Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Quino, Premi Príncep d’Astúries de Comunicació

QuinoEl dibuixant argentí Joaquín Salvador Lavado, conegut com a Quino, el creador de Mafalda, ha sigut reconegut aquest dimecres amb el Premi Príncep d’Astúries de comunicació i humanitats, convertint-se en el primer dibuixant que rep el guardó.

Quino va néixer a la provincia de Méndoz, Argentina, l’any 1932. El 1945 anys va començar a estudiar a l’escola de Belles Arts de la província però aviat deixà els estudis per intentar convertir-se en autor d’historietes còmiques professional.

Als 22 anys es va traslladar a Buenos Aires, on  aviat  va acosneguir publicar la seva primera pàgina d’humor al setmanari ‘Esto Es’, moment a partir del qual comença a publicar en molts altres mitjans: ‘Leoplán’, ‘TV Guia’, ‘Vea y Lea’, ‘Damas y Damitas’, ‘Usted’, ‘Panorama’, ‘Adán’, ‘Atlántida’, ‘Che, el diari Democracia’, etc .

El 1954 comença a publicar regularment a ‘Rico Tipo’, a la qual segueixen ‘Tía Vicenta’ i ‘Dr. Merengue’. Poc després, comença a fer dibuixos publicitaris. Publica el seu primer llibre recopilatori, Mundo Quin, el 1963, rebent l’encàrrec, després d’això, d’unes pàgines per a una campanya de publicitat encoberta per a l’empresa d’electrodomèstics Mansfield, per a les que crea el seu personatge més reconegut, Mafalda.

La campanya no va arribar a realitzar-se, de manera que la primera història de Mafalda es publica a ‘Leoplán’, i després va passar a publicar-se regularment al setmanari ‘Primera Plana’.

Mafalda

El 9 de març del 1965 el personatge va passar al diari ‘El Mundo’ i va començar l’èxit imparable del personatge. El primer llibre del personatge va aparèixer el Nadal d’aquell any, i la tirada inicial de 5.000 exemplars es va exhaurir en dos dies. Tot i l’èxit que havia assolit, Quino va deixar de dibuixar tires de Mafalda el 25 de juny del 1973 perquè ja no sentia la necessitat de fer servir l’estructura de les tires còmiques.

Les històries de Mafalda van arribar a Europa el 1969 de la mà de l’escriptor Umberto Eco, que la va definir com una “heroïna irada”. Va arribar a Espanya el 1970 i les autoritats franquistes van obligar els editors a posar una faixa als llibres que deia “per a adults”.

Enguany es compleix el 50è aniversari de Mafalda, una nena de sis anys crítica i pessimista que odia la sopa i parla de temes polítics i socials amb una lucidesa que no sempre tenen els adults. Les seves historietes s’han traduït a 30 llengües i s’han adaptat al cinema i la televisió.

Podeu trobar les historietes d’en Quino a la Comicteca de la Biblioteca Armand Cardona: Quino

Us deixem amb una entrevista a Quino al programa televisiu Puerto Cultura de l’any 2012.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari