Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Recordant Lola Anglada

Ara que recentment es commemorà el 30 aniversari de la seva desaparició és un bon moment per recordar i fer un breu repàs a la trajectòria d’aquesta autora, precursora dins la narració i el dibuix a Catalunya.

Lola AngladaDolors Anglada i Sarriera, coneguda popularment com a Lola Anglada (Barcelona, 29 d’octubre de 1892 – Tiana, 12 de setembre de 1984),va ser una narradora infantil i dibuixant catalana. Col·laborà des de molt jove a gairebé totes les revistes infantils catalanes de l’època i arribà a ser una de les escriptores més representatives del gènere a la preguerra.
Com a il·lustradora va ser deixeble de Joan Llaverias i en destacà la seva participació en publicacions com En Jordi, En Patufet, La Nuri o La Mainada.
Com escriptora publicà diversos llibres abans de la guerra, il·lustrats també per ella, com a Monsenyor Llandardaix o En Peret i Margarida, i també després del conflicte: En Martinet, La Barcelona dels nostres avis o La meva casa i el meu jardí.

Lola Anglada - Obra

Existeixen obres seves al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu d’Història de Barcelona i és coneguda també per la seva famosa col·lecció de quatre-centes nines de diversos països del s.XVII fins el s.XIX, i que es pot visitar al Museu Romàntic Can Llopis (Sitges).
La vinculació amb la vila sitgetana no s’acaba aquí doncs a banda d’aquesta col·lecció també val la pena recordar que cada any il·lustrava la rajola al carrer guanyador del concurs de catifes de flors que es realitza amb motiu del Corpus.

Lola Anglada - rajola

Per alguns crítics culturals en l’obra de Lola Anglada conflueixen alguns dels trets estètics i ideològics fonamentals del moviment noucentista. En Sobre Lola Angladaaquest sentit tot i que el seu nom aparegui al llistat d’autors que van dedicar la seva tasca a la il·lustració i a la literatura infantil, la seva producció és d’una importància cabdal dins el moviment noucentista, tant pel que fa a la seva qualitat artística com pels aspectes de renovació cultural i ètica que s’hi difonen.

En el següent enllaç podeu trobar tots els documents que tenim a les biblioteques de Vilanova escrits per ella o que parlen sobre ella:

Lola Anglada a les Biblioteques de VNG

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari