Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per març, 2011

Dia Internacional del Llibre Infantil

Cartell dissenyat per Jüri Mildebergius (Estònia)El proper dissabte els nens tornen a ser protagonistes, aquest cop la literatura serà l’excusa: se celebra el Dia del Llibre Infantil a tot el món.

Des de 1967, l’IBBY celebra cada 2 d’abril el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. La data recorda l’aniversari del naixement de Hans Christian Andersen (1805-1875), sens dubte un dels autors més famosos del món, conegut fins i tot entre els que mai han llegit un llibre.

Cada any un país membre de l’organització s’encarrega d’editar el cartell i transmetre un missatge destinat a tots els nens del món; el 2011 ha estat Estònia el país responsable d’aquesta tasca creativa, i l’escriptora Aino Pervik, l’encarregada d’elaborar el missatge.

L’IBBY (International Board on Books for Young People), és un col·lectiu internacional compost per diverses associacions i persones físiques de tot el món, que s’interessen per fomentar la trobada entre infància i joventut amb la literatura. A Espanya la seva representació l’exerceix l’OEPLI (Organització Espanyola Per al Llibre Infantil i Juvenil), estructurada en quatre seccions oficials, una per cada llengua oficial del territori espanyol.

Aquestes organitzacions tenen com a missions especifiques:

Els infants i la lectura

 • La promoció de l’enteniment internacional a través dels llibres per a nens i joves.
 • Facilitar a tots els nens de qualsevol país l’oportunitat d’accedir als llibres de qualitat literària i artística.
 • Afavorir la publicació i distribució de llibres de qualitat per a nens, especialment en els països en vies de desenvolupament.
 • Proporcionar suport als qui treballen amb nens i amb els llibres destinats a ells.
 • Estimular la investigació i la publicació de treballs acadèmics en el camp de la literatura infantil.
 • Hans Christian Andersen va néixer el 1805, en Odense, una petita ciutat de l’illa danesa de Fyn. El seu pare era sabater i la seva mare ajudava a l’economia familiar rentant roba. No obstant una infància pobra, aquesta era recordada per l’escriptor com una època feliç, en què el seu pare li explicava contes i alimentava la seva imaginació de diverses formes.

  En una ocasió li va construir un petit teatre en el qual el petit representava obres amb personatges elaborats amb paper retallat.

  A la Biblioteca Joan Oliva i Milà ens afegim a aquesta celebració amb dues activitats adreçades als nens i nenes.

  Per una banda, l’Hora del Conte, amb la narració de Un drac de cartró per part d’Esther Bruna, que homenatjarà el record de l’escriptor danès amb un teatret i els seus personatges de cartró. I, a continuació, el Taller Infantil Una llegenda de cartró, que permetrà als nens i nenes crear un castell i els personatges de la llegenda de Sant Jordi.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El drac de cartró

  Aquest Drac sí fa por, pam i pipa, pam i pipa, aquest Drac sí fa por perquè és un Drac de cartró…

  Així cantava la gent del poble de Vilanova de Cubelles. Us agradaria saber més d’aquesta llegenda? Doncs no falteu a l’Hora del Conte del proper dissabte 2 d’abril, a dos quarts de dotze del matí.

  El drac de cartró

  L’Esther Bruna ens explicarà aquesta història de dracs, un rei bo i camperols espantats. I ens dirà com acaba, o no…

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Una llegenda de cartró

  Un castell i uns personatges de cartró

  I ara, a fer feina!

  Després d’escoltar aquesta llegenda, la Carol Granadino, l’Esther Bruna i la Sofía de Ruy-Wamba ensenyaran als nens i nenes que estiguin inscrits com fer el seu castell de cartró.

  Però no penseu que el castell estarà buit, no! També podreu fer que hi visquin els personatges de la llegenda de Sant Jordi: el Drac, la Princesa i Sant Jordi, també de cartró.

  Així, quan arribi la festa ja els tindreu a casa!


  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Què s’ha de fer per deixar de fumar?

  Si has intentat deixar de fumar algun cop ja saps lo difícil que resulta. Això és degut a que la nicotina és una droga molt addictiva. A més, fumar causa varies malalties mortals, lesiona quasi tots els òrgans del cos i redueix el temps de vida del fumador.

  El 40% dels homes fumadors amb excès de pes moriran abans de que arribi l’edat de jubilació, en comparació del 18% dels no fumadors. La bona noticia és que quan aconsegueixis deixar de fumar el teu cos començarà a reparar-se. Deu anys desprès, el teu cos s’haurà reparat de la majoria dels danys causats.

  Perjudicis del fumEl deixar de fumar i el com deixar de fumar dependrà de cada persona. Qualsevol persona pot aconseguir-ho sense importar-ne l’edat, l’estat de salut o l’estil de vida.
  El més important és saber que si ho vols fer, segur que ho aconseguiràs amb mès o menys esforç.
  Com a professional de la salut, sabem que cal un esforç. I que, en general, s’intenta deixar de fumar de 2 a 3 vegades o més, abans d’aconseguir-ho definitivament. En cada intent s’aprèn sobre les coses que ajuden o no a deixar de fumar.

  És fàcil dir “he de deixar de fumar”. Costa més decidir-se a fer-ho. Això és degut a que quan s’adquireix l’hàbit de fumar a més de produir-se una dependència física, el cos s’ha acostumat a una quantitat diària de nicotina per a funcionar ,apareix la psicològica, quan es necessita encendre i fumar en determinades situacions o moments del dia.

  Deixar de fumarQuan es decideix deixar de fumar, un s’ha de preparar, entre d’altres coses per que al suprimir la nicotina durant els primers dies es pateix el síndrome d’abstinència en forma d’irritabilitat, insomni, més gana, més nervis… Per tant, us heu de preparar per vèncer aquests frens.

  Hi pot haver diverses raons personals que ajudin a preparar-se per deixar de fumar. Fer una llista d’aquestes raons i a més apuntant els motius pels quals es fuma us farà adonar que teniu més motius per deixar-ho que per a continuar..

  Si us decidiu a deixar de fumar us aconsello que us acosteu al vostre metge de familia, ell us guiarà i us ajudarà a valorar si necessiteu algun fàrmac per aconseguir aquest gran repte.

  Més informació:

 • Lluitem contra el tabaquisme
 • Deixar de fumar (en castellà)
 • Dra. Moreno Lorente.
  Medicina familiar i comunitària.

  2 comentaris

  10 consells per deixar de fumar

  Deixar el tabac

  1. Creure en tu mateix. Pensa en algunes de les coses més difícils que has fet en la teva vida i adona’t de que tens el valor i la determinació per a fer-ho. Tot depèn de tu.

  2. Demana a la teva família i amics que et donin suport en la teva decisió de deixar de fumar. Deixa’ls que et diguin si et veuen dèbil i que t’ajudin en el teu esforç. Ells saben que serà difícil i que es possible que estiguis una mica irritable fins que ho aconsegueixis.

  3. Marca’t una data límit. Decideix quin dia apagaràs el cigarret per sempre. Anota-ho en el calendari. Planifica la teva estratègia pera aconseguir-ho. Prepara la teva ment per al “ primer dia del resta de la teva vida”. Pots celebrar una petita festa quan aconsegueixis deixar-ho.

  4. Comença una rutina d’exercicis. L’exercici és incompatible amb el consum de tabac. L’exercici millora l’estrès i ajuda al cos a recuperar-se del dany produït. Comença a poc a poc, uns minuts cada dia, surt a córrer o caminar i a poc a poc veuràs com ets capaç d’augmentar aquest temps. Intenta arribar als 30 o 40 minuts 3 dies per setmana i compara com et sents.

  5. Visualitza el camí per a convertir-te en un no fumador. Intenta imaginar-te poder gaudir de l’exercici que seràs capaç de realitzar. Imagina’t rebutjant el cigarret que algú et pugui oferir o bé, llençant tots els cigarrets que tenies a casa.

  Empresonat pel tabac

  6. Disminueix la quantitat de cigarrets poc a poc ( però assegura’t de fixar la data límit per a no tornar a fumar ni tan sols un, i que aquesta data no sigui molt llunyana)

  7. Fes-te una neteja dental. Gaudeix de l’aspecte blanc de les teves dents i intenta mantenir-los així.

  8. Beu molta aigua. Això ajudarà al teu organisme a dissoldre i expulsar la nicotina i altres substàncies nocives fora del teu organisme.

  9. Busca un altre fumador que estigui intentant deixar de fumar i això us podrà ajudar mútuament si esteu convençuts de fer-ho.

  10. Si us decidiu a deixar de fumar us aconsello que us acosteu al vostre metge de família, ell us guiarà i us ajudarà a valorar si necessiteu algun fàrmac per aconseguir aquest gran repte.

  Molta gent que està pensant en deixar de fumar estan preocupats per augmentar de pes. Els beneficis de renunciar al tabac són molt superiors als inconvenients de guanyar una mica de pes. Si això és el que et preocupa, recorda aquests consells:

  • Fixa’t en el que menges. Assegura’t de tenir una dieta ben equilibrada amb l’adequada quantitat de proteïnes, carbohidrats i greixos.

  • Beu un got d’aigua abans dels àpats si tens gana.

  Trenca amb el tabac

  • Pesa’t setmanalment.

  • Mastega xiclet sense sucre quan et vingui de gust aliments dolços.

  • Segueix una dieta curosa, no intentis baixar de pes, simplement has de mantenir el que tenies abans de deixar de fumar.

  • Fes exercici diàriament o mínim 3 cops per setmana, t’ajudarà unir-te a algun grup.

  Si teniu qualsevol consulta o dubte a fer ja podeu fer-la a través d’aquest espai de salut del bloc. Tinguem cura de fer consultes i comentaris que puguin ajudar a altres persones a part de vosaltres. També qualsevol consell que podeu fer sobre cada tema serà benvingut.

  Dra. Moreno Lorente.
  Medicina familiar i comunitària.

  6 comentaris

  Hollywood Moon, de Joseph Wambaugh

  Hollywood Moon. Joseph WambaughJoseph Wambaugh, fill de policia, va ingressar en els Marines als 17 anys. Després de graduar-se al Chaffey College, va ingressar a la policia de Los Angeles el 1960, en què ha estat catorze anys i va arribar a sergent detectiu però va deixar el cos per convertir-se en escriptor de novel·la policíaca. En el seu temps lliure, va estudiar a la Universitat Estatal de Califòrnia, llicenciant-se en Art.

  Ha publicat més de divuit llibres, alguns dels quals han estat adaptats al cinema i han encapçalat les llistes dels més venuts, entre els quals destaquem Els nous centurions, Camp de cebes, Hollywood Station i Cuervos de Hollywood. El 2004 va ser nomenat Gran Mestre pels Escriptors de Misteri d’Amèrica. Actualment viu al sud de Califòrnia.

  En les seves novel·les policíaques es barregen la ficció i la realitat, prestant especial atenció a les interioritats de la policia. Diverses de les seves novel·les, han estat adaptades a cinema i televisió.

  A la comissaria de Hollywood hi ha el proverbi que la lluna plena, Hollywood Moon, fa sortir a la bèstia que porten dins els ciutadans de la zona. La qual cosa és molt a dir en aquest territori ple de travestis addictes trastocats per la droga i aspirants a actor desesperats -de vegades fins l’extrem de l’assassinat- per aconseguir la fama.

  Aquí es mou Dewey Gleason, mestre de la disfressa. Cada un dels seus molts personatges està pensat per a l’execució d’un tipus concret de discreta estafa organitzada, basada en robar identitats i obtenir alts beneficis. Gleason inspira temor als seus acòlits, un negre sofisticat, de formes refinades i llargues rastes, i un motard tatuat d’aspecte perillós…

  Hollywood Moon

  A la comissaria, els agents mai saben què els depararà la propera patrulla. Un rondaire ha atacat violentament a diverses dones i els agents Hollywood Nate Weiss i la captivadora Dana Vaughn li trepitgen els talons, mentre Nate està summament irritat perquè la seva companya té una gran habilitat per fer-ho sentir sempre com un principiant.

  Al mateix temps, un parell de policies coneguts pels seus sobrenoms, Flotsam i Jetsam, tan famosos per detenir delinqüents com per les seves exhibicions sobre la taula de surf, busquen a un tipus amb rastes i un pinxo de mirada embogida ple de tatuatges.

  Quelcom més gran, més tecnològic i molt més mortífer està a punt de desencadenar-se. Després d’una sèrie vertiginosa de girs, voltes i persecucions, els agents descobriran que han donat amb una complexa xarxa criminal en la qual els delinqüents no poden estar segurs de qui enganya a qui i i on el compliment del deure es cobra el més onerós dels peatges.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  100 suggeriments per a educar dins de la família

  Llibres

  Portada del llibre Educar és, abans d’entrar en consideracions pedagògiques, educar dins de la família, en la mesura que la família esdevé la primera institució social que acull els infants.

  Aquest llibre està situat per una banda, als antípodes del catastrofisme postmodern. Per l’altra, s’ubica en un espai diferent d’aquell pres per defensar a ultrança els valors tradicionals, una posició des de la qual s’adverteix dels riscos de fractura moral de la societat fruit de l’aparició de noves fórmules de convivència familiar.

  L’aposta de futur, doncs, passa per formular l’educació dins de la família com un projecte arrelat i articulat en la vivència dels adults, no només com a necessitat dels infants, sinó en el plaer d’apropiar-se un rol i viure’l amb delit.

  Entre els suggeriments que ens proposa aquest llibre trobem:

   
   

  • Un infant que se sent atès, un infant feliç.
  • Respectar-lo és donar-li el que es mereix (dignitat) i també el que necessita (afecte).
  • Introducció al món social a través de les normes familiars.
  • La por d’equivocar-se
  • Temps per als fills
  • Veure el món amb ulls de nen
  • El valor d’estar bé amb els nens
  • No cedir en allò que no hem de cedir
  • Adéu a les promeses incompletes
  • Créixer a mesura que també creixen ells
  • Adonar-se i adonar-nos-en
  • No rendir-se

  Cal fer veure, però que perquè la família faci un paper com si fos una comunitat educativa, alhora estimulant i transcendental, és necessària una clara reorganització del temps laboral i familiar, una complementarietat entre feina i família, però per damunt de tot la conciliació de la família amb l’educació.

  Bloc

  Es tracta d’un bloc especialitzat en el dia a dia de pares i mares. De la comèdia més ensucrada al thriller més terrorífic, tot és possible en un dia amb fills. En aquest espai, pares i mares que alhora són periodistes, i els lectors, amb els seus comentaris, comparteixen informació i experiències per sobreviure a aquests anys apassionants però esgotadors. És pot visitar dins de la web de El País.

  De mamas y de papas.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Testamento mortal, de Donna Leon

  Testamento mortal. Donna LeonDonna Leon és una escriptora nord-americana nascuda a Nova Jersey el 28 de setembre de 1942. El cognom de l’escriptora denúncia, en part, el seu origen: el seu avi patern era espanyol. No obstant això, ella no parla espanyol, encara que sí italià, que va estudiar des de molt jove. El 1965 va estudiar a Perusa i Siena. Va continuar a l’estranger i va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès a diferents escoles nord-americanes a Europa i a Àsia.

  Un dia, parlant amb un taxista sobre un crim en l’òpera de Venècia, va escriure la seva primera novel·la, Mort a La Fenice, ja amb el comissari Brunetti com a protagonista, que va guanyar al Japó el prestigiós Premi Suntory a la millor novel·la d’intriga. L’èxit i la fama van ser gairebé immediats. I llavors va prendre una curiosa decisió: els llibres no es traduirien l’italià. “Prefereixo que al barri em diguin de tu, no de vostè. La fama no és bona”, afirma.

  Amant de Henry James, Jane Austen, Dickens, Shakespeare i de la novel·la negra -ha estat durant molts anys crítica literària i coneix molt bé els seus intestins-, va estrenar l’any passat a Innsbruck una òpera amb llibret seu, Donna Galiana, i en aquests moments està coordinant dues òperes al costat d’un amic director.

  Les novel·les de Brunetti transcendeixen el gènere negre i gairebé se situen en la novel·la de tipus social, ja que Donna Leon usa les investigacions del comissari per denunciar injustícies. “El problema no és que un mati, sinó el perquè. Agatha Christie se’m fa molt avorrida perquè escriu només sobre l’assassinat, el resol… no m’interessa”, explica l’autora que afegeix: “M’interessa la societat i el problema general, el que mai es resol”.

  Brunetti no és un policia a l’ús. Feliç, amb família, amant de la seva esposa, pare de dos fills fantàstics, estimat pels seus companys de professió, viu i treballa a la ciutat d’Itàlia amb l’índex més baix de criminalitat, Venècia, ciutat on resideix Leon des de 1981. És un tipus afable, exquisit i culte, que llegeix a Herodot i a Dant. Descregut i lleugerament pessimista, honest i amant de la llei… Amb aquestes premisses vitals i tal bagatge intel·lectual s’enfronta al crim. Mai va armat.

  I per això està Paola, l’esposa de Brunetti que ajuda a l’inspector a suportar segons quins casos. «Paola és la veu de la seva consciència», explica l’autora, “és més una persona impulsiva que diu el que pensa, davant Brunetti que és més reflexiu”. Paola és filla d’un noble venecià. És culta, professora de literatura anglesa a la universitat, un alter ego de la pròpia novel·lista.

  En les novel·les de Leon, la ciutat de Venècia és gairebé un altre personatge per dret propi, amb la seva aparent placidesa de Sereníssima República, sota la qual batega l’enyorança per la ciutat d’altres temps. Donna Leon ens passeja per Venècia com James Ellroy per Los Angeles o Manuel Vázquez Montalbán per Barcelona: amb un ull acostumat a detectar el que passa a l’altra banda del mirall.

  Xerrada amb Donna León sobre les raons de l’èxit de la novel·la policiaca

  A Testamento mortal, en tornar d’un viatge, una jove traductora troba morta a la seva veïna de baix. La víctima és una senyora gran, encantadora i sense enemics aparents. A la casa està tot en ordre, però unes gotes de sang al costat del cap criden l’atenció i decideix telefonar a la policia, d’aquesta manera el cas queda en mans de Brunetti.

  El comunicat del forense determina que la dona va tenir un atac de cor i la sang s’explica perquè en caure a terra es va colpejar el cap, però hi ha subtils indicis de violència. Encara que res apunta a un delicte criminal, Brunetti té una intuïció, no sap què és el que no quadra, però no s’adiu amb aquesta explicació i investiga. El famós comissari haurà de descobrir si es tracta d’una mort natural o si hi ha alguna cosa criminal en ella.

  Llibres

 • Acqua alta
 • L’Altra cara de la veritat
 • Amigos en las altas esferas
 • La Chica de sus sueños
 • Deixeu estar els nens
 • Justícia uniforme
 • Líbranos del bien
 • Malas artes
 • Un Mar de problemas
 • Mort en un país estrany
 • Muerte y juicio
 • Nobleza obliga
 • La Otra cara de la verdad
 • Piedras ensangrentadas
 • Proves falses
 • Son profund
 • Suffer the little children
 • Veneno de cristal
 • Venezianisches Finale : Commissario Brunettis erster Fall
 • Cuestión de fe

 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Chucho Valdés

  Chucho ValdésAquesta setmana com a novetat a la biblioteca, ja podeu reservar-la, podreu trobar Chucho’s Steps. Es tracta del darrer treball de Chucho Valdés juntament amb l’orquestra The Afro-Cuban Messengers.

  Pianista, organista, compositor i instrumentista, Chucho Valdés és considerat un dels millors pianistes del món i per descomptat la figura jazzística més important en l’actualitat de Cuba.

  Entre 1968 i 1970 forma un quartet de jazz amb el qual va obtenir el seu primer gran èxit internacional al estrenar la seva obra Missa Negra a Polònia el 1978.

  Al Festival que allí va tenir lloc coneix a Dave Brubeck, que impressionat per l’obra i la interpretació que en fa Chucho, envia la gravació a Nova York a la selecció anual dels pianistes.

  A l’any 1978 obté el premi Grammy en la categoria de millor de jazz de piano per la interpretació que realitza en una presentació de Missa Negra durant un concert al Carnegie Hall de New York. Entre les seves obres més importants es troben Contradansa (dedicada a Maria Cervantes), 1968; Cent anys de joventut, 1979; Las Margaritas, 1981; Gresol of Havana amb Roy Hargrove; Latin Jazz (va obtenir premi Grammy a l’any 1997); Homenatge a Peruchín, 1990, Live at Village Vanguard (va obtenir Grammy 2000). Menció especial mereix la versió que va fer de l’obra The Duke, originalment escrita per Brubeck i dedicada a Duke Ellington. Amb Cançons inèdites va obtenir el Grammy Latino de l’any 2002.

  Finalment, a l’any 2009, va ser premiat en l’edició dels Grammy Llatí amb en àlbum Junts per sempre, aquesta vegada va compartir honors amb el seu pare Bebo Valdés.

  Chucho’s Steps

  Jazz cubanoAquest darrer treball, Chucho’s Steps (2010), ens acosta variants entre jazz, funk i música afrocubana, amb homenatges a John Coltrane, Joe Zawinul i a la família Marsalis, a qui dedica la composició amb el títol New Orleans.

  El més sorprenent de Chucho Valdés és potser el fet que sempre està fent alguna cosa diferent com a compositor i arranjador, la generació d’idees per a un canvi d’estil, format orquestral i el concepte. En aquest sentit, Chucho’s Steps és en part un canvi d’enfocament, si es vol, però vinculats a tota la seva obra anterior, sempre coherent i fins arribar a una dimensió més gran.

  En aquest treball hi ha una integració de les seves dues últimes etapes, que s’estén des del format de quartet però sense ser orquestra de format. El més important en aquest procés és comprovar l’èmfasi en l’escriptura i no només la improvisació. És interessant observar que altres solistes de jazz i virtuós d’avui s’embarquen en un camí similar, incloent Wayne Shorter, Wynton Marsalis, Herbie Hancock, Randy Weston o Ornette Coleman, qui va ser la figura més representativa de la improvisació pura en el moviment free jazz.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Swagga Dagga Nights

  MavadoEl divendres 25 març arriba la segona edició de les noves festes de Swagger Dagger Nights, que es faran cada mes al Club Sackers de Vilanova i la Geltrú amb els residents Mystikal Fyah Sound i Sound Systems convidades, on gaudirem del millor reagge i hip hop.

  Aquesta vegada al capdavant dels controls li toca el torn a Highlight Intl Sound. Ja fa 6 anys que recorren les millors sales de tot Europa a part de compartir escenari amb els millors artistes jamaicans com Mavado, Romain Verge, Lutan Fyah, Busy Signal, Alborosie, entre d’altres.

  També actuen com a promotors de nombroses festes a Linz, Àustria. Carregats de dubplates fins a les dents no deixaran insatisfet a cap soundbwoy que s’apropi al Sackers la nit del divendres 25 de març, una festa que farà ballar també a totes les dancehall queens de Vilanova. Com sempre acompanyant a aquest big sound estarà Urtica Sound amb els seus grans selectors.

  Hora: 22:00 a 3:30
  Lugar: Club Sackers. C/Anselm Clavé, 73. Vilanova i la Geltrú. Barcelona

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »