Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Llegir el Teatre: ‘El cantador’ de Serafí Pitarra

En aquesta ocasió els membres del club de lectura Llegir el Teatre comentaran la lectura ‘El cantador’ de Serafí Pitarra, dirigida per en Xicu Masó.

L’obra es podrà veure a la Sala Tallers del TNC del 2 al 13 d’abril i és la primera obra que treballarà la Jove Companyia del Teatre Nacional, grup que neix en complicitat amb l’Institut del Teatre per tal d’investigar i sistematitzar els codis interpretatius d’un actor «clàssic» català. La companyia estarà formada cada any per una selecció d’alumnes recentment graduats, que assajaran un text paradigmàtic de l’epicentre patrimonial de la temporada. Posteriorment, es presentarà l’espectacle al Teatre Nacional de Catalunya i arreu del territori.

Subtitulada «Gatada cavalleresca en dos actes, en vers i en català del que ara es parla», es tracta d’una paròdia del drama romàntic El trovador d’Antonio García Gutiérrez, gran èxit del teatre espanyol de 1836 que inspiraria el llibret d’Il trovatore de Giuseppe Verdi. El cantador va ser escrit l’any 1864 en col·laboració amb Pau Bunyegas, pseudònim de Conrad Roure, una altra figura imprescindible per entendre el renaixement teatral i cultural del moment.

Situada al segle XV, El cantador representa la venjança de la gitana Magdalena i del seu fill secret, el cantador Don Manric, sobre la família de Don Nunyo, la qual havia fet cremar la mare de Magdalena per bruixeria. L’enemistat de Don Nunyo i Don Manric, que es disputen l’amor de Donya Leonor, desembocarà en una rivalitat còmica que agafarà camins absolutament aliens a les nocions d’honra i honor promogudes pels codis narratius del teatre en castellà.

Serafí Pitarra és el pseudònim del dramaturg, poeta i empresari teatral Frederic Soler i Hubert (1839-1895). Fill d’un fuster, va quedar orfe de pare i mare molt jove i es traslladà a viure amb un oncle rellotger que li ensenyà la professió, que combinà amb la seva afició al teatre. Als quinze anys va debutar com a actor en una companyia d’afeccionats, i s’anà fent popular en els cercles artístics com a actor, còmic i poeta. La seva primera obra, Per un casament, la va acabar el 1856. La seguí Don Jaume el Conqueridor, escrita aquest mateix any, paròdia d’una obra en castellà d’Antoni Altadill. Va ser llavors quan va començar a utilitzar el pseudònim que el va fer famós.

La primera etapa de l’obra dramàtica de Soler es caracteritza per la sàtira i la paròdia del mateix gènere teatral i dels esdeveniments de l’època Gràcies a l’èxit de les seves obres, Soler va acabar sent empresari i director artístic del Teatre Romea, on va crear una companyia especialitzada en obres en català: la Secció Catalana. La seva segona etapa com a dramaturg la seva obra fa un gir cap al conservadorisme. Soler es va mostrar contrari a la república i va advocar per la Restauració.

A més de la seva faceta com a dramaturg, Soler també va practicar la poesia. Va guanyar en tres ocasions els Jocs Florals i el 1875 va ser investit com a Mestre en Gai Saber. 

El Club de lectura Llegir el Teatre es tornarà a trobar el dijous 24 d’abril a les 18:30h. Esteu convidats a participar-hi!

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari