Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: COL·LECCIÓ LOCAL

Un balcó disfressat

Un balcó disfressat-títol

balco

subtitol

logo tallers en famlia-salvavides5El Carnaval ja torna a ser aquí i des de la Biblioteca Joan Oliva ens hem proposat que tots els nens i nenes de Vilanova engalanin el seu balcó. Ho vam començar a fer ara fa dos anys amb el taller Engalana el teu balcó. I vam seguir l’any passat amb Cap balcó sense mantó. Enguany, us proposem disfressar els vostres balcons!!! Sííí, trieu la vostra disfressa preferida i prepareu-vos per penjar-la al balcó de casa. Us proposem reproduir la disfressa que més us agradi, però això sí, només de cintura cap avall.

disfressa astronauta disfressa princesa disfressa pirata

material

 • 1 tros de paper kraf del color que més us agradi i que s’ajusti a la mida del vostre balcó. A sobre hi enganxarem la disfressa
 • Tisores
 • Cola de barra o silicona líquida (depenent del tipus de material que trieu per enganxar)
 • IMG_20200128_194512 IMG_20200128_203837

 • Paper de seda, paper pinotxo, cartolines, goma eva…(de colors variats, segons la disfressa triada)
 • Gomets, lluentons,…
 • Llapis de colors
 • Cinta adhesiva o cordill (per fixar la disfressa al balcó)
 • pas a pas

  IMG_84521. Començarem retallant un tros de paper kraf una mica més ample que la disfressa que hi enganxarem. Nosaltres vam retallar trossos d’un metre d’ample aproximadament.

  2. Com que hi enganxarem la part inferior de la disfressa, hi dibuixarem a llapis unes cames. Aquest dibuix ens ha de servir de referència per a la disfressa, tant si finalment s’hi veuen les cames com si les cobrim amb uns pantalons o una faldilla.

  IMG_84663. Un cop decidida la disfressa que volem fer (el dia del taller, els nens i nenes en van triar de ben diferents: un pop, la Campanilla de Peter Pan, un drac, un soldat romà…) haurem de triar el material que en caldrà. Penseu que podeu “jugar” amb el volum i, per exemple, fer servir cartolina o goma eva per als pantalons o les cames, però amb paper de seda confeccionar una faldilla.

  4. Retallarem els materials necessaris i els anirem enganxant a sobre de les cames que hem dibuixat al paper kraft. És molt important que feu servir cola de barra o silicona segons el tipus de material. Normalment, per als elements plàstics (goma eva, lluentons, …) cal fer servir silicona líquida, mentre que el paper, cartolina, paper de seda o pinotxo s’enganxa fàcilment amb cola de barra.

  IMG_8450 IMG_8446

  5. Un cop feta la disfressa, només caldrà fixar el paper kraft a la barana del balcó i lluir així de bé la vostra obra!

  balcó

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del 2n Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes, L’Arrivo

  Titol

  I ho hem tornat a fer! La segona edició del Concurs Infantil “Dibuixa la Festa” ha estat un èxit de participació. Des del passat dia 15 gener, hem rebut molts i molts dibuixos dels nens i nenes de 1r a 6è de Primària de les escoles de Vilanova i la Geltrú. I si l’any passat els infants van ser d’allò més creatius per plasmar la Merengada en tres vinyetes, enguany L’Arrivo ha estat representat de moltes maneres, totes ben maques!

  school-times-3599177_960_720

  Durant aquestes setmanes, hem estat rebent centenars de vinyetes i n’estem molt contents! Hem rebut 88 còmics d’alumnes de primer de Primària, 152 de segon, 140 de tercer, 127 de quart, 46 còmics de cinquè de Primària i 118 de sisè. 671 dibuixos que ens han fet molt contents!

  Hi han participat nens i nenes de moltes de les escoles de Vilanova: El Cim, Escola Pia, Canigó, El Margalló, Volerany, L’Aragai, Ginesta, Sant Jordi, Pompeu Fabra, Llebetx, L’Arjau, Santa Teresa, Divina Providència, Ítaca, i Sant Bonaventura. A tots, infants i escoles, us donem les gràcies per haver-hi participat.

  A continuació, anunciem el nom dels 6 guanyadors i guanyadores infantils de cadascuna de les 6 categories, junt amb les tres vinyetes amb què han estat seleccionats, així com els noms de les escoles que han guanyat en la categoria de biblioteca escolar:

  Guanyadors Infantils:

 • Els 6 guanyadors infantils, que rebran 1 lot de llibres cadascú, són:
 • Categoria: Primer de Primària

  Francesc Rafael (Escola Sant Bonaventura)

  1r-crop

  Categoria: Segon de Primària

  Naiara Aguilar (Escola Sant Bonaventura)

  2n-crop

  Categoria: Tercer de Primària

  Marina Cardona (Escola L’Aragai)

  3r-crop

  Categoria: Quart de Primària

  Noa Izquierdo (Escola L’Aragai)

  4t-crop

  Categoria: Cinquè de Primària

  Pau Llopart (Escola Pia)

  5è-crop

  Categoria: Sisè de Primària

  Queralt Inocencio (Escola Pia)

  6è-crop

  Biblioteques Escolars Guanyadores:

 • Les biblioteques escolars que rebran el lot de llibres són: Escola Sant Bonaventura, L’Aragai i Escola Pia.

  El jurat ha estat format per Albert de Arias i Lluís Miquel Quintana (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà). Fent clic aquí podeu consultar les bases del concurs.

  Recordeu que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 29 de febrer a les 11.30 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà i que, entre el 18 de febrer de 2020 i el 9 de març de 2020, podreu veure totes les vinyetes participants en l’exposició que tindrem a la biblioteca.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

 • No hi ha comentaris

  Fòrum literari. Nous mites, la Cram de Darró. Allò que la literatura procura versemblança.

  Com em dol haver perdut la cal·ligrafia, apresa amb tant d’esforç durant segles i segles! Aquest meu testimoniatge no podrà ser el mateix que si l’hagués escrit quan dibuixava les marques una a una, quan la meva mà creava del no-res els signes que li dictava el cervell. Totes les lletres i les paraules que utilitzo ja han estat escrites abans per explicar altres coses. L’art de la cal·ligrafia em permetia fer que cada paraula que escrivia jo tingués la meva marca, el meu traç. [...]

  El proper dilluns 10 de febrer, tindrà lloc a la biblioteca Joan Oliva i Milà un Fòrum Literari a càrrec de l’editor Francesc Mestres. En el fòrum, que porta per títol Nous Mites, la Cram de Darró. Allò que la literatura procura versemblança, s’hi comentarà una de les obres de l’escriptor Antoni Munné-Jordà, L’última mort. En l’esmentat fòrum, s’hi tractarà sobre “el paper de la literatura per conèixer i aprofundir els fets històrics. Els temps de la Cram i del relator per compartir memòria i testimoniatges dins un territori que ens és proper. La Cram i el relator en la perspectiva d’uns protorefugiats?”

  FORUMUNICA_MORT Antoni Munné-Jordà (Barcelona, 1948) és un escriptor, redactor i gran divulgador del gènere de la ciència-ficció a Catalunya. La narrativa és, segurament, el gènere que més ha desenvolupat aquest autor i la ciència-ficció i la literatura fantàstica, la seva especialitat. A través de les seves novel·les i, durant anys, des de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, n’ha fet una enorme difusió al nostre país. L’any 2015, va ser guardonat amb el Premi Ictíneu, a la millor novel·la de ciència-ficció en català per Michelíada.

  L’última mort forma part d’una de les dues trilogies que en Munné-Jordà ha dedicat al gènere de la ciència-ficció i la fantasia. La primera, formada per Damunt un blanc així com el del paper (1978); Ofici de torsimany (1985) i Demà serà un altre dia (1987). La segona, composta pels llibres La paciència del mar (1994); L’Última mort (1999) i Poso el comptaquilòmetres a zero (2008).

  La trilogia de què forma part L’última mort està ambientada a Vilanova i la Geltrú. Totes tres obres s’endinsen en la història de Vilanova al llarg del temps, de manera que La paciència del mar té la Vilanova actual (la dels anys noranta) com a escenari, mentre que L’última mort retrocedeix a l’època dels íbers, amb el poblat de Darró com a escenari literari de la novel·la, i Poso el comptaquilòmetres a zero avança prop de 4.500 anys en la història.

  mestres_elcepilanansaEn Francesc Mestres, encarregat de la de ben segur interessant tertúlia que tindrà lloc a la biblioteca Joan Oliva, és editor de El Cep i la Nansa que l’any 1999 va inaugurar la seva col·lecció La Cram amb l’obra d’en Munné-Jordà, L’ultima mort. Quaranta anys avalen ja la trajectòria d’aquesta editorial vilanovina, compromesa amb la cultura catalana des dels seus orígens fins a l’actualitat.

  Encara hi ha places disponibles, així que no deixeu perdre l’oportunitat de participar en el fòrum literari d’en Francesc Mestres a la Joan Oliva! Inscripcions a la mateixa biblioteca.

  LlibresAntoni Munné-Jordà a les biblioteques de VNG.

 • La paciència del mar
 • Entre Sant Peters i Sant Pau
 • Temps al temps [antologia de contes de ciència-ficció]
 • L’unica mort
 • Veus de boira des del port
 • Tresgressions
 • Tiem(pos) modernos: ensayos de tecnociencia y cine
 • El mirall venecià
 • Poso el comptaquilòmetes a zero
 • Futurs imperfectes: antologia de contes de la ciència-ficció
 • Michelíada
 • Ell i l’altre: dietari d’anada i tornada
 • A banda i banda del límit
 • Dins el riu, entre els joncs
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  2n Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes: L’Arrivo

  Titol

   

  EL CARNAVAL EN VINYETES: L’ARRIVO.

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú convoca el 2n concurs infantil Dibuixa la Festa, que dedica la segona edició al Carnaval, amb el títol: El Carnaval en vinyetes: L’Arrivo.

   
  L’objectiu del concurs és:

 • fomentar la creació artística entre els nens i nenes de 1r a 6è de Primària.
 • aprofundir en el coneixement dels elements propis del Carnaval de Vilanova i fer-ne difusió.
 •  

  Bases del Concurs:

  1. El tema del concurs és L’Arrivo. A partir del 8 de gener, en el bloc Fora del prestatge de la biblioteca Joan Oliva i Milà, hi podreu trobar informació sobre el tema del concurs.

  2. Els nens i nenes participants hauran de dibuixar tres vinyetes i portar-les a la biblioteca Joan Oliva i Milà dins del termini establert.

  3. El lliurament dels còmics començarà el 15 de gener de 2020 i finalitzarà el 5 de febrer de 2020 (ambdós inclosos).

  4. Cadascun dels nens i nenes que participin en el concurs només podran presentar un còmic, que haurà de ser una obra original i inèdita.

  5. Poden participar en el concurs tots els nens i nenes de 1r a 6è de Primària.

  6. Els còmics hauran de presentar-se sobre cartolina o paper blanc de 21 x 10 cm. La biblioteca en farà arribar a tots els centres escolars de Primària de Vilanova i la Geltrú. Feu clic aquí per descarregar-vos la butlleta.

  school-times-3599177_960_7207. Els participants hauran de lliurar el còmic amb les seves dades personals al dors: nom i cognoms, telèfon, escola, curs i, si en té, correu electrònic.

  8. El concurs reconeixerà:

 • 6 guanyadors infantils (un per cadascun dels cursos de 1r a 6è de Primària).
 • 6 biblioteques escolars guanyadores (les corresponents als centres escolars en què estiguin escolaritzats els 6 guanyadors infantils).
 • 9. Premis:

 • 1 lot de llibres per a cadascun dels 6 guanyadors infantils (un per cadascun dels cursos de 1r a 6è de Primària).
 • 1 lot de llibres per a cada biblioteca escolar dels centres educatius on estiguin escolaritzats els 6 guanyadors infantils.
 • Carnestoltes_201510. El veredicte es farà públic el dia 14 de febrer de 2020 a través del web, facebook, twitter i del bloc de la biblioteca. Els còmics guanyadors es publicaran en el bloc Fora del prestatge, de la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  11. El jurat està format per Albert de Arias i Beatriz Rojas (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà).

  12. El lliurament de premis tindrà lloc el dia 29 de febrer de 2020, a la sala infantil de la Joan Oliva, en finalitzar l’Hora del conte.

  13. Una selecció de les obres participants seran exposades a la biblioteca Joan Oliva i Milà entre el 18 de febrer de 2020 i el 9 de març de 2020 (ambdós inclosos).

  14. Els còmics podran ser recollits a la biblioteca Joan Oliva i Milà entre el 13 i el 23 de març de 2020.

  Els còmics que no siguin recollits durant aquest període de temps seran inutilitzats.

  15. Qualsevol esdeveniment no previst en aquestes bases el resoldrà la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  16. La participació en el concurs implica l’acceptació d’aquestes bases.

  Feu clic aquí per descarregar-vos les bases del concurs.

  I què en sabem de l’Arrivo de Vilanova?

  La primera edició del Concurs Dibuixa la Festa la vam dedicar a la Merengada, protagonista absoluta de dijous de Carnaval. arrivo-carnestoltes-carnaval-2014-vilanova-i-la-geltru-1Enguany, avancem en el calendari i ens centrem en divendres de Carnaval. Per als vilanovins i les vilanovines, divendres de Carnaval és sinònim de L’Arrivo. Sí, sí, amb V i regust venezià, fent honor a l’origen de la paraula.

  L’Arrivo té un protagonista cabdal, el Rei Carnestoltes, que ja cap al vespre, arriba a la Plaça de la Vila per llegir el seu temut i esperat sermó, ple de sàtira i crítica als esdeveniments que han tingut lloc, dins o fora de Vilanova, en el darrer any. Però no està pas sol aquest rei tan entremaliat. Centenars de persones disfressades, i en gran part organitzades en diferents carrosses temàtiques, desfilaran ballant pels carrers de la ciutat ja sigui fent crítica d’algun tema o, senzillament, movent-se al ritme de la música.

  Carnaval de Vilanova
  Menjatvilanova.com

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Boira, octubre, revolta. Xavier Vernetta

  boira-octubre-revolta-xavier-vernetta-edicions-saldonar-683x1024 La novetat d’aquest mes de desembre i última d’aquest any 2019 és la novel·la de Xavier Vernetta,‘Boira, octubre, revolta’.
   
  Xavier Vernetta va néixer a Barcelona, però ja fa anys que viu a Vilanova i des de la xarxa de biblioteques de Vng, volem donar a conèixer la seva darrera novel·la publicada a finals d’octubre. Anteriorment, n’ha publicades quatre per al públic adult i més d’una desena, per al públic juvenil.
   
  I de què va la història?
  Hi dues línies argumentals: una transcorre durant la guerra cívil, s’inicia en uns fets del mes d’octubre de 1938 en el Front del Segre, entre Tremp i Ponts, i l’altra és actual, l’octubre de 2017.
   

  ‘Posem que comencem a fer la crònica des d’un 2 d’octubre de 1938. Això ens porta fins al tercer any d’aquesta maleïda guerra. Maleïda sobretot perquè l’estem perdent, malgrat l’ofensiva de l’Ebre, malgrat la campanya del Segre i malgrat tots els intents de guanyar uns quilòmetres de territori que sempre han acabat en desastre.’

  ‘…, el que passa a Catalunya sembla poca cosa. De moment només és una revolució de contusions a l’esquena i, com a molt, d’algun os trencat. Fins ara només tenim blaus, una mica de sang, ossos trencats o amb fissures i algun ull en perill per la merda de pilotes de goma. Encara no hi ha hagut cap mort, ni cap ferit gaire greu, però dona’ls temps. has vist les escenes dels policies que cridaven Que nos dejen actuar? Aquests, si els deixen, serien capaços de convertir Catalunya en un cementiri.’

  Les fosses comunes són l’espai on es troba aquesta Catalunya derrotada del passat i on es pot veure el seu futur. És el lligam entre les dues línies narratives i és també una metàfora de la situació actual. Els problemes s’amaguen, es tapen, però tornen a aparèixer anys més tards si no se solucionen. I és un peix que es mossega la cua!
   
  Vilanova i la Geltrú també hi és present.

  ‘Els primers dies de la guerra, a Vilanova, semblava que, de cop i volta, ens havíem tret de sobre la misèria, la brutícia i la deixadesa. Semblava que tots estiguéssim nés nets, que els carrers fossin més amples, les cases més acollidores. Semblava.’

   
  Quina és la finalitat d’aquesta narració?
  És la de fer reflexionar els lectors davant d’uns fets que van trasbalsar en el passat la relació entre Espanya i Catalunya i que, actualment, aquesta mala relació encara continua. És molt important que s’escrigui literatura sobre fets històrics, ja que seran el testimoni d’una època en la qual vivim. Qui realment escriu la història és el poble i és en aquesta història on es dona la veu al poble.
   
  Xavier Vernetta ens en parla a continuació:
   

   
  A continuació, una mostra de les seves novel·les que pots trobar a les biblioteques VNG:

 • 108.3 FM Jocs de lluna
 • Ai, que caic!
 • Els anys salvatges
 • ¡Ara sí que l’he feta bona!
 • De què tens por bonica?
 • Dies de pluja
 • L’esbudellador de l’Eixample
 • Francis X Jofresa : P.O. Box 1.100, Ansonia Station New York, New York – 10.023
 • L’home del Jaguar blanc
 • N, de Néstor
 • País de llops
 • El pare és un Tarambana
 • Sense adreça coneguda
 • Qui em vol fer mal?
 •  
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Molta terra catalana a l’Havana. Josep Maria Torné

  molta terra catalana Et presentem una obra de divulgació històrica que posa de relleu la importància de l’emigració catalana a l’Havana en el període entre principis del segle XIX fins als anys trenta del segle XX a partir de l’estudi del patrimoni material que els catalans hi van deixar.
   

  Molta terra catalana a l’Havana

   
  L’obra té dos volums i ressegueix la petja dels catalans a la capital de Cuba a partir de 121 relats històrics dedicats a descriure la vida i peripècies de persones i empreses, endreçats en vint capítols, corrresponents a l’activitat professional dels immigrants. Cada relat es completa amb fotos actuals que identifiquen i situen en el mapa els elements arquitectònics que han perdurat.
   
  La informació és sobre sis-centes persones o entitats catalanes i la localització d’uns 500 edificis, monuments, indrets… Per mitjà de tot aquest recull de notícies ens endinsem en la lluita per l’emancipació nacional de Cuba, coneixem la vida econòmica o professional d’homes que van emigrar-hi: hisendats sucrers i cafeters…
   

  ‘…fou després de tornar del segon viatge quan vaig concebre la idea d’escriure un llibre -el que teniu a les mans- que pretén divulgar la vida quotidiana i professional, i les peripècies d’aquells emigrants catalans ben localitzats en adreces concretes de l’Havan o de la seva rodalia, dels quals he pogut obtenir prou informació per escriure’n un relat històric.’

   
  En el llibre trobaràs històries sobre nissagues vilanovines que van anar a Cuba com els Samà i els Gumà. Però, també, d’altres personatges que van tenir relació amb Vilanova pel fet de deixar als seus testaments la construcció d’elements arquitectònics, com és el cas del personatge que segueix:
   
  molta_terra_catalana_II

  ‘Elies Miró i Soler (…) al seu testatment, havia atorgat a l’Ajuntament de vilanova i la Geltrú un llegat destinat a construir una font ornamental de ferro colat a la placeta que hi havia davant de la casa del carrer Fossar Vell, 25, la qual havia esat el seu domicili particular abans de traslladar-se a ultramar. Inaugurada el 1895, la font, que estava coronada per un fanal, tenia la missió de fornir aigua a la vila i també d’il·luminar i embellir la placeta.’

   
   
  Josep Maria Torné i Pinyol, l’autor d’aquest estudi tan exhaustiu, és enginyer tècnic electrònic i llicenciat en història contemporània. Quan es va prejubilar i amb força temps disponible va fer dues estades a l’Havana, els anys 2010 i 2013 per tal de documentar-se per escriure aquests llibres. La seva esposa el va ajudar en aquesta aventura de recopilació d’informació.
   
   
  La sala noble de la Casa Olivella acollirà, aquest divendres dia 25 d’octubre, la presentació d’aquests dos volums. Acompanyarà l’acte en Francesc Gumà i Ràfols, besnét d’en Francesc Gumà i Ferran, promotor del ferrocarril de Barcelona a Vilanova i del Banc de Vilanova.
   
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.
   

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  VIII Edició de la Trobada de Clubs de l’Alt Penedès-Garraf

  Club del llibre M Rosa Nogue

  Ja la tenim a tocar! El proper divendres dia 7 de Juny els clubaires de l’Alt Penedès-Garraf es reuniran en la seva cita anual. Des del 2012, els diferents clubs de lectura de l’Alt Penedès-Garraf s’apleguen tots junts per comentar de primera mà amb l’autor escollit la seva obra. Enguany, l’autora triada ha estat la vilanovina Maria Rosa Nogué amb qui la Joan Oliva té una relació d’allò més estreta ja que és la conductora del nostre club de lectura La Crisàlide. El lloc on es durà a terme l’activitat és l’Espai Far i serà conduït per la Mercè Foradada.

  Al llarg del curs 2018-2019, els diferents clubs participants en la trobada han llegit alguna de les obres de la Maria Rosa Nogué, tot esperant l’oportunitat de compartir-la amb la mateixa autora el proper dia 7. A tall d’exemple, el club de gènere negre de la Joan Oliva L’Oliva Negra va comentar el passat mes de novembre No arriba la mort. La novel·la és la primera incursió en el gènere policíac de l’autora i l’estrena no havia pogut tenir més éxit ja que va ser guardonada amb el Premi Bellvei Negre 2017. El passat 2018, l’autora va repetir en l’àmbit del gènere negre en publicar La segona mort de Lorenzo Contini, finalista del Premi Gregal de Novel·la.

  no arriba la mort LA_SEGONA_MORT_DE_LORENZO_CONTINI(2)

  La Maria Rosa Nogué va néixer a Còrdova, tot i que amb només tres anys va venir a viure a Vilanova i la Geltrú. Del 1983 al 1988, va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i, tot seguit, els Cursos de Doctorat, dirigits per Joaquim Molas. Té també el títol de Professora de Piano i ha exercit de professora d’Ensenyament Secundari, de cursos de català per a adults i de Narrativa de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Des del curs 2014-15, s’encarrega del Club de Lectura La Crisàlide de la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  El seu primer conte, El regal, va comptar amb les il·lustracions de Glòria Fort i va ser publicat per l’Ajuntament de Vilanova. El 2009 va publicar la novel·la juvenil La noia del descapotable, ambientada a l’Institut Joan Benaprès de Sitges, i el 2010, la novel·la per a adults La casa dels cants, al voltant del món de l’Orfeó Català i del Palau de la Música. El 2015 va escriure El secret d’en Bec Llarg, il·lustrat per Sebastià Serra. El 2017 va publicar la segona novel·la juvenil, La noia del creuer.

  noia del descapotable casa dels cants La-noia-del-creuer

  La Trobada de Clubs de Lectura d’enguany està organitzada per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, enmarcada dins del Club del Llibre, i per la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú. Hi col·laboren l’editorial Gregal, l’Espai Far, les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa i comptarem amb el patrocini de les Caves Jaume Serra i els forns Enrich.

  Per obrir boca abans de la Trobada de Clubs del proper divendres 7 de juny a les 19 h a l’Espai Far, us deixem amb l’entrevista que Sílvia Romero va fer a Maria Rosa Nogué ara tot just fa un any.

  Entrevista a Maria Rosa Nogué per a Núvol.

  Llibres

 • La noia del descapotable
 • La casa dels cants
 • El secret d’en Bec Llarg
 • El follet valent
 • La noia del creuer
 • No arriba la mort
 • La segona mort de Lorenzo Contini
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Sant Jordi 2019

  roses-3039472_640

  La diada del llibre i la rosa ja torna a ser aquí i les biblioteques de VNG ho tornem a celebrar com cal! Com és habitual, oferim als lectors una gran selecció de novetats literàries per a grans i petits. Les podeu consultar en la Guia de Novetats de Sant Jordi’19 i en la Guia de Novetats Infantils.

  Guia de Novetats Sant Jordi 2019roses-2495684_640

  Guia de Novetats Infantilsrose-2383148_640

  I també us presentem la novena edició de la Guia de Lectura de Fons Local de la comarca del Garraf. Aquí, hi trobareu obres que tenen com a tema el Garraf o els seus municipis així com també publicacions d’autors nascuts o vinculats a la comarca.

  Guia de Fons Local del Garrafroses-4031022_640

  Les biblioteques de VNG us desitgen Bona Diada de Sant Jordi!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  roses-3039472_640

  No hi ha comentaris

  Cap balcó sense mantó!

  cap balcó sense mantó

  subtitol

  IMG_6293 IMG_6294

  El Carnaval ja és aquí i a la Joan Oliva no podíem deixar passar l’ocasió de fer un taller dirigit als més petits. Si no disposeu de mantó per guarnir el vostre balcó, podeu llegir a continuació les instruccions per fer-ne un de ben maco amb les vostres mans.

  material

 • 1 tros de paper craft del color que més us agradi, que retallareu en forma triangular
 • logo tallers en famlia-salvavides5

 • 1 full de paper de seda per fer els serrells
 • ceres de colors
 • tisores
 • cinta adhesiva de doble cara
 • cola de barra
 • 60 càpsules de magdalena de colors per fer les flors
 • grapadora
 •  
   
   

  pas a pas

  IMG_20190211_1713141. Començarem retallant el paper craft en forma triangular. Segons la mida del vostre balcó, el podeu retallar més o menys gran.

  2. Deixarem a part el tros de paper craft i començarem a muntar les flors. En farem tantes com vulguem, segons la mida del mantó. Per a cada flor, necessitarem 6 càpsules de magdalena de colors. Nosaltres en vam posar 10 a cada mantó.

   

  IMG_20190211_171631

 • Primer, haurem de plegar les 6 càpsules per la meitat 3 vegades. Un cop fet els 3 plecs, retallarem la part superior donant-hi una forma arrodonida. A la foto, podeu veure com queda una de les càpsules un cop fets els 3 plecs i el tall final. Aquesta mateixa operació, l’haurem de fer amb cada càpsula per separat.
 •  

 • Després, desplegarem les 6 càpsules (veureu que ara tenen la forma dels pètals) i les posarem una dins de l’altra. Graparem les 6 càpsules pel centre.
 •  
  IMG_20190211_171744

 • Finalment, una per una i començant per la càpsula interior, anirem arrugant les càpsules a fi i efecte de donar-hi la forma de flor.
 •  

  3. Un cop fetes les flors, enganxarem un trosset de cinta adhesiva de doble cara per darrere i les enganxarem repartides pel mantó.

  IMG_20190211_171834 IMG_20190211_171950

  4. I ara arriba el moment de deixar volar la creativitat i dibuixar amb ceres allò que més us agradi per acabar de guarnir el mantó: tijes i fulles, caramels, antifaços,…

  5. I com a toc final, tallarem tires de paper de seda i les enganxarem a la part posterior del mantó i tot al seu voltant per fer el serrell. Ara sí, ja tenim acabat el nostre mantó!

  IMG_6284 IMG_6297

  Us deixem amb algunes fotografies del dia del taller:

  IMG_6309 IMG_6323
  IMG_6324 IMG_6331

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del 1r Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes: La Merengada

  Titol

  El passat dia 15 de gener, obríem el període de lliurament dels còmics fets pels nens i nenes de 1r a 6è de Primària. I és que aquell dia començava el 1r Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”, organitzat per la biblioteca Joan Oliva i Milà, que en aquesta primera edició va triar el Carnaval i, en concret, la Merengada com a tema d’inspiració. Feu clic aquí per consultar les bases del concurs.

  Dibuixa la FestaDurant tot un mes, hem estat rebent moltes i moltes vinyetes i el resultat final d’aquesta primera edició del concurs infantil “Dibuixa la Festa” no ha pogut ser més satisfactori. Hem rebut 132 còmics d’alumnes de primer de Primària, 166 de segon, 79 de tercer, 79 de quart, 100 còmics de cinquè de Primària i 109 de sisè. 665 dibuixos que ens han fet molt contents!

  Hi han participat nens i nenes de moltes de les escoles de Vilanova: Sant Bonaventura, L’Arjau, L’Aragai, Volerany, Divina Providència, El Cim, Santa Teresa, La Pau, Sant Jordi, Escola Pia i l’Ítaca. A tots, infants i escoles, us donem les gràcies per haver participat en aquesta primera edició del concurs “Dibuixa la Festa” que, de ben segur, tornarem a convocar l’any vinent.

  I ara, fem públic el nom dels 6 guanyadors i guanyadores infantils de cadascuna de les 6 categories, junt amb les tres vinyetes amb què han estat seleccionats, així com els noms de les escoles que han guanyat en la categoria de biblioteca escolar:

  Guanyadors Infantils:

 • Els 6 guanyadors infantils, que rebran 1 lot de llibres cadascú, són:
 • Categoria: Primer de Primària

  Alba Cano Cazorla (Escola El Cim)

  primer curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Segon de Primària

  Lucía Muñoz Corrales (Escola Sant Bonaventura)

  segon curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Tercer de Primària

  Gerai Macarrón Ciurana (Escola Volerany)

  tercer curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Quart de Primària

  Toni Peregrina Verdú (Escola Pia)

  quart curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Cinquè de Primària

  Alexia Garrido Carmona (Escola Sant Bonaventura)

  cinquè curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Sisè de Primària

  Yuliana Hoyos Osorio (Escola L’Arjau)

  sisè curs_dibuixa la festa_merengada

  Biblioteques Escolars Guanyadores:

 • Les biblioteques escolars que rebran el lot de llibres són: El Cim, Sant Bonaventura, Volerany, Escola Pia i l’Arjau.
 • El jurat, a qui li ha estat molt difícil de triar els guanyadors, de tants i tants dibuixos ben macos que hem rebut, ha estat format per Albert de Arias i Beatriz Rojas (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà).

  Recordeu que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 9 de març a les 11.30 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà i que, entre el 26 de febrer de 2019 i el 18 de març de 2019, podreu veure totes les vinyetes participants en l’exposició que tindrem a la biblioteca.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Pàgina Següent »