Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Charlie i la fàbrica de xocolata’ compleix 50 anys

L’any 1964 es publicava per primera vegada el llibre Charlie i la fàbrica de xocolata del popular autor britànic de literatura infantil Roald Dahl.

El llibre ens explica la història d’en Charlie Bucket, un noi que viu en la pobresa en una petita casa amb els seus pares i avis. Els avis d’en Charlie viuen postrats en un gran llit. En Charlie és un noi bo, i que rep una única rajola de xocolata a l’any, pel seu aniversari.

Prop de la casa d’en Charlie es troba la fàbrica de xocolata més gran del món, propietat d’en Willy Wonka. El Sr. Wonka és el millor productor de xocolata i és el més inventiu i innovador del món. Un dia, decideix organitzar una loteria i amaga dins cinc de les seves rajoles de xocolata cinc bitllets daurats, que permetran als guanyadors visitar la fàbrica.

En Charlie aconseguiex una de les entrades i va a visitar la fàbrica amb el seu avi. Els altres guanyadors han estat Augustus Gloop, un noi molt gras; Violet Beauregarde, amant dels xiclets;  Veruca Salt, una noia mimada els pares de la qual li donen tot el que vol i en Mike Teavee, que passa els seus dies assegut davant de la televisió.

A mida que van visitant els diversos indrets de la fàbrica, els altres nens van tenint accidents i desapareixent del seguici. Aquests càstigs són deguts a què no obeeixen les normes i es deixen emportar pels seus vicis: golafreria, orgull, mandra…

Aquests episodis estan adobats amb les cançons que canten els Ooompa Loompas, els misteriosos treballadors de la fàbrica de xocolata, sobre el mal comportament dels nois.

Finalment només queda en Charlie, que és un bon noi, humil i amable i resulta ser triat per en Willy Wonka per convertir-se en el seu hereu i dirigir la fàbrica en un futur.

Curiositats del llibre:

  • Al poc de la seva publicació, l’escriptor va ser acusat de racista pel tracte ‘esclavista’ dispensat als Ooompa Loompa, els treballadors de la fàbrica.
  • Un grup de rock de noies de Chicago va adoptar el nom de Veruca Salt, la nena mimada.
  • El llibre té una desconeguda segona parta, Charlie i el gran ascensor de vidre.

Roald Dahl (1916-1990) va néixer a Gal·les de pares noruecs. En Roald va rebre el seu nom en honor de l’explorador polar Roald Amundsen, heroi nacional de Noruega en aquella època.

Dahl va estudiar a diversos internats anglesos i passava els estius a Noruega amb la seva família. Acabada l’escola va entrar a treballar a la companyia Shell i va ser enviat a Tanzània, on viví una vida de luxe fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial l’any 1939. Dahl s’allistà a les Forces Arees i va combatre amb la RAF.

L’any 1942 va ser destinat als Estats Units, a Washington D.C. Va ser allà on començà a escriure articles sobre la seva experiència com a pilot. Aviat s’interessà per la literatura infantil i l’any 1943 publicava el seu primer llibre per infants, The Gremlins.

Dahl va escriure narrativa per adults amb força èxit, sobretot els seus llibres de relats curts. També es va dedicar a escriure guions de cinema i televisió i va deixar una autobiografia en tres volums.

Charlie i la fàbrica de xocolata ha estat adaptat al cinema en dues ocasions. La primera va tenir lloc l’any 1971 a la pel3lícula titulada Un món de fantasia amb l’actor Gene Wilder en el paper de l’amo de la fàbrica. Però la versió més coneguda, és l’adaptació que l’any 2005 va fer el director nord-americà Tim Burton. En aquesta ocasió, Willy Wonka va ser interpretat per l’actor fetitxe del director, un histriònic Johnny Depp.

Podeu trobar aquest i moltes altres obres de l’autor a les Biblioteques de Vilanova: Roald Dahl

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari