Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Cent anys de la Biblioteca de Catalunya: 1914 – 2014

La BNC el 1914El 6 d’abril de 1914, de la mà d’Enric Prat de la Riba, s’establia la Mancomunitat de Catalunya amb la voluntat de “recuperar la capacitat de la gestió administrativa de les antigues Corts Catalanes”. La Mancomunitat de Catalunya va ser la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya, amb l’objectiu de recuperar la unitat trencada per la divisió provincial de 1833.

Una de les primeres accions que va dur a terme la Mancomunitat, concretament el 28 de maig del mateix 1914, va ser atorgar a la Biblioteca de Catalunya el seu caràcter de servei públic. La Biblioteca, creada set anys abans com a biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans, va tenir des del primer moment la voluntat d’actuar com a biblioteca nacional, si bé la formalització com a tal no es va donar fins aquesta fita del 1914.

Biblioteca Nacional de Catalunya

El mateix any 1914 s’aprovaven els primers estatus de la Biblioteca de Catalunya, que definien el seu objectiu. “La fundació té per objecte una Biblioteca pública lliure on se trobin tots els elements d’estudi per a la coneixença del passat i del present en tot allò que concerneix als països de la nostra llengua i tot quant d’una manera o altra constitueixi document o instrument de cultura”.

En ocasió del centenari com a servei de caràcter públic, la Biblioteca ha creat un espai virtual dins la seva web per recordar qui hi treballava, quins eren els seus usuaris i destacar els documents rellevants de la seva col·lecció a començaments del segle passat.
També hi trobareu un apartat lúdic amb mots encreuats sobre la Biblioteca i el Joc del Centenari, un concurs de preguntes que us proposarem setmanalment.

Fons BNC

Els continguts sobre el centenari es completen amb una galeria fotogràfica que abasta el període 1914-2014.

Per saber-ne més:

Us deixem amb aquest vídeo que us ajudarà a conèixer més i millor els seus fons i  materials (no en va té més de tres milions de documents en diversos suports, en diferents llengües i de diverses temàtiques):

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari