Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Las baladas del ajo’ de Mo Yan

El Comtat Paradís, una zona rural de Xina, amb prou feines ha conegut canvis socials en les últimes generacions. Però la misèria extrema deslligarà passions feroces que trenquen amb les antigues tradicions.

El govern comunista ha animat als grangers a plantar grans camps d’all. Aquests recorren enormes distàncies amb la seva collita, paguen elevats impostos i, al final, descobreixen que és impossible vendre-ho perquè els magatzems estatals estan replets. Els camperols es revolten i la repressió és brutal però, fins i tot empresonats en condicions terribles, encara floreixen entre ells l’amor i la lleialtat.

Mo Yan ha escrit una novel·la èpica, en la qual la bellesa està descrita amb lirisme i la brutalitat amb un realisme salvatge. Una tragèdia oriental que ens introdueix en una Xinesa recòndita i contemporània, que encara continua sent una desconeguda.

Mo Yan és el pseudònim de Guan Moye (Gaomi,Shandong, 17 de febrer de 1955) és un novel·lista xinès i també escriptor de relats curts, Premi Nobel de Literatura el 2012.

Mo Yan nasquè en una família d’agricultors. Va deixar d’anar a l’escola durant la Revolució Cultural per passar a treballar en una fàbrica que produïa petroli. S’uní a l’Exèrcit d’Alliberament del Poble quan tenia 20 anys i va començar a escriure quan era un soldat, l’any 1981, influït per les lectura de l’obra de Gabriel García Márquez, William Faulkner o Tolstoi.

Aquest mateix any va publicar la seva primera novel·la, Lluvia en una noche de primavera. El 1991 obtingué un Màster en Literatura i Art de la Universitat Pedagògica de Pequín. Alguna de les seves obres ha estat prohibida per les autoritats xineses.

A Occident és conegut per les adaptacions cinematogràfiques que l’escriptor Zhang Yimou ha fet de les seves novel·les Sorgo Rojo i Happy Times.

A la Biblioteca podreu trobar aquesta i altres novel·les de l’autor: Mo Yan

A la propera trobada del club també es comentarà el llibre Londres nevat de Jordi Llavina, protagonista de la trobada d’enguany dels Clubs de Lectura Penedès – Garraf, que tindrà lloc el 6 de juny a Sant Sadurní d’Anoia.

Podeu descarregar-vos les fitxes clicant els següents enllaços: Las baladas del ajo de Mo Yan ‘Londres nevat’ de Jordi Llavina

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 22 de març a les 17h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari