Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El poble gitano, què sabem d’ells?

Bandera gitanaEls darrers dies hem assistit a una picabaralla política entre França i el Parlament Europeu i alguns països veïns pels processos de desmantellament de campaments il·legals i posterior expulsió dels seus membres que ha iniciat el govern francès. La majoria dels expulsats són membres del col·lectiu gitano, procedents de Romania i Bulgària.

S’ha acusat a França de persecució del poble gitano, tot i que França nega que estigmatitzi el col·lectiu romaní pel seu origen ja que sols vol expulsar els ciutadans romanesos i búlgars que cometin delictes. Amb tot, la Unió Romaní Internacional s’està plantejant interposar una denúncia al respecte.

Però a banda de totes les implicacions racistes, de marginació social i delinqüència que hi ha al voltant d’aquest tema, sabem alguna cosa dels gitanos més enllà dels tòpics pejoratius?

El poble gitano, també anomenat poble rom, gitanos o romanís, és un grup ètnic divers que viu principalment a l’Europa del Sud i de l’Est, l’Orient mitjà, l’Àsia menor, als EUA i Amèrica Llatina. Es creu que provenen la major part de les regions índies de Panjab i el Rajasthan. Van emigrar cap a Europa i el nord d’Àfrica per l’Iran a mitjans del segle XI.

Mapa - Els gitanos a Europa

                                                                                                                 Font: Diari Público

Per saber-ne més, podeu trobar al primer pis de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell una exposició de fons bibliogràfic sobre aquest tema.

Us deixem amb l’entrevista realitzada al programa els Matins de TV3 a Juan de Dios Ramírez Heredia, president de la Unió del Poble Romaní.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari