Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari de la publicació de ‘Platero y yo’ de Juan Ramón Jiménez

Juan Ramón Jiménez va escriure Platero y yo influït per les idees i l’esperit de Francisco Giner de los Rios, l’ànima de la Institució Lliure d’Ensenyament. Per això, el llibre desborda amor per la naturalesa i pels altres, conrea la nostra sensibilitat a través d’un llenguatge poètic i ens proposa una visió del món basada en profunds valors humans.

Des de la seva publicació al 1914, Platero y yo es va convertir en l’obra més llegida i benvolguda pels escolars, que recitaven de memòria les belles i tendres paraules amb què comença.

Aquest 2014 el poble andalús de Moguer, poble natal de l’autor i lloc on transcorre l’acció de la novel·la, commemora l’Any Platero amb múltiples celebracions que volen fomentar la lectura i donar a conèixer tot el que fa referència a l’obra, l’autor i la localitat. Entre aquestes, cal destacar un congrés internacional sobre la figura de Juan Ramón Jiménez i una edición commemorativa de la novel3la que consta de 138 capítols i el pròleg original de l’autor, redactat l’any 1917 i que tindrà una tirada de només 7500 exemplars.

Platero y yo és l’obra més universal de Juan Ramón Jiménez, un d’aquests llibres que, en la seva aparent senzillesa, tanca els més profunds secrets de l’ànima humana. El poeta, en les seves aventures per Moguer, el seu bell poble natal, comparteix amb el seu entranyable ruc Platero les seves impressions i sentiments, i, junts, se submergeixen en el viure quotidià de les gents del poble, a les quals Juan Ramón retrata amb afecte i simpatia. La seva mirada bondadosa i tendra s’atura, sobretot, en els més humils i desvalguts.

L’obra ha estat traduïda a més de 48 idiomes, a més de esperanto i braille.

Juan Ramón Jiménez(1881-1958). Va estudiar a la Universitat de Sevilla la carrera de Dret per exigència del seu pare, encara que no va finalitzar els seus estudis. l 1900 va publicar els seus dos primers llibres de textos. La mort del seu pare aquell mateix any i la ruïna familiar li van causar una profunda preocupació,i el 1901 ingressà a causa d’una forta depressió en un sanatori a la ciutat francesa de Bordeus. El 1905 retornà al seu poble natal i sis anys més tard es traslladà a Madrid. Va fer diversos viatges a França i posteriorment als Estats Units d’Amèrica, on es va casar amb Zenòbia Camprubí i Aymar.

L’any 1936 es va veure obligat a abandonar Espanya en esclatar la Guerra Civil Espanyola i s’establí a l’illa de Puerto Rico, esdevenint professor universitari. El 1946 roman hospitalitzat vuit mesos a causa d’altra crisi depressiva. El 1956, tres dies després de ser-li concedit el Premi Nobel, morí la seva esposa a conseqüència d’un càncer. Jiménez mai es recuperà d’aquesta pèrdua i morí el  1958 a la ciutat de Santurce, situada a Puerto Rico. Posteriorment les seves restes foren traslladades a Espanya.

Trobareu aquesta i moltes obres de l’autor a les Biblioteques de Vilanova: Juan Ramón Jiménez

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari