Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Llegir el Teatre: ‘Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores’ de Federico García Lorca

Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las floresEn aquesta ocasió els membres del club de lectura Llegir el Teatre comentaran la lectura Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores de Federico García Lorca. Es pot veure a la Sala Gran del TNC, del 27 de febrer fins el 6 d’abril d’enguany, amb direcció de Joan Ollé i amb la participació de Joan Anguera, Mercè Aránega i Marta Betriu entre d’altres.

L’obra té com a protagonista a Rosita, una noia òrfena que viu a casa dels seus oncles, a Granada, es veu obligada a separar-se del seu promès, que marxa a l’Argentina amb la seva família. Abans de marxar, però, aquest promet a Rosita que tan aviat com pugui tornarà per casar-s’hi, si ella està disposada a esperar-lo. La noia espera, però la situació es prolonga durant anys, mentre l’ambient opressiu i indiscret de la ciutat de províncies va caient sobre la família com una llosa cada cop més pesada.

Situant les fronteres del temps en el centre de la tragèdia contemporània, García Lorca evidencia les tensions irresolubles d’una cultura cronològica en què l’esperança ocupa un espai preeminent, malgrat no saber sovint què s’espera ni per què. Amb el mirall de la rosa mutabile cultivada per l’oncle de la protagonista, que en el curs d’un sol dia neix d’un vermell intens i es va Federico García Lorcaemblanquint fins a perdre els últims pètals, el poeta ofereix un àcid retrat de la vida d’aquesta «Rosita» que creu haver-se d’enfrontar al pas dels mesos i acaba topant contra la seva manera de viure i d’entendre l’espera.

Federico García Lorca va mantenir un estret vincle amb la ciutat de Barcelona, en la qual arribaria a estrenar dues de les seves obres, Mariana Pineda i Doña Rosita la Soltera. L’any 1935, la companyia de Margarida Xirgu va estrenar Doña Rosita al Teatre Principal Palace de Barcelona i aquesta va ser l’última obra que estrenaria en vida.

Més informació: Dossier ‘Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores’

El Club de lectura Llegir el Teatre es tornarà a trobar el dijous 27 de març a les 18:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari