Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Una de Víkings

La raça humana és curiosa de naixement, per això ens fascinen els pobles que per nosaltres amaguen diversos misteris darrera, com és el cas del víkings.

Què és el que sabem realment del poble que anomenen Víkings? Eren els víkings un poble de guerrers, saquejadors, exploradors, comerciants o agricultors? Més enllà del mite i la llegenda, que en sabem realment d’ells? Aquests són uns dels interrogants que es plantegen i que es responen a l’exposició temporal Víkings del Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició produïda conjuntament per l’Statens Historiska Museet d’Estocolm i Museumspartner mostra com aquests Homes del Nord es relacionaven amb altres comunitats i cultures europees.

L’Època dels Víkings correspon a un període mític dels pobles escandinaus que se situa cronològicament entre els anys 750 i 1100 dC, i que està documentat científicament en quatre continents.

El mar i els rius d’Europa van ser els aliats de les flotes de vaixells víkings entre els segles IX i XII dC. Aquests Homes del Nord van travessar Europa des de les terres fredes del nord fins a la càlides costes de la Mediterrània. Primer van expandir-se per les costes de la Bàltica i de la mar del Nord, després van baixar fins a Escòcia, Anglaterra i Normandia. Més tard van afrontar les grans distàncies i les incursions cap al Sud d’Europa i també cap a l’interior del continent asiàtic.

Els continguts científics de l’exposició s’articulen a partir de 400 objectes originals procedents del Statens Historiska Museet que han estat exposats tan sols en ocasions excepcionals fora del territori escandinau. L’exposició ofereix una visió de diferents aspectes de la seva cultura: la vida quotidiana, els rituals i les creences, la mitologia, l’artesania i el seu significat, les seves embarcacions…

Acompanyant l’exposició hi ha un seguit d’activitats com és el taller de joieria viking que s’imparteix el 10, 17 i 24 de maig de 10 a 13h i el concurs de microrelats vikings i el mar.

A l’any 1991 ja es va fer una exposició sobre els Vikings a Barcelona a la Fundació La Caixa. Les biblioteques conserven el catàleg d’aquesta mostra on es poden veure nombroses imatges de les peces que van ser exposades.

Si voleu aprofundir en la història, la vida i les històries dels vikings us recomanem a continuació uns quants llibres dels que podeu trobar al catàleg de els biblioteques.

La saga d’Eirik el Rojo d’autor anònim. Narra la història d’un heroi de fa molt de temps però que perviu a la memòria dels seus descendents i de les regions on va recorrer. Aquesta és una de les sagues islandeses del XIII relata el viatge dels vikings des d’Islandia a Groenlandia fins Amèrica.

Los vikingos. Mitos y leyendas de H.A. Guerber. És una introducció a les històries de la mitologia nòrdia partint de la repocopilació medieval dels antics poemes de mitologia i tradició escandinava dits Eddas. En aquest llibre es parla de les Las valquiries, els elfos, els nans i Thor, entre d’altres.

La saga del atlántico norte de Gwyn Jones. El llibre està format per diverses parts: una narració històrica, un recull de diversos texts literaris i històrics i mapes. Es tracta d’un llibre estudi exhaustiu sobre els vikings.

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar informació sobre els vikings. Aquí teniu un enllaç al catàleg: vikings, vikingos

Us deixem amb un fragment dels dibuixos de Vicky, el vikingo, que molts recordareu.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari