i es veurà embolicat en el món de la publicitat i les màfies russes.

Mentrestant, la Beth investiga la fidelitat d’una dona per encàrrec del seu marit … i acaba entrant en un embolic de proporcions desmesurades.

Llibres

La sèrie Esquius a la Biblioteca:

 • Amb els morts no s’hi juga
 • Joc de claus
 • La monja que va perdre el cap
 • Si cal matar, matem
 • El com del crim
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El sentit de les màquines

  Disseny Hub BarcelonaLa futura seu del Disseny Hub Barcelona, ​​actualment en construcció i que té previst inaugurar a l’any 2012, convertint-se en el tercer DissenyHub del món, ja realitza aquest any mostres i activitats diverses.

  Des de finals de juny ho fa amb una exposició que ens proposa una bona oportunitat per descobrir un nou concepte integral del disseny, que abasta, a més de la part museística, un centre de documentació especialitzat i un laboratori d’investigació.

  El seu laboratori d’investigació ofereix una mirada didàctica i experimental sobre la relació entre els homes i les màquines, en un moment en què les interfícies de nova generació inclouen funcions interactives naturals i conductes i comportaments socials. Una exploració dels nous territoris on el disseny de la interacció es desenvolupa i genera noves necessitats, disciplines i experiències.

  Biblioteca especialitzada en DissenyDurant els últims quaranta anys les tecnologies de la informació han passat a formar part de les nostres vides produint canvis importants en la manera de relacionar-nos amb l’entorn. Una era on els objectes i entorns estan dotats de més intel·ligència i més autonomia; les màquines són més sociables i es comuniquen amb els humans i entre elles; i en què els dissenyadors han començat a entendre l’impacte dels seus dissenys sobre els humans.

  La interactivitat a partir de diferents nivells es representa en una escala que va des de dispositius molt simples que evidencien la transmissió d’energia i la conversió en gestos, senyals i dades; fins sistemes més complexos on les màquines idèntiques interactuen entre elles i generen comportaments en comunitat.

  Es pretén reflexionar sobre els efectes que produïm amb l’ús de la tecnologia, els diferents escenaris en els quals la interactivitat es fa present i el desenvolupament de interfícies intel·ligents i el seu paper en el disseny del futur.  

 • Disseny Hub Barcelona (DHUB)
 • Bloc DHUB
 • DHUBdoc: Biblioteca especialitzada en Disseny
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Vi amb jazz

  Vijazz 2011La ciutat de Vilafranca del Penedès acull tota aquesta setmana el Vijazz 2011 en la seva cinquena edició, que en poc temps ha aconseguit ser un esdeveniment de referència i un dels que millor marida el vi i el cava amb la música jazz.

  I no es tracta només d’una cita obligada per als professionals i aficionats del vi per poder tastar el bo i millor dels vins i caves del Penedès.

  Aquest acte és també un festival de jazz internacional que cada cop pren més rellevància i compta amb la presencia de músics i bandes d’arreu del món.

  A partir d’aquest divendres, 1 de juliol i durant tot el cap de setmana s’hi podran veure les actuacions de grans representants del món del jazz com el saxofonista David Sanborn que juntament amb Joey DeFrancesco presentarà el seu nou disc Only Everything. També comptarà amb l’actuació de Llibert Fortuny i Perico Sambeat, així com la presència de la banda de Kyle Eastwood, fill del popular actor de cinema, o de Terence Blanchard entre d’altres artistes.

  SaxoEl Vijazz és un multitudinari maridatge entre els vins i caves del Penedès i la música jazz a la capital de l’Alt Penedès. L’esdeveniment es vertebra, com sempre, en dos eixos principals: una gran fira de vins, on més de quaranta cellers del Penedès donaran a tastar els seus productes, i un festival de jazz de nivell internacional.

  A més dels estands dels cellers, hi haurà un complet programa d’activitats paral·leles al llarg de tota la setmana: Jornada de Sommeliers, Jornada Tècnica de Biodinàmica, Conferència-tast sobre la història del packaging del vi i Enojazz. El Vijazz també inclou la possibilitat de realitzar visites gratuïtes a diversos cellers de la comarca del Penedès.

 • Programa Vijazz 2011
 • Concerts en el Festival de Jazz
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  No abras los ojos, de John Verdon

  No abras los ojos. John Verdon John Verdon és un autor nord-americà que ha ocupat diversos càrrecs executius en empreses de publicitat de Manhattan, però, igual que el seu protagonista, recentment es va mudar amb la seva dona a les zones rurals estat de Nova York.

  Escriptor tardà amb una concepció literària propera a Thomas Harris, Harlan Coben o Michael Connelly, va aconseguir amb la seva primera novel·la la intriga policíaca Sé lo que estàs pensando un notable èxit.

  El llibre, convertit en best-seller internacional, presentava a Dave Gurney, un antic investigador d’homicidis de la policia de Nova York que mai es va sentir còmode amb l’etiqueta que la premsa li va donar: super-detectiu. Era simplement un home que, quan s’enfrontava a un trencaclosques, volia saber.

  Ara també protagonitza la nova novel·la de John Verdon titulada No abras los ojos. Ha passat un any des que Dave Gurney va aconseguir atrapar l’assassí dels nombres i està intentant, una vegada més, adaptar-se als ritmes bucòlics de la vida al camp amb la seva estimada dona Madeleine.

  Però rep una trucada sobre un cas tan seductorament desconcertant que el pensament de no implicar-s’hi li sembla inimaginable. Un repte al qual és impossible resistir-se. Haurà d’enfrontar-se al cas més difícil de la seva carrera, una batalla amb un adversari implacable que no només és un intel·ligent i fred assassí, sinó que no té objeccions a atacar directament al punt feble de Gurney: la seva dona.

  El que ha passat és horrible: una núvia, recentment casada amb un eminent psiquiatre, a pocs minuts d’escoltar la seva brindis de felicitació, és assassinada de manera brutal durant el banquet de noces, amb centenars de convidats al jardí. La troben troba decapitada, el cap tallat pel que sembla amb un matxet.

  Totes les pistes apunten a un misteriós i pertorbat jardiner mexicà, però res no encaixa: ni el mòbil, ni la situació de l’arma homicida i sobretot, el cruel modus operandi. Deixant de banda l’obvi, Gurney comença a unir els punts que li descobriran una complexa xarxa de negocis sinistres i trames ocultes portades per un sàdic …

  Gurney finalment descobreix que l’assassí ha deixat una empremta després de tot. Per desgràcia, la revelació pot arribar massa tard per salvar la seva pròpia vida i també la de Madeleine.

  Llibres

 • Sé lo que estás pensando
 • No abras los ojos
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Diccionari assiri de Chicago

  Paraules esculpides en tauletes d’argilaEl llenguatge de l’antiga Mesopotàmia i els seus dialectes assiri i babilònic es va mantenir en secret durant 2000 anys però es va conservar en tauletes d’argila i en inscripcions en pedra que s’han anat desxifrant al llarg dels últims dos segles.

  Recentment els erudits de la Universitat de Chicago han completat per fi el diccionari de assiri després de 90 anys de treball i compilat en 21 volums.

  L’escriptura mesopotàmica va ser inventada en el quart mil·lenni abans de Crist pels primers pobladors sumeris de Mesopotàmia. És considerat el primer sistema d’escriptura del món, de fet, les ciutats-Estat que van sorgir a les valls del Tigris i el Eufrates es consideren la primera civilització urbana alfabetitzada.

  Aquest diccionari, amb més de vint-i-cinc mil paraules, ara definides amb els seus diferents matisos de significat abasta el període que va des de l’any 2500 aC a l’any 100 d. de C.. Encara que pugui considerar més una enciclopèdia que un mer glossari concís de paraules i definicions.

  Diccionari assiri

  En el seu interior es pot trobar molts termes amb múltiples pacepciones i àmplies associacions amb la història que van seguits pàgina rere pàgina d’informació referent a la literatura, el dret, la religió el comerç i la vida quotidiana de l’època, convertint-se en una magnífica eina per a investigadors i estudiants de la història antiga.

  “El diccionari complet proporciona la base sobre la qual es construirà l’especialització que vingui posteriorment entre investigadors, ja que aquest llarg i extens estudi de la llengua assíria mai ha pretès ser l’última paraula”. Martha T. Roth és decana d’humanitats a Chicago, ha treballat en aquest projecte des de 1979 i l’ha dirigit des de 1996 fins ara.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Grotesco, de Natsuo Kirino

  Grotesco. Natsuo Kirino

  Natsuo Kirino, nascuda el 7 d’octubre de 1951 a Kanazawa (Japó), és una figura destacada en el recent boom de les escriptores de novel·la policíaca japonesa. És una escriptora prolífica i una de les poques autores de novel·la policíaca l’obra de la qual va molt més enllà de les convencions del gènere.

  Kirino va rebre el 1993 Edogawa Rampo premi de ficció del misteri de la seva primera novel·la , Kao ni furikakeru ame, i el 1999 el Premi Naoki, prestigiós guardó literari, per la seva novel·la Yawarakana hoho. Es va fer famosa amb la seva novel·la Out escrita el 1997 i que va guanyar el premi més important de novel·la negra al Japó, el ​​Gran Premi d’Escriptors de Misteri. Out va ser la seva primera novel·la publicada a Espanya.

  Els seus llibres s’han publicat en 16 països i diversos d’ells s’han portat a la gran pantalla. L’autora ha estat batejada per la crítica als Estats Units com la reina japonesa del crim.

  Grotesco narra el doble assassinat de dues prostitutes de la mà d’un ciutadà xinès il·legal trenca el silenci de la germana gran d’una d’elles. Aquesta és la seva història: Yuriko Hirata, d’una bellesa irreal i pertorbadora, que en el transcurs del temps va deixar de ser una meretriu de luxe per fer el carrer, i Kazue una dona normal que a poc a poc va perdre contacte amb la realitat i es va convertir en un espantall, trobant una fosca satisfacció a alternar el seu treball com a executiva d’una important empresa amb les més degradants activitats com a dona del carrer.

  Ambdues van acudir en el seu dia a una de les més importants escoles de Japó, Yuriko, destacant per la seva bellesa va ser acceptada immediatament, Kazue, gràcies a la seva intel·ligència i tenacitat va assolir el mateix objectiu per la via difícil. Ambdues es vinculen amb la germana gran de Yuriko, que destaca per la seva ment, no per la seva bellesa, i que s’encarrega de narrar la història; desvetllant a poc a poc una ment negra i manipuladora.

  Un element més uneix a Yuriko i Kazue: Zhang un immigrant il·legal xinès que reconeix l’homicidi de Yuriko, però que nega el de Kazue.

  Un recorregut per les motivacions de dues dones que només van saber sentir realitzades a través del comerç del seu cos.

  Llibres

 • Grotesco
 • Out
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  L’asma infantil

  AsmaL’asma és una malaltia pulmonar crònica que es caracteritza per una inflamació dels bronquis que provoca el seu estertor o obstrucció, dificultant el pas de l’aire. L’asma és una malaltia molt freqüent.

  Es dóna més sovint en fills de dones fumadores durant l’embaràs, pares amb asma o malalties al•lèrgiques i nens exposats al fum del tabac.

  Habitualment comença a l’infància, encara que pot donar-se a qualsevol edat.

  Quan comença en l’època de nadó o bé en els 2-3 primers anys de vida, la malaltia sol tenir un curs més curt, i moltes vegades en arribar als 5-7 anys el nen està lliure de símptomes, sobretot si no hi ha al•lèrgies.

  Quan comença més tard, la durada de la malaltia sol ser més llarga.

  Els símptomes que sol donar l’asma es poden resumir en els següents:

 • Sensació de dificultat per respirar.
 • Tos seca ( sense expulsar moc).
 • Sensació de tenir “xiulets” o sibilacions al pit.
 • Sensació de tibantor o pressió al pit.
 • Aquests símptomes solen empitjorar a la nit o matinada. Quan es presenten de manera sobtada s’anomena ” crisi d’asma”. En altres ocasions la malaltia es pot presentar després de fer exercici, llavors es denomina ” asma d’esforç”.

  Asma infantilEs diu que l’asma és una malaltia crònica perquè aquests símptomes tendeixen a repetir-se. Un petit grup de nens asmàtics, els més greus, patiran símptomes de manera continuada, sense períodes lliures de símptomes.

  És molt important que tant el pares com el nen/nena, quan siguin més grans, siguin capaços de reconèixer tots aquests símptomes per així poder aplicar les pautes d’actuació que prèviament els haurà donat el seu pediatre/a.

  Hi han molts factors que poden desencadenar la malaltia, els més importants són:

 • Les infeccions respiratòries víriques ( que són el principal desencadenant en els nens).
 • Els àcars de la pols domèstica, els pol•lens, els animals domèstics i els fongs de la humitat.
 • El fum del tabac.
 • Irritants com insecticides, pintures, olor intenses…
 • L’exercici físic.
 • Cal tractar l’asma per aconseguir que el nen pugui dur una vida normal per a la seva edat, que faci esport i que pateixi el menor nombre de crisis possibles.

  HI han dos tipus de medicaments:

  Els medicaments broncodilatadors: fan que els bronquis s’obrin i pugui entrar millor l’aire. S’utilitzen durant períodes curts per al tractament de la crisi i la millora ràpida dels símptomes. La via d’administració és sempre la inhalada.

  Els medicaments antiinflamatoris: corregeixen la inflamació dels bronquis. S’utilitzen durant llargs períodes de temps, fins i tot en els intervals en què el nen no té símptomes. Els principals fàrmacs antiinflamatoris són els corticoides inhalats. També en alguns nens estan indicats els antileucotriens orals.

  El vostre pediatre/a us aconsellarà el fàrmac i sistema d’inhalació que millor s’adapti a les necessitats del vostre fill. Qualsevol consulta no dubteu a fer-la i us contestaré molt aviat.

  Dra. Moreno Lorente.
  Medicina familiar i comunitària.

  No hi ha comentaris

  En caída libre, de Rosa Ribas

  En caída libre. Rosa RibasRosa Ribas va néixer el 1963 al Prat de Llobregat (Barcelona). Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, ​​en la qual es va doctorar amb una tesi sobre els viatgers alemanys a Amèrica en els segles XVI i XVII, publicada amb el títol Testimonis de la consciència lingüística en textos de viatgers alemanys a Amèrica al segle XVI .

  Ha exercit diversos oficis, com a àrbitre de bàsquet, professora d’idiomes o traductora abans d’establir-se a Alemanya el 1991, on resideix a Frankfurt. De 2005 a 2008 va ser professora titular d’Estudis Hispànics Aplicats a la Universitat de Ciències Aplicades de Heilbronn. El 2008 va abandonar la carrera acadèmica per dedicar-se a l’escriptura. A més col·labora com a editora i lectora per a l’editorial alemanya Edition Reichenberger.

  L’any 2006 va publicar El pintor de Flandes (2006), una novel·la històrica ambientada al Madrid del segle XVII i inspirada en el quadre “La degollació de Sant Joan Baptista” atribuït a Bartholomäus Strobel, que es troba al Museu del Prado. L’any 2010 va publicar també La detective miope.

  Amb Entre dos aguas (2007) va iniciar la saga de caràcter policial amb el personatge de la comissària Cornelia Weber-Tejedor, protagonista de les seves intrigues. La segona novel·la de la sèrie Con anuncio va ser publicada el 2009.

  La tercera, En caída libre, un nou cas de la comissària Cornelia Weber-Tejedor que ens portarà a les entranyes de l’aeroport de Frankfurt.

  Un accident fortuït a l’aeroport, en el qual mor una dona de la neteja en caure des de la escaleta d’un avió, posa en alerta la policia de Frankfurt. Alguna cosa estranya succeeix en el major aeroport de càrrega del món i un dels més transitats d’Europa, i tot sembla indicar que es tracta d’un tèrbol assumpte de drogues.

  La comissària Cornelia Weber-Tejedor, de pare alemany i mare gallega, i que acaba de col.laborar amb el departament d’estupefaents en la resolució del cas de la mort d’una noia alemanya que va treballar com a correu de drogues, s’ofereix voluntària per infiltrar-se entre els més de 70.000 empleats que treballen diàriament en aquest fascinant “eixam” per on cada mes circulen més de cinc milions de persones.

  Cornelia, que passa per un moment personal delicat: s’ha separat “provisionalment” del seu marit i ha començat una relació bastant complicada amb el seu col·lega i subordinat Leopold Müller, adopta amb ganes una nova identitat que l’allunya del seu dia a dia i l’obliga a tallar amb el seu entorn habitual. Tot va força bé fins que descobreix que la seva vida està en perill.

  Llibres

 • Con anuncio
 • La detective miope
 • En caída libre
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del Concurs de Relats Curts NegrOliva

  NegrolivaLa biblioteca Joan Oliva ha fet públic el nom dels guanyadors del primer concurs de relat curt de gènere negre “Negroliva”. L’organització ha rebut un total de 38 textos per participar en el concurs, 37 dels quals han estat de la modalitat adreçada a majors de 18 anys. Pel que fa a la modalitat adreçada a estudiants a partir de 16 anys, el premi ha quedat desert.

  El primer premi ha estat per Vicenç Aguado i Cudolà, per l’obra El misteri dels escuts de la plaça de la Vila, mentre que el segon ha estat per Ignacio Arribas Martínez, amb La petita Mariona.

  Aquest dos autors rebran com a premi la publicació de la seva obra a la segona antologia de relats de gènere negre, continuació de Crims.cat, que publicarà l’Editorial Alrevés. El tercer i quart llocs són, respectivament, per Un mort xerraire, de Mercè Foradada Morillo, i El final no té relat, de Joan Abellaneda Fernández.

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà ha comptat amb la col·laboració per aquest concurs d’Editorial Alrevés, Roca Editorial, les llibreries Llorens Llibres, La Mulassa i Llibreria Ma’at.

  Gràcies a tothom per la vostra implicació en aquest concurs literari. Felicitacions als guanyadors! Us esperem en la propera edició del concurs.

  El dijous 7 de juliol a les 19.30 h se celebrarà el lliurament de premis a la biblioteca Joan Oliva, en un acte obert a tothom.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  2 comentaris

  Faraday a Vilanova i la Geltrú

  Platja del Far

  L’estiu s’inicia popularment amb els focs de Sant Joan, a partir d’aquesta màgica i llarga nit alguns comencem a comptar els dies que queden per tornar a deixar-nos endur per un nou cap de setmana de música independent a la Platja del Far de Vilanova, on com cada any i ja fan vuit, es celebrarà una nova edició del Faraday els dies 1, 2 i 3 de juliol.

  Faraday 2011Consolidat ja com un festival de referència, un any més basarà el seu cartell en propostes de qualitat, artistes consagrats internacionalment i grups que despunten aquí, tot envoltat d’una atmosfera immillorable al costat del mar. Paradigma de festival idíl·lic, sense aglomeracions i amb grans propostes, el Faraday ens ofereix aquest any em el seu cartell un nom amb majúscules per la jornada de diumenge, es tracta de John Grant, amb el seu madur i assossegat treball anomenat Queen of Denmark, i que tindrà l’honor de donar el tancament al festival d’enguany.

  John GrantEntre la resta del programa que ens han preparat destaca la presència del cantautor canadenc Ron Sexmith i el pop lluminós i equilibrat de The High Llamas. Al costat d’ells, altres grups estatals com Standstill i Za!, i també podrem gaudir d’altres propostes més emergents com són The Suicide of Western, Arnaud Fleurent-Didier o The Bluetones.

  No ens podem perdre tampoc el A viva veu dins del mateix festival, on es proposa recuperar grups que ja han passat anteriorment pel Fantastic Sound i ara cal portar-los a la nostra ciutat durant els dies del festival per donar-los encara més altaveu, i alhora fer gaudir als espectadors que vulguin descobrir nous talents i es donin cita en el nou espai del festival: el Sunsito, davant de la platja de Ribes Roges.

  A Viva Veu té com a premissa fer servir el menys possible l’electricitat. Són concerts íntims, en silenci, sincers, on la comunicació entre els músics i el públic és total, buscant l’atmosfera que ens faci entendre l’obra de l’artista. Entre els grups que participen en aquest Fantàstic Club de Vilanova i la Geltrú trobarem a The Marzipan Man, Renaldo & Clara, Albert amb l’Aigua al Coll o el grup Villaroel.

  Programació del Faraday

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »