Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Batman compleix 75 anys

La primera aparició de Batman va tenir lloc en el nº 27 de Detective Comics, publicat el 30 de març de 1939, i que comptava amb disseny d’un jove Bob Kane i el guió de Bill Finger. El personatge va tenir tant èxit que aviat es va publicar el primer còmic dedicat exclusivament a les aventures de l’activista de la capa: Batman #1, on ja es va enfrontar amb Joker com a Catwoman, dos dels brivalls més coneguts de la sèrie.

La identitat secreta de Batman és Bruce Wayne, un multimilionari industrial, playboy i filantrop. Presenciar l’assassinat dels seus pares quan era un nen el va portar a entrenar-se en cos i ànima per lluitar contra el crim sota una màscara de rat penat. La seva ciutat és Gotham City, una mena de Nova York fosca i decadent.

A diferència de molts superherois, no té poders o habilitats superhumanes, Batman fa servir la seva intel·ligència, força física, els seus talents detectivescos i la ciència i la tecnologia contra els criminals.

Batman és d’entrada un heroi solitari, que només compta amb la complicitat del seu majordom Alfred i, més endavant d’en Robin, l’alter ego de Dick Grayson, un nen que treballava al circ amb la seva família i que en Wayne va ‘adoptar’ després de l’assassinat dels seus pares.

Als anys ’80, Frank Miller van redefinir el personatge amb dues noves històries: Batman: el regreso del señor de la noche (1986) i Batman: Año Uno (1987), aquesta última amb dibuixos de David Mazzucchelli. El geni de Miller ens va portar el Batman fosc, bipolar, a la vora de la llei i de la bogeria que ha definit el personatge com un dels més interessants del món del còmic de superherois i, probablement, com el més complex i el més adult.

Altres grans  figures del còmic anglosaxó han tractat la figura de Batman com Alan Moore a Batman: la broma asesina o, més recentment, Grant Morrison amb Batman R.I.P o els diversos volums de les noves històries de Batman i Robin.

Fins i tot ha visitat Barcelona a una aventura publicada l’any 2009 fruït d’una col·laboració entre DC Còmics i el Saló del Còmic de Barcelona. Batman: el cavaller del drac compta amb el guió de Mark Waid i amb dibuixos dels espanyols Diego Olmos i Marta Martínez.

Pel que fa al cinema, Batman, és la saga cinematogràfica de superherois de més èxit i s’han estrenat més pel·lícules sobre ell que sobre qualsevol altre personatge de còmic.

Oficialment, la primera pel·lícula sobre Batman la va produïr la 20th Century Fox l’any 1969 per finalitzar la comèdia televisiva dels anys ’60, però més tard la Warner Bros va conseguir els drets del personatge i va estrenar el Batman (1989) de Tim Burton, a la qual van seguir Batman returns (1992), Batman Forever (1995) i Batman y Robin (1997), aquests dos darrers films dirigits per Joel Schumacher i amb pobres resultats tant de crítica com de públic.

Al 2005 la franquícia va ressuscitar de mans del director britànic Christopher Nolan amb una trilogia de pel·lícules centrades en els orígens del personatge i en els aspectes més foscos del seu caràcter: Batman begins (2005), Batman, el caballero oscuro (2008) i El caballero oscuro: la leyenda renace (2010).

A la Còmicteca de la Biblioteca trobareu les històries d’aquest heroi tan fascinant així com algunes de les pel·lícules a l’Espai de cinema.

Per commemorar aquest aniversari, i entre moltes altres activitats, Warner Bros i DC Còmics han estrenat un curtmetratge d’animació, Batman Strange Days, una peça de tres minuts creada per Bruce W. Timm.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari