Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘El primer campeón’, primera biografia del gran Mariano Cañardo

El primer campeónSembla ser que el 2014 hem estat molt bons i per això els Reis d’Orient ens han portat un regalet en forma d’entranyable lectura. Es tracta del donatiu que el Rubén Peris, president de la Volta a Catalunya, ens ha fet arribar pel nostre ‘Racó ciclista’ i que porta per títol El primer campeón: el mundo que vio Mariaño Cañardo, editat per Cultura ciclista.
Es tracta de la primera biografia que es fa sobre una de les grans figures de l’esport català i, més encara, si ens fixem en la primera meitat del segle XX.

La figura de Mariano Cañardo va tenir una especial rellevància en un moment en que l’esport domèstic i les estrelles locals eren poques i encara estaven agafant volada. Tal i com es pot llegir en el llibre “va ser el 1925 quan va irrompre un jove navarrès a les curses catalanes per torçar la història. Per molts motius Mariano Cañardo va ser el pioner, el primer campió del ciclisme espanyol. Registres seus segueixen vigents. Va ser el primer ciclista hispà enterament professional, dotat d’un mètode i una sapiència que no es varen donar en el seu temps. El seu talent es va aprecià més enllà dels Pirineus.
Tot va tenir lloc en uns temps marcats per la inestabilitat política, social i econòmica. Sempre va estar envoltat de circumstancies tràgiques. La penúria de la Primera Guerra Mundial el va treure del seu Olite natal; la Guerra Civil l’obligà a romandre a França, i la Segona Guerra Mundial no li donaren opció de projectar l’experiència que havia acumulat. Una vida a mil por hora, plena de pols, patida i blaugrana, com només els herois d’aquella època pogueren protagonitzar”.

Imatges de Mariano CañardoIvan Vega és periodista especialitzat en el món del ciclisme. A treballat per diferents mitjans especialitzats com Meta 2Mil, Ciclismo en ruta, Ciclismo a fondo o Radio Marca i en l’Enciclopèdia de l’Esport Català.
Actualment exerceix com a cap de premsa de la Federació Catalana de Ciclisme i és l’autor del blog ciclista El Cuaderno de Joan Seguidor.

Marià Cañardo i Lacasta va néixer a Olite (Navarra) el 1906 i està considerat un dels millors ciclistes catalans del tots els temps. S’inicià en el món de la bicicleta el 1926 i va tenir una llarga carrera que va durar fins el 1943.
Va destacar per ser un gran escalador i un notable cotra-rellotgista i la prova on més va brillar va ser la Volta a Catalunya, de la que encara ostenta el record de 7 victòries, a més d’aconseguir 4 podis més. En el seu palmarès també destaquen quatre campionats d’Espanya (1930, 1931, 1933 i 1936), tres etapes a la Vuelta a Espanya i 1 al Tour de França.

Un cop retirat es va mantenir en contacte amb el món del ciclisme i, entre altres càrrecs, va ser director de l’equip espanyol de ciclisme, va dirigir diverses formacions ciclistes, i membre de les federacions catalana i espanyola de ciclisme. El 1987, any de la seva mort, va rebre la medalla Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya.

Mariano Cañardo i Lacasta

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari