Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per febrer, 2009

Sèneca

Us donem la benvinguda al bloc del Club de lectura de Filosofia amb l’obra Sobre la felicitat de Luci Anneu Sèneca.

seneca.jpg

Sèneca (4-65 d.C.), va néixer a Còrdova, fill de L. A. Sèneca el Rètor, encara que va viure a Roma en les corts imperials de Calígula i Claudi. Va ser preceptor i, més tard, conseller de Neró, qui va obligar-lo a suïcidar-se en acusar-lo d’haver conspirat en contra seu.

Entén la filosofia com un consol i com un mitjà per aconseguir la plenitud del ben viure, és a dir, com a aspiració a la felicitat, caracteritzada per la pau, la consecució de la virtut i la tranquil·litat de l’esperit. En aquest sentit segueix les directrius fonamentals del ideal del savi pròpies de l’estoïcisme, com la necessitat d’aconseguir la apatia, la resignació davant l’esdevenir marcat pel destí i la providència, l’autodomini i la recerca de la veritat en un mateix.

Tres de les característiques més específiques del pensament de Sèneca són:

  1) el fet de destacar la voluntat com a facultat ben diferenciada de l’enteniment;
  2) la insistència en el caràcter consubstancialment pecador de l’home i
  3) la seva ferma oposició a l’esclavitud i la seva afirmació de la plena igualtat de tots els
  homes: l’única noblesa és la que procedeix de l’esperit i que pot forjar-se cada home.

Així, la filosofia és entesa com una activitat eminentment practicomoral més que especulativa. D’aquesta manera, per a Sèneca, les discrepàncies teòriques passen a segon pla, ja que allò fonamental és la consecució de la consolació davant els mals de l’existència.
Pel que fa a les seves obres, podem destacar els deus llibres de Diàlegs, els set sobre Naturales quaestiones, els vint de les Epistulae Morales (entre elles les famoses Cartes a Lucili: 124 cartes), i els set llibres De beneficiis.

També va escriure nou tragèdies en vers (Hercules, Troades, Phoenissae, Medea, Phaedra, Oedipus, Agamemnon, Thyestes i Hercules Oetaeus), la violenta i grollera sàtira contra l’emperador Claudi (Divi Claudii Apocolocyntosis) i un cert nombre d’epigrames que li han estat atribuïts.

Sílvia Sunyer.
Club de Filosofia.

No hi ha comentaris

Sobre la felicitat

En aquest breu tractat filosòfic, Sèneca planteja un dels temes cabdals de l’ètica antiga: la qüestió de la felicitat. En aquesta obra podem veure com conflueixen diferents qüestions cabdals: la relació del plaer amb la virtut i amb la felicitat mateixa, la figura del savi, la relació entre raó i felicitat i, sobretot, la significació del concepte de naturalesa aplicat a l’home. A més, també es tracta el tema de la Divinitat i es tracten els supòsits religiosos de l’ètica.

Aforisme de Sèneca sobre la felicitat

DIGUES LA TEVA

 • Creieu que per ser feliç cal seguir un mètode o és quelcom que apareix de sobte?
 • En què es fonamenta la vida feliç?
 • Allò que és el millor i que ens situa en posició d’una felicitat eterna és allò que acostuma a ser més habitual entre els homes?
 • Quina és la idea de savi de Sèneca?
 • Quina relació hi ha entre virtut i plaer?

  Sílvia Sunyer.
  Club de Filosofia.

 • 7 comentaris

  Primavera Sound 09

  Ja està a punt el cartell d’aquest esdeveniment musical i el repartiment complet dels grups que hi participaran en la 9à edició del festival Primavera Sound 2009 de Barcelona, que es celebrarà els dies 29, 30 i 31 de maig a l’espai Fòrum.

  Entre els grups musicals que hi actuaran, destaquen Sonic Youth, Bloc Party, My Bloody Valantine, Yo la tengo, Jarvis Cocker, The Jayhawks, The Jesus Lizard, Black Lips, Phoenix, Kimya Dawson, Magnolia Electric Co., Andrew Bird, Sun O))) o Fucked Up, per anomenar alguns dels 80 grups que hi intervindran.

  Per registres musicals, cal destacar que en hip-hop, tindrem les actuacions de Ghostface Killah o El-P. La música electrònica estarà representada per Girl Talk, A-Track, Michael Mayer o Simian Mobile Disco. Per últim entre els grups espanyols s’ha confirmat la presència de Extraperlo, The Lions Constellation,Veracruz, Cuzo o The Secret Society .

  Primavera Sound 2009

  DIGUES LA TEVA

 • Què et sembla els grups musicals participants d’aquest festival?.
 • Has assistit a alguna edició?.
 • Vols explicar-nos la teva experiència?.
 • Ho recomanaries?.
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Emmascara’t

 • EMMASCARA’T
 • Taller infantil a càrrec de Sofia De Ruy Wamba i Esther Bruna.

  I com per Carnaval tot s’hi val aquest any a la biblioteca els nens i nenes s’han preparat la seva màscara. Segur que no els reconeixerà ningú. D’això es tractava, no?

  les-mascares-del-taller-emmascarat.jpg

  Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  Lluís-Anton Baulenas

  Novel·lista i dramaturg, es dedica a la literatura professionalment des dels 29 anys. Entre d’altres, ha publicat les novel·les Rampoines 451 (1990), Noms a la sorra (1995; finalista del premi Sant Jordi 1994), Alfons XIV (1997; finalista del premi Sant Jordi 1996), El fil de plata (1998; premi Carlemany 1998; premi Crítica Serra d’Or 1999), La felicitat (2001; premi Prudenci Bertrana 2000), Amor d’idiota (2003) i Per un sac d’ossos (2005; premi Ramon Llull 2005). Recentment, el mes de desembre de 2008, va guanyar el premi Sant Jordi amb la novel·la El nas de Mussolini.

  Lluís Anton Baulenas

  També ha publicat reculls de relats com ara Qui al cel escup(1987) o Càlida nit (1990). El seu teatre, a més de guanyar premis com el Ciutat d’Alcoi en dues convocatòries (1989 i 1995), ha estat representat en nombroses ocasions, entre les quals Melosa Fel o El pont de Brooklyn. Les seves obres han estat traduïdes a nombrosos idiomes.
  De guions seus també s’han fet pel·lícules que han assolit un notable èxit. Destaca la seva col·laboració amb el director de cinema Ventura Pons, qui ha filmat Anita no perd el tren (2001) i la més recent Amor d’idiota (2005).

  Ocasionalment és traductor de textos teatrals i director d’obres de teatre pròpies del gènere de cabaret com ara El mort i qui el vetlla. També s’han d’esmentar les seves col·laboracions en la premsa diària a mitjans com ara El País, El Periòdic de Catalunya, La Vanguardia o l’Avui.

  VÍDEO. Lluís-Anton Baulenas guanya el 49è Premi Sant Jordi de Novel·la.

  MÉS INFORMACIÓ.

  Lluís-Anton Baulenas a l’AELC.

  Lluís-Anton Baulenas a Lletra, espai virtual de literatura catalana.

  Sílvia Romero.
  Web.
  Club La Crisàlide.

  No hi ha comentaris

  La felicitat

  L’acció de La felicitat té lloc a la Barcelona dels primers anys del segle XX. La ciutat està patint les obres d’obertura d’una gran avinguda que anirà des de l’Eixample fins al mar. Encara no té nom, per la qual cosa es coneix com la Gran Via A. Més endavant serà batejada com la Via Laietana.

  Aquest és el teló de fons de la novel·la i el seu autor, en Lluís-Anton Baulenas, recrea amb preciosisme descriptiu aquest enrunament de cases i tallers, aquesta desaparició de dotzenes de carrers i places. Tot plegat en pro d’una modernitat que la classe dirigent defensava per tal de convertir Barcelona en el París de la Mediterrània.

  Però damunt d’aquest escenari hi veurem passar un bon nombre de personatges que aniran consolidant una història concreta: la de la Nonnita Serrallac, la protagonista indiscutible. I aquests personatges quedaran arrenglerats en dos bàndols. Per una banda el que capitaneja la mateixa Nonnita Serrallac, i per altra banda el que gira entorn del Deogràcies-Miquel Gambús, més conegut com el Demi.

  En el primer, i al bell centre, l’esmentada Nonnita, jove artista de circ que se’ns presenta com una dona forta, treballadora, que avança en línia recta i que veu el seu futur més emboirat que mai quan descobreix que està embarassada. El personatge més proper a la protagonista és el Tomàs Capdebrau, que l’ha acompanyada sempre, al llarg de tots els viatges del circ ambulant, i que a causa de la coça d’una mula, queda mig idiotitzat. El Tomàs atorga a la narració, al costat del seu lloro Trinitat, la part còmica i de vegades fins i tot esperpèntica de la història. L’altre personatge que sempre estarà al costat de la Nonnita és l’Eustaqui Guillaumet, un jove que arriba a Barcelona des del poble natal de Vila-Rodona amb la intenció d’obrir-se camí a la capital.

  La felicitat

  En el segon grup de personatges trobem, en el centre, el Demi, un home que sense despertar simpaties per part del lector, tampoc no provoca una clara antipatia. La seva manera de fer, entre fatxenda, despectiu amb els qui l’envolten i amb aires de superioritat, però alhora dèbil davant la mare i la prova que aquesta li reclama, el converteixen en un personatge proper de tan creïble. La mare del Demi, la mestressa Miquela, és un clar referent de dona forta i freda que neix al si d’una família amb unes determinades i peculiars característiques, i no només accepta el seu lloc al món com si d’un destí ineludible es tractés, sinó que arriba a sobreeixir a les pròpies expectatives familiars. I al costat de la Miquela trobem el Felip Dalmau, un home d’uns cinquanta anys, antic policia, que abandona la feina per posar-se al servei de la mestressa.

  Però a la Nonnita Serrallac també l’acompanyaran, ben sovint, altres personatges peculiars que només ella és capaç de veure: els morts del seu antic barri, just aquest que l’especulació urbanística està enrunant.

  Val a dir que, malgrat la història tràgica que s’hi explica, La felicitat és un bon exemple de com l’humor pot ajudar a plantejar situacions plenament dramàtiques, no abandonar en cap moment el posicionament crític, i alhora aconseguir entretenir al lector, que fins i tot, gràcies a aquest recurs, capta millor algunes de les idees que se li mostren.

  En definitiva La felicitat és una novel·la que enfronta sentiments contradictoris. Amor i odi, venjança i esperança. I en tot moment ho fa mantenint la intriga narrativa i construint una història on tothom cerca, precisament, la felicitat.

  Sílvia Romero.
  Web.
  Club La Crisàlide.

  No hi ha comentaris

  Boombox

  Kylie Minogue és una de les primeres artistes en publicar un nou treball en 2009. L’australiana, la princesa del pop, ha editat en aquesta ocasió un àlbum compilatori anomenat Boombox.

  Les cançons del seu nou treball són:

  Can’t Get Blue Monday Out Of My Head (Bootleg with New Order)
  Spinning Around (7th District Club Mental Mix)
  Wow (Death Metal Disco Scene Mix)
  Love At First Sight (Kid Creme Vocal Dub)
  Slow (Chemical Brothers Mix)
  Come Into My World (Fischerspooner Mix)
  Red Blooded Woman (Whitey Mix)
  I Believe In You (Mylo Mix)
  In Your Eyes (Knuckleheadz Mix)
  2 Hearts (Mark Brown’s Pacha Ibiza Upper Terrace Mix)
  On A Night Like This (Bini & Martini Mix)
  Giving You Up (Riton Re-Rub Vocal Mix)
  In My Arms (Sebastien Leger Vocal Mix)
  The One (Britrocka Remix)
  Your Disco Needs You (Casino Mix)
  Boombox (LA Riots Remix).

  VÍDEO. Entrevista a Kylie Minogue.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Presentant personatges

  Us donem la benvinguda al Taller d’escriptura creativa.
  Em dic Mercè Rey i condueixo el taller el tercer dilluns de cada mes.
  A cada sessió tractem un tema en concret, que anem lligant amb la tasca ja feta.
  Aquesta entrada que esteu llegint és la primera d’aquest taller d’escriptura i m’agradaria acompanyar-vos en aquesta petita aventura, on confiem trobar la vostra implicació i participació.

  En aquest moment estem treballant la presentació de personatges. Vosaltres hi voleu col.laborar? Doncs inventeu-vos-en un (home, dona, animal, cosa, nen o nena) i poseu-li nom i oferiu-li un ofici, una família, uns sentiments, un físic o tot plegat. Penseu que no podeu allargar-vos més de 10 ratlles. Signeu amb un pseudònim. La propera quinzena farem un joc amb els texts penjats al blog, així que us encoratjo a escriure una miqueta, a crear i a divertir-vos. Us esperem!!!

  MÉS INFORMACIÓ. Enllaços interessants relacionats (en català):

  - Portal de la llengua catalana que inclou un apartat de consultes lingüístiques: http://optimot.gencat.cat

  - Voleu ampliar, perfeccionar o refrescar el vostre català? Us recomanem:
  http://www.rodamots.com

  - Un web descobert per la Carme i que és un espai per a publicar i llegir relats, i també crítiques, assaigs o poesia:
  www.relatsencatala.com

  - I per acabar, l’adreça del Centre de terminologia en Català:
  http://www.termcat.cat

  Anirem afegint enllaços relacionats amb l’escriptura creativa i la creació escrita en general. A més, en seguirem indicant-vos de curiosos si ens en suggeriu vosaltres. Esperem que feu d’aquest blog un bocinet del vostre món. Gràcies.

  VÍDEO. River Dance.

  Mercè Rey.
  Taller d’escriptura creativa

  46 comentaris