Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Cosmética del enemigo’ d’Amélie Nothomb

L’empresari Jérôme Angust escolta l’anunci que el seu vol sofreix un retard sense determinar. Un inesperat interlocutor, Textor Texel, li donarà conversa malgrat la seva manifesta resistència.

Al llarg del seu relat, la violació i l’assassinat s’aniran perfilant amb nitidesa cada vegada major, i Textor es transformarà en una abominable encarnació de tots els fantasmes de Angust, qui veurà convertida la seva anodina espera en una aventura ominosa i al·lucinant.

Aquesta novel·la es va convertir en el gran esdeveniment de la ‘rentrée’ francesa de 2001, esgotant 150.000 exemplars en la primera setmana. I la crítica va coincidir amb el lector del carrer: una vegada més, Nothomb s’havia superat a si mateixa.

Amélie Nothomb (Kobe, Japó 1967) és escriptora. El seu pare va ser ambaixador de Bèlgica i durant la seva infantesa i adolescència va viure a diversos països a banda del seu Japó natal: Xina, Estats Units, Laos, Birmània i Bangla Desh. Als 17 anys s’instal·la per primera vegada a Europa, i estudià filologia romànica a la Universitat Lliure de Brussel·les.

El fet de provenir d’una influent família política de caràcter catòlic i dretà li van fer difícil la integració. A part d’un període a Tòquio on va treballar com a intèrpret (episodi que donà origen a Estupor i Temblores i -més tard- Ni de Eva ni de Adán), viu a Brussel·les des d’aleshores.

L’any 1992 publica la seva primera novel·la, Higiene del asesino, que ràpidament es converteix en un èxit fulgurant. A partir d’aquest moment pot viure de la literatura.

Nothomb és especialment metòdica, escriu com a mínim quatre hores al dia i publica una novel·la cada any, tot i que comenta que n’escriu fins a tres.

Del seu estil s’ha opinat que és valuós i pedant però alhora còmic i amb molt caràcter, propi d’una dona que ha hagut de fer-se a si mateixa; ningú nega la vivacitat dels seus relats, la precisió del vocabulari o l’originalitat dels temes.

Fascinada per la lletjor i la monstruositat, destaca per la descripció de personatges de trets extrems. Les seves obres giren sempre, en les seves paraules, entorn de l’enfrontament entre dos personatges, o un personatge i una situació.

A la Biblioteca podreu trobar aquest i altres llibres de l’autora: Amélie Nothomb

Podeu descarregar la fitxa aquí: ‘Cosmética del enemigo’ – Amélie Nothomb

Aquest mes, els membres del Club de Lectura també llegiran el llibre ‘L’enginyós senyor Ripley’ de Patricia Highsmith. Podeu descarregar la fitxa aquí: ‘El talent de Ripley’ – Patricia Highsmith

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 31 de maig a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb una entrevista a l’autora feta al programa Página 2 amb motiu de la presentació del llibre ‘Ni de Eva ni de Adán’.

1 Comentari fins ara

  1. agustin bravo nin Divendres 16 de Maig de 2014 - 16:22 h

    El millor llibre de l’any, una lectura que enganxa i el final molt bo, sobre tot fins l’última frase. Recomano la seva lectura.

Deixa un comentari