Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: CÒMIC

Sola. Denis Lapière i Ricard Efa

Un dels còmics que són novetat aquesta setmana és el que et presentem avui: Sola de Denis Lapière i Ricard Efa. Basat en fets reals.
 

La mirada de la guerra civil espanyola a través dels ulls d’una nena

 
Sola La Lola, la protagonista, és una nena d’uns set anys que viu amb els seus avis en una raconet del Pirineu. La raó encara no la sap. Fins que un dia se senten esclatar bombes i és aleshores quan se n’adona del que passa. Allò és la guerra.
 
 
Ha de marxar amb els avis i amargar-se. Quan ja no se senten bombes torna al poble amb el seu avi i un altre home.
 
Ho troben tot destruït. I també persones assassinades!
 
Es dirigeixen a Llordà i allí es troben amb un batalló republicà que espera l’arribada dels nacionals. Mentre un d’ells a qui anomenen Comissari els ensenya a llegir i a escriure. I així passa el temps… L’àvia pren mal, el pare és a la guerra, la mare lluny amb una germana que ja no recorda…
 

Lola 1-crop

 
Amb unes il·lustracions senzilles i molt entranyables, l’expressió de la cara de la Lola i de la resta de personatges mostren tots els sentiments: por, ràbia, tristesa, alegria…
 

Lola 2-crop

 
La Lola va explicar la seva experiència a la seva neta Marta Badia. El que en diu la Marta és ‘… el que m’ha sorprès sempre és la felicitat amb què ho explica, recordant-ho com un dels moments més feliços de la seva vida. No em puc arribar a imaginar el que devia viure després de la postguerra!’.
 

Lola 3

 
I Ricard Efa comenta: ‘… se’m va despertar l’impuls d’explicar-la més enllà del cercle de confiança familiar, de transmetre la seva experiència a les generacions que ni tan sols van viure la guerra i a les quals, a més, se’ns va privar de tot relat que no fos el dels soldats, el dels motius i les raons, el dels pamflets. És un deure generacional parlar d’aquells que es van veure obligats a abaixar el cap, tancar la boca i fer veure que no havien viscut les misèries que sempre envolten els conflictes bèl·lics. La Lola actualment té 85 anys…’
 
Denis Lapière és un guionista belga. Ha col·laborat en obres en les quals es denuncien conflictes del món en el segle XX, originats tant per partits de dretes com d’esquerres. Així cal dir: Un poco de humo azul, El vals del gulag i El Convoy.
 
Ricard Efa és un sabadellenc que dibuixa històries. Va treballar per al mercat francès i belga i publica des de l’any 2001. El primer treball publicat en castellà és El soldado.
Sola és el seu darrer treball.
 
Aquesta història es pot extrapolar a qualsevol conflicte actual: guerres, immigració… La Lola representa tots els infants que van viure, viuen i viuran la pèrdua de la seva infantesa en un món que no han escollit. La innocència que mai més no podran recuperar.
 

Encara que el tema de la guerra és dur, la tendresa que transmeten les imatges no et deixaran indiferent! Compartiràs amb la Lola la seva vivència!

 
Còmics
 
El còmic a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

La muerte de Stalin

muerte de stalin_portadaEl director Armando Iannucci té una notable trajectòria en el camp de la sàtira política. Fonalmentalment, en la televisió, però tot i que més breu, també en la gran pantalla. El 2009, va signar In the loop, una comèdia negra sobre política i mitjans de comunicació nominada a l’Òscar com a Millor Guió Adaptat. El passat 2018, dirigia La muerte de Stalin, novetat aquesta setmana a la Joan Oliva, que segueix en la mateixa línia de la sàtira política i que va ser nominada a Millor Pel·lícula britànica en els BAFTA 2018.

la muerte de stalin_comicA partir d’un fet històric, com és la mort del dictador i Secretari General de l’URSS Iósif Stalin, Iannucci ficciona els dos dies anteriors al seu funeral. Descriu, en to de vodevil, una elit del Partit Comunista farcida de manipulacions i conxorxes per fer-se amb el poder. Una acarnissada lluita per la successió, que finalment va recaure en la figura de Nikita Jrushchov, interpretat per Steve Buscemi.

Tot i que el film ha aconseguit un bon grapat de crítiques positives arreu, ha estat prohibida a Rússia que l’ha considerada una burla cap al passat soviètic del país i, fins i tot, cap a les víctimes de l’estalinisme.

La muerte de Stalin està basada en el cómic homònim del guionista Fabien Nury i l’il·lustrador Thierry Robin.

DVD

 • La muerte de Stalin
 • Còmics

 • La muerte de Stalin
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del 1r Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes: La Merengada

  Titol

  El passat dia 15 de gener, obríem el període de lliurament dels còmics fets pels nens i nenes de 1r a 6è de Primària. I és que aquell dia començava el 1r Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”, organitzat per la biblioteca Joan Oliva i Milà, que en aquesta primera edició va triar el Carnaval i, en concret, la Merengada com a tema d’inspiració. Feu clic aquí per consultar les bases del concurs.

  Dibuixa la FestaDurant tot un mes, hem estat rebent moltes i moltes vinyetes i el resultat final d’aquesta primera edició del concurs infantil “Dibuixa la Festa” no ha pogut ser més satisfactori. Hem rebut 132 còmics d’alumnes de primer de Primària, 166 de segon, 79 de tercer, 79 de quart, 100 còmics de cinquè de Primària i 109 de sisè. 665 dibuixos que ens han fet molt contents!

  Hi han participat nens i nenes de moltes de les escoles de Vilanova: Sant Bonaventura, L’Arjau, L’Aragai, Volerany, Divina Providència, El Cim, Santa Teresa, La Pau, Sant Jordi, Escola Pia i l’Ítaca. A tots, infants i escoles, us donem les gràcies per haver participat en aquesta primera edició del concurs “Dibuixa la Festa” que, de ben segur, tornarem a convocar l’any vinent.

  I ara, fem públic el nom dels 6 guanyadors i guanyadores infantils de cadascuna de les 6 categories, junt amb les tres vinyetes amb què han estat seleccionats, així com els noms de les escoles que han guanyat en la categoria de biblioteca escolar:

  Guanyadors Infantils:

 • Els 6 guanyadors infantils, que rebran 1 lot de llibres cadascú, són:
 • Categoria: Primer de Primària

  Alba Cano Cazorla (Escola El Cim)

  primer curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Segon de Primària

  Lucía Muñoz Corrales (Escola Sant Bonaventura)

  segon curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Tercer de Primària

  Gerai Macarrón Ciurana (Escola Volerany)

  tercer curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Quart de Primària

  Toni Peregrina Verdú (Escola Pia)

  quart curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Cinquè de Primària

  Alexia Garrido Carmona (Escola Sant Bonaventura)

  cinquè curs_dibuixa la festa_merengada

  Categoria: Sisè de Primària

  Yuliana Hoyos Osorio (Escola L’Arjau)

  sisè curs_dibuixa la festa_merengada

  Biblioteques Escolars Guanyadores:

 • Les biblioteques escolars que rebran el lot de llibres són: El Cim, Sant Bonaventura, Volerany, Escola Pia i l’Arjau.
 • El jurat, a qui li ha estat molt difícil de triar els guanyadors, de tants i tants dibuixos ben macos que hem rebut, ha estat format per Albert de Arias i Beatriz Rojas (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà).

  Recordeu que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 9 de març a les 11.30 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà i que, entre el 26 de febrer de 2019 i el 18 de març de 2019, podreu veure totes les vinyetes participants en l’exposició que tindrem a la biblioteca.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  1r Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes: La Merengada

  Titol

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú convoca el 1r CONCURS INFANTIL “DIBUIXA LA FESTA”, que dedica la seva primera edició al Carnaval, amb el títol:

  EL CARNAVAL EN VINYETES: LA MERENGADA.

  L’objectiu del concurs és:

 • fomentar la creació artística entre els nens i nenes de 1r a 6è de Primària.
 • aprofundir en el coneixement dels elements propis del Carnaval de Vilanova i fer-ne difusió.
 • Vilanova i la Geltrú. Carnaval, Dijous Gras, Merengada, guerra d

  BASES DEL CONCURS

  1. El tema del concurs és La Merengada.

  2. Els nens i nenes participants hauran de dibuixar tres vinyetes i portar-les a la biblioteca Joan Oliva i Milà dins del termini establert.

  3. El termini de lliurament dels còmics començarà el 15 de gener de 2019 i finalitzarà el 15 de febrer de 2019 (ambdós inclosos).

  4. Cadascun dels nens i nenes que participin en el concurs només podran presentar un còmic amb tres vinyetes, que haurà de ser una obra original i inèdita.

  5. Poden participar en el concurs tots els nens i nenes de 1r a 6è de Primària.

  Dibuixa la Festa6. Els còmics hauran de presentar-se sobre cartolina o paper blanc de 21 x 10 cm. La biblioteca en farà arribar a tots els centres escolars de Primària de Vilanova i la Geltrú. Feu clic aquí per descarregar-vos la plantilla.

  7. Els participants hauran de lliurar el còmic amb les seves dades personals al dors: nom i cognoms, telèfon, escola, curs i, si en té, correu electrònic.

  8. El concurs reconeixerà:

 • 6 guanyadors infantils (un per cadascun dels cursos de 1r a 6è de Primària).
 • 6 biblioteques escolars guanyadores (les corresponents als centres escolars en què estiguin escolaritzats els 6 guanyadors infantils).
 • 9. Premis:

 • 1 lot de llibres per a cadascun dels 6 guanyadors infantils (un per cadascun dels cursos de 1r a 6è de Primària).
 • 1 lot de llibres per a cada biblioteca escolar dels centres educatius on estiguin escolaritzats els 6 guanyadors infantils.
 • 10. El veredicte es farà públic el dia 22 de febrer de 2019 a través del web, facebook, twitter i del bloc de la biblioteca (https://www.vilanova.cat/blog/joanoliva/). Els còmics guanyadors es publicaran en el bloc Fora del prestatge, de la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  11. El jurat està format per Albert de Arias i Beatriz Rojas (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà).

  eix-merengada-carnaval-de-vilanova-i-la-geltru-87825

  12. El lliurament de premis tindrà lloc el dia 9 de març de 2019, a la sala infantil de la Joan Oliva, en finalitzar l’Hora del conte.

  13. Una selecció de les obres participants seran exposades a la biblioteca Joan Oliva i Milà entre el 26 de febrer de 2019 i el 18 de març de 2019 (ambdós inclosos).

  14. Els còmics podran ser recollits a la biblioteca Joan Oliva i Milà entre el 20 i el 30 de març de 2019.

  Els còmics que no siguin recollits durant aquest període de temps seran inutilitzats.

  15. Qualsevol esdeveniment no previst en aquestes bases el resoldrà la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  16. La participació en el concurs implica l’acceptació d’aquestes bases.

  Feu clic aquí per descarregar-vos les bases del concurs.

  I QUÈ EN SABEM DE LA MERENGADA DE VILANOVA?

  Segur que sabeu moltes coses sobre la Merengada. No obstant això i perquè us pugui servir d’inspiració per fer els vostres còmics, us fem cinc cèntims sobre aquesta festa i els seus orígens.

  El Carnaval comença Dijous Gras (amb el permís del Ball de Mantons, que els vilanovins celebrem el dissabte anterior). xato-de-vilanova-recepta-de-xatoA las llars vilanovines, l’àpat típic de Dijous Gras s’inicia amb un deliciós xató, de primer, i amb un assortiment de truites, de segon. Després de gaudir de l’amanida d’escarola, bacallà esqueixat, tonyina, seitó i olives arbequines i de la truita que més us agradi, ja sigui de botifarra, escarxofa o ceba i patates, arriba el moment de les postres. El moment més dolç de Dijous Gras està format pel binomi coca de llardons i merenga i, des de les sobretaules, la merenga va arribar als carrers de la ciutat.

  La versió infantil de La Merengada, que té lloc a la tarda de Dijous Gras, té els seus orígens l’any 1972 quan Jaume Blanch pare, propietari de la pastisseria Blanch, va decidir fer una merenga gegant per exposar-la a l’aparador de la botiga. A mitja tarda, la insistència d’un bon grapat de nens i nenes de la ciutat el va convèncer de treure la merenga al bell mig del carrer i així va néixer La Merengada com a la “batalla” que cada Dijous Gras té lloc pels carrers i places de Vilanova, consistent a empastifar i ser empastifat amb merenga.

  Un any més tard, l’any 1973, la pastisseria Blanch va repetir l’experiència i va tornar a fer una merenga gegant perquè els nens hi juguessin i, d’aleshores ençà, cada any més pastisseries de la ciutat s’hi han anat afegint, creant el que podríem anomenar una “ruta de la merenga”.

  Si la tarda de Dijous Gras està protagonitzada pels nens i nenes, el vespre passa a mans dels més grandets, ja que els membres de les societats del Carnaval vilanoví organitzen xatonades populars que, sovint, acaben amb una Merengada.

  A mesura que han anat passant els anys, els participants a La Merengada, ja siguin petits o grans, han anat perfeccionant la indumentària per a la batalla. Així que l’impermeable o les mànegues pastisseres plenes de merenga són habituals el dia de Dijous Gras a Vilanova.

  carnavaldevilanova.cat

  menjatvilanova.cat

  Apa, no us ho penseu més i animeu-vos a participar en el Concurs Infantil de Còmic “Dibuixa la Festa”.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Vinomics. Relats gràfics amb gust de bon vi

  Vinòmics_portadaLa novetat de còmic d’aquesta setmana neix de les dues grans passions de Raúl Deamo, coordinador d’aquest projecte i cinquanta per cent de Deamo Bros (juntament amb el seu germà). I aquestes dues passions són el món del vi i el còmic, que plegades han donat com a fruit Vinomics, un treball coral que va néixer en primer lloc en l’àmbit digital i que, enguany, gràcies a la participació de Norma Còmics, ha vist la llum també en format paper. Vinomics. Relats gràfics amb gust de bon vi ja està disponible a la biblioteca Joan Oliva.

  Amb una introducció de la mà del president del Consell Regulador de la Denomicació d’Origen Catalunya, entitat que de bon començament va apostar i va col·laborar activament en aquest projecte, Vinomics ens presenta 14 històries ben diferents en què “el vi n’és el protagonista absolut, l’excusa argumental o el teló de fons de la història“. I els responsables d’aquestes 14 històries són 17 artistes de renom en el món del còmic i la novel·la gràfica: Alberts Monteys, Deamo Bros, Manel Fontdevila, Oriol Malet, Sagar, Maribel Carod, David Morancho, Miguel Gallardo, Jaime Martín, Bea Tormo, Raule, Roger Ibáñez, Àlex Roca, Andrés Palomino, Ana Belén Rivero, Martín Tognola i Jorge Carrión.

  Captura

  Raúl Deamo no dubta a recomanar un altre còmic que uneix aquet gènere amb el vi: Los ignorantes, del francès Étienne Davodeau. La seva descoberta, reconeix, va ser el detonant per a la creació de Vinomics.

  Còmics

 • Vinomics
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El final de todos los agostos, Alfonso Casas

  portada_el-final-de-todos-los-agostos_alfonso-casas_201705311359

  De todos los caminos que no recorrí…el tuyo es por el que más me pregunto

  Ara fa uns anys, Alfonso Casas (Saragossa, 1981) va acompanyar una de les seves il·lustracions amb aquesta frase, que ha estat la llavor del seu darrer treball: El final de todos los agostos.

  I és que, qui més o qui menys, alguna vegada s’ha parat a pensar què hauria estat de la seva vida si hagués pres una altra decisió en algun moment concret. Qui no s’enrecorda d’aquell amic d’infantesa amb qui passava els estius a la platja? Qui no s’ha preguntat algun cop què se n’haurà fet d’ell? Precisament això és el que li passa a en Dani, el protagonista de El final de todos los agostos. Quan falten pocs dies per casar-se, emprèn un viatge físic (tot i que principalment emocional) al poble costaner on passava els estius, amb el pretext d’una exposició de fotografies. Des de ben petit, en Dani duia una càmera de fotos a les mans i, amb els anys, això no ha pas canviat. Ara, vol tornar a fotografiar els mateixos paisatges que va immortalitzar de petit i, per aquest motiu, torna al lloc on passava les vacances, que no havia tornat a visitar des de finals de l’estiu del 97. Però més que els llocs, en Dani busca aquell amic de cabell pèl-roig amb qui compartia estiu rere estiu.

  il·lustració

  El final de todos los agostos és un retorn a la infantesa i a l’adolescència en què el seu autor canvia totalment l’estil d’obres anteriors, com per exemple, Sentimental, amb els seus característics colors negre i vermell. En aquesta nova proposta, Casas contraposa els grisos, que fa servir per il·lustrar les escenes actuals, amb els colors que inunden les escenes d’infantesa i joventut. A més a més, el llibre inclou algunes il·lustracions en paper vegetal per comparar l’ara i l’ahir d’alguns personatges i d’algunes situacions.

  Sin+t-tulo2

  Si us ve de gust aquesta mirada nostàlgica, no dexeu de reservar El final de todos los agostos a la biblioteca Joan Oliva!

  Còmics

 • El final de todos los agostos
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Novetats de còmic: Vells descobridors i Miniblogger

  vells descobridorsUn parell de còmics, tots dos guardonats en les edicions 2015 i 2016 amb la Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic, són novetat aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva.

  El més recentment guardonat és Vells descobridors, amb guió de Marc Tinent i il·lustracions de Lourdes Navarro. Vells descobridors està protagonitzat per quatre personatges reals en les acaballes de la seva vida: Cristòfol Colom, Alonso de Ojeda, Ponce de León i Américo Vespuccio.

  Partint d’un mite com el de la Font de l’Eterna Joventut, Vells descobridors és un còmic d’aventures, amb perills, caníbals, màgia, selves i molt més, però en clau d’humor. I és que Marc Tinent ha perfilat quatre personalitats ben diferents per crear situacions divertides: un Cristòfol Colom rondinaire que, vint anys després del descobriment d’Amèrica, creu que la vida ja no li pot oferir res de bo; un Ponce de León entusiasta; un Américo Vespuccio altiu i enèmic acèrrim de Colom i un Alonso de Ojeda, amic del descobridor del nou continent i que tem haver perdut la seva virilitat per sempre més. Vells descobridors és una història en clau d’humor en què quatre velles glòries es proposaran dur a terme la darrera i més gran aventura de la seva vida.

  vells descobridors il·lustradors

  L’any 2015, el còmic Miniblogger. MinibloggerConsells pràctics per sobreviure en la blogosfera aconseguia també la Beca Carnet Jove Connecta’t al Còmic. De la mà de Georgina Gerónimo arriba el personatge de la Miniblogger, un personatge fictici que parodia els bloggers de moda, bellesa i estil que tan proliferen actualment.

  La Miniblogger és una noia jove i superficial que enveja la vida de les bloggers més famoses i que, un bon dia, decideix fer el seu propi bloc de moda, d’entrada per aconseguir omplir el seu fons d’armari. La Georgina Gerónimo ens presenta, en clau d’humor, un grapat de gags sobre aquest món virtual amb un seguit de personatges estereotipats, com ara el de la patidora parella de la Miniblogger que haurà de suportar una vida enfocada de cara a la galeria (o més ben dit, una vida de cara als followers).

  Amb dibuixos senzills i amb una lectura fàcil i fresca, l’autora posa sobre la taula la sobreexposició d’aquesta suposada vida perfecta dels influencers.

  miniblogger il·lustració miniblogger-i-love-blogs

  Còmics

 • Miniblogger
 • Vells descobridors
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Sostiene Pereira

  sostienepereira_portadaQuan Antonio Tabucchi va publicar l’any 1994 la que seria, sens dubte, la seva novel·la més important, l’obra va ser rebuda molt positivament per la crítica. Tabucchi, nascut a Pisa (Itàlia) va ser professor de llengua i literatura portugueses i, durant dècades, va viure bona part de l’any a Lisboa. Va ser a la capital portuguesa on va situar la història del seu conegut llibre Sostiene Pereira, novel·la que va escriure per denunciar l’auge del populisme, com el de Berlusconi a la Itàlia dels anys 90. Actualment, l’expansió del populisme al llarg del món occidental fa que la vigència de l’obra es mantingui pràcticament intacta i, ara, l’il·lustrador francès Pierre-Henry Gomont adapta Sostiene Pereira com a novel·la gràfica.

  Lisboa, 1938. En una Europa d’allò més convulsa, amb una Guerra Civil a Espanya i amb els règims dictatorials de Mussolini a Itàlia i de Salazar a Portugal, Pereira rep l’encàrrec de dirigir la secció cultural d’un diari lisboeta. il·lustració Sostiene PereiraPereira viu totalment aliè a tot allò que està passant a Europa, enyorant la seva difunta esposa i refugiant-se de manera exclusiva en la literatura. Així transcorre la seva rutinària vida fins que coneix Monteiro Rossi, un jove activista que lluita contra la dictadura de Salazar i que farà trontollar la vida de Pereira.

  Pierre-Henry Gomont va preferir no veure qualsevol de les anteriors adaptacions de la novel·la de Tabucchi abans de fer-ne la seva i reconeix que ha estat bastant fidel a l’obra original, tot i que s’hi ha concedit alguna llicència. Per recollir idees i ambientacions, va passar dues setmanes tot sol a Lisboa, recorrent la ciutat i, a més a més, va llegir cinc o sis vegades la novel·la abans de fer la seva pròpia adaptació, pràcticament de memòria. No va ser fins publicada la novel·la gràfica, que Gomont es va reunir amb la vídua de Tabucchi.

  De la novel·la de Tabucchi, no podem deixar d’esmentar la versió cinematogràfica que l’any 1996 va interpretar magistralment Marcello Mastroianni. A continuació, hi podeu veure el tràiler en italià de la pel·lícula:

  A les biblioteques de VNG, hi podeu trobar la novel·la d’Antonio Tabucchi, el còmic de Pierre-Henry Gomont i l’adaptació cinematogràfica:

  Còmics

 • Sostiene Pereira
 • Llibres

 • Sostiene Pereira
 • DVD

 • Sostiene Pereira
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Els quaderns de l’Esther

  estherLa protagonista d’aquesta història és una nena que es diu Esther, té 10 anys, ulls grans i un serrell bonic. A punt de començar 4t de Primària a la seva escola de París, es pregunta cada dia per milers de qüestions que li preocupen una nena de la seva edat: l’amistat, l’embaràs de la seva mare, els atacs terroristes, els jerseis de coll alt, les malalties. Aquest còmic, novetat a la biblioteca, és el primer lliurament de la nova sèrie de novel·les gràfiques de Riad Sattouf, autor de El arabe del futuro.

  Los cuadernos de Esther. Historia de mis 10 años enfoca un retret al món adult com és no conèixer als nostres nens. Aquesta teoria es basa principalment en l’existència de diferent teories al voltant del comportament dels més petits, a on la família els col·loca etiquetes, els jutja, gairebé sempre els malinterpreta, els pressiona i fins i tot els intoxica, però malauradament, la qüestió principal es que mai s’escolta de veritat el que han de dir, en una etapa molt important, a on cada infància és única i es construeix sota els condicionants socials i culturals d’un moment capdal de la seva vida. El seu autor, Riad Sattouf, utilitza la innocència del personatge per parlar de tot allò que no s’aconsegueix canviar, fent recordar al lector la complexitat d’aquests anys en què tot és tan nou i en perspectiva alhora tan vell.

  esther2El seu argument principal neix de les converses amb la filla de deu anys d’uns amics, mantenint intacte el desig de l’autor de posar l’essència de l’arguemnt en la visió dels nostres petits sobre el món adult; però afegint-hi una intenció d’apropar al lector a la visió pre-adolescent del món a través d’una petita parisenca que adora al seu pare, detesta al seu germà i té un fosc objecte de desig amb forma d’iPhone. El seu dia a dia i les seves petites històries serviran per dissenyar una radiografia fidel, divertida i desoladora de la infantesa en els països desenvolupats, on el consumisme, el patriarcat i els mitjans de comunicació tenen un paper amb massa pes en l’equació.

  Primeres pàgines esther

  Còmic

 • L’àrab del futur: una joventut a l’Orient Mitjà
 • Los cuadernos de Esther
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un barri difícil

  palosdeciegoLes dificultats no són més que un símptoma quotidià de l’existència a La Esquina del Gato, un dels barris més complicats de San Juan de Aznalfarache, escenari d’un còmic de caràcter dramàtic però revestit de thriller, carregat d’elements autobiogràfics i amb un ingredient fonamental que serveix de motor narratiu com és la violència, sempre present, fins i tot quan no es pot veure, com una constant implícita i latent que es deixa notar al llarg de tota la història. El seu protagonista principal és Jesús que després d’un temps i un bon grapat de males decisions, torna al seu barri buscant retrobar-se amb Irene, una antiga núvia de joventut que no ha pogut oblidar, mentre pensa en sortejar les travetes que la marginalitat i les picabaralles ràncies li oferiran en el seu retorn.

  El dibuix afilat i vibrant de Israel Gómez retrata una barriada decadent i que fa pudor a podridura moral i estancament social, una autèntica ciutat del pecat on cada individu intenta sobreviure on pot amb el seu present i el seu passat. El seu autor ha perfeccionat una manera de fer que li permet ser intens sense caure en la grandiloqüència, la seva forma de construir personatges deixa aquesta sensació d’intranquil·litat que li recorre el cos a qualsevol quan transita per carrers dubtosos a hores intempestives, on cada cantonada pot ser un problema i quan cada minut pot oferir-te un ensurt inesperat. En el ventall de vides trencades que és Palos de ciego hi ha una mena de costumisme gens complaent que ràpidament es torna en un cert tipus de denúncia social, la qual exposa però no jutja. Hi ha també secrets, rivalitats, comptes per ajustar i veritats que potser no ho siguin tant. El veritable atractiu d’aquesta història gràfica és que aconsegueix acoblar tot això amb una excel·lent capacitat de planificació i desenvolupament i amb un gran talent per traçar persones creïbles a partir d’arquetips de personatges.

  viny

  El Irra decideix retratar al seu barri en la seva primera novel·la gràfica perquè en el món som més pobres que rics i sent que té l’obligació de donar a conèixer la realitat dels barris d’extraradi, sense caure en moralismes, ni en maniqueismes de bons i dolents. Com ell mateix manifesta el problema del meu barri no és la gent que viu en ell, sinó l’oblit que pateix de les institucions. Es defineix com dibuixant de còmics autodidacta, va estudiar dibuix publicitari a l’Escola d’Art de Sevilla i durant dos anys consecutius va ser premiat pel programa Desencaja, l’esdeveniment andalús de còmic de l’Institut Andalús de la Joventut (IAJ) per a la història curta De la piedra viene el hombre i El trastero leal. També va produir a l’any 2014 amb el seu germà la sèrie de ciància ficció F$P.

  Còmic

  Palos de ciego

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »