Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els músics en el cinema

Els companys del prestatge virtual de Cinema han creat un nou recorregut cinematogràfic i en aquesta ocasió l’excusa ha estat la visió que, des del cinema, s’ha donat dels músics i de la música.

Música i cinema sempre han anat de la mà. Ja des de l’època del cinema mut primigeni, la música era present a les sales de projecció per apaivagar el soroll de les bobines. Més tard va passar a ser un element indispensable per marcar el ritme i les emocions: en aquest sentit es pot parlar de les primeres bandes sonores que estan documentades al 1908 amb L’assassinat del duc de Guisa i Stenka Razin.

Amb l’arribada del cinema sonor els diàlegs prenen rellevància i la música, amb un ús mes selectiu, serveix per emfatitzar certs moment i crear clímax.

Però música i cinema també s’han relacionat d’altres maneres. Són moltes les pel·lícules que s’han basat en músics i molts els músics que han fet incursions en el cinema. De tot això tracta el següent recorregut en el que podeu trobar tota una sèrie de propostes que teniu disponibles a les Biblioteques VNG i que reflecteixen aquesta relació entre cinema i música.

Biopics (la vida dels músics recreades a la gran pantalla):

Biopics

  • Bird (Charlie Parker)

  • Control (Ian Curtis, líder de Joy Division)

Falses biografies (no són exactament biografies però estan basades en personatges reals):

Falsos documentals

Documentals (el tractament que realitzadors de primer ordre han fet d’algunes figures musicals):

Documentals

Bandes sonores (algunes creades per músics que no son compositors habituals de cinema però que han fet incursions destacables):

Altres incursions dels músics al cinema

Festivals de documentals musicals
Ens agradaria, abans d’acabar aquesta notícia, reflectir la rellevància que han assolit en els darrers anys els festivals de documentals musicals. Entre aquests es troba el Docanrol, que es realitza a Vilanova i la Geltrú i ja va per la 5a edició, i el Festival IN-EDIT de documental musical. Aquest últim des de la seva creació, l’any 2003, s’ha convertit en el festival dedicat al documental musical amb més públic al món (més de 30.000 espectadors) i oficina central d’una xarxa que ha arribat a països com Xile, Brasil, Mèxic o Alemanya.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari