Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


25 anys de l’estrena d’ ‘Amanece que no es poco’

El gener de 1989 s’estrenava als cinemes espanyols la pel·lícula Amanece que no es poco, del director manxec José Luis Cuerda.

El passat cap de setmana més d’un centenar d’aficionats es van reunir el Círculo de Bellas Artes de Madrid per conmemorar l’efemèride. De la mateixa manera que els seguidors de sagues com La Guerra de las Galaxias, Star Trek o El Señor de los Anillos, van aparèixer disfressats d’algun dels personatges del film com l’alcalde o els guàrdies civils i d’altres repetien algunes frases mítiques dels diàlegs del guió.

Durant l’acte es va projectar el documental Veinte años amaneciendo, que no es poco de Gabriela Martí. I el mateix Cuerda ha publicat un llibre sobre la pel·lícula Amanece, que no es poco.

La pel·lícula ens explica l’esbojarrada història d’en Teodoro, un enginyer espanyol que és professor a la Universitat d’Oklahoma, torna a Espanya per gaudir d’un any sabàtic. En arribar, s’assabenta que el seu pare ha matat a la seva mare i, per compensar-ho de la pèrdua, li ha comprat una moto amb sidecar per viatjar junts.

Així és com arriben a un remot poble de muntanya que sembla desert; el que ocorre és que tots els veïns estan a l’església, perquè la missa és un autèntic espectacle. Pare i fill assisteixen a les eleccions que se celebren cada any per designar alcalde, guareix, mestre i puta.

A més, al poble ha arribat un grup d’estudiants d’una universitat nord-americana, uns meteoròlegs belgues, un grup de dissidents dels Cors de l’Exèrcit Rus i fins i tot invasors camuflats d’un poble proper.

José Luis Cuerda (Albacete, 1947) va començar a estudiar dret però ho va deixar per treballar com a tècnic de radiodifusió i televisió. L’any 1969 va començar a treballar a TVE fent reportatges i documentals pels serveis informatius. Al mateix temps va començar a realitzar curtmetratges i l’any 1982 va estrenar la seva primera pel·lícula Pares y nones, que el situa entre el grup de directors que cultiva el gènere de l ‘anomenada ‘comèdia madrilenya’. Un dels màxims exponents d’aquest corrent ha estat el realitzador Fernando Colomo.

La seva següent pel·lícula, El bosque animado (1987), inaugura una nova etapa a la seva carrera caracteritzada pel que es pot denominar com humor absurd i que va tenir el seu màxim exponent amb la pel·lícula que ens ocupa, Amanece que no es poco (1989), que també va ser un éxit de taquilla.

De Cuerda cal destacar la seva tasca com a productor cinematogràfic, feina que va començar a fer a les seves pel·lícules i que el va portar a apostar per produïr les primeres obres d’Alejandro Amenábar, avui un reconegut director de fama i carrera internacional.

Cuerda es caracteritza per ser també el guió de les seves pel·lícules però en els darrers anys ha adaptat obres d’escriptors com Manuel Rivas a La lengua de las mariposas (1999) o Todo es silencio (2012) o Alberto Méndez a Los girasoles ciegos (2008).

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquesta i altres pel·lícules del director: José Luís Cuerda.

Podeu seguir al director al seu perfil de Twitter

Us deixem amb el reportatge realitzat per l’equip del programa Dias de cine de RTVE per commemorar l’aniversari de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari