Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


En el Dia Mundial de Lluita contra la SIDA… ‘el VIH al cinema’

Dia Mundial contra el SIDAL’1 de desembre es celebra el Dia Mundial de Lluita contra la SIDA. Aquesta efemèride es celebra des de l’any 1988 i vol donar a conèixer els avenços en la investigació sobre el virus del VIH, causant d’aquesta malaltia que ha mort més de 25 milions de persones.

El cinema no ha estat aliè ha aquesta pandèmia i trobem moltes pel·lícules que tracten la malaltia des de diferents punts de vista. En algunes és el tema central, en d’altres surt algun personatge secundari afectat.
Durant aquests dies podreu trobar exposades a l’Espai de cinema algunes pel·lícules que tracten aquest tema i que podreu trobar al catàleg de les Biblioteques de Vilanova.

PhiladelphiaPhiladelphia de Jonathan Demme (1993). Andrew Beckett és un jove i prometedor advocat de Philadelphia que és acomiadat del prestigiós bufet en el qual treballa quan els seus caps s’assabenten que ha contret la SIDA. La pel·lícula va suposar el primer Premi Òscar per Tom Hanks i per la cançó ‘Streets of Philadephia’ de Bruce Springsteen.

Las noches salvajesLas noches salvajes de Cyril Collard (1992). Jean és bisexual i seropositiu i porta una violenta relació amb Laura, una adolescent, i en Samy, un cap rapat. Es tracta d’un film autobiogràfic que va guanyar 4 Premis Cèsar, que el director no va poder recollir perquè va morir pocs dies abans de la cerimònia.

Las horas de Stephen Daldry (2002). Història de tres dones d’èpoques Las_horasdiferents que tracten de trobar-li un sentit a la vida. A principis dels anys 20 Virginia Woolf lluita contra la seva bogeria mentre comença a escriure la seva primera gran novel·la: Mrs. Dalloway. A la fi de la Segona Guerra Mundial a Los Angeles a Laura Brown la lectura de Mrs. Dalloway li fa replantejar-se la seva vida. A Nova York Clarissa Vaughan, una versió actual de Mrs. Dalloway, està enamorada del seu amic Richard, un brillant poeta malalt de SIDA.

Los amigos de Peter de Kenneth Branagh (1992). Aprofitant l’absència delsAmigos de Peter seus pares, Peter convida als seus millors amics, als quals no veu des de fa anys, a celebrar la Nit de cap d’any en la seva mansió. El que ningú imagina és la sorpresa que Peter els té reservada per al final de la festa.

Todo sobre mi madre de Pedro Almódovar (1999). Manuela veu morir al todo sobre mi madreseu fill el dia en què compleix 17 anys. Destrossada, Manuela viatja llavors a Barcelona a la recerca del pare del noi, una transexual seropositiu que no sap que va tenir un fill i que ara ha deixat embarassada Rosa, que també ha contret la malaltia.

En América de Jim Sheridan (1992). Una família irlandesa emigra a Nova En_AmericaYork. Plens d’il·lusió, s’allotgen en un atrotinat apartament de Manhattan, en un barri ple de yonquis i travestis. Aviat coneixen Mateo, un negre amb SIDA que es convertirà en el seu àngel guardià.

Antes que anochezca de Julian Schnabel (2000). La vida del Antes que anochezcapoeta cubà Reinaldo Arenas és mostrada des de la seva infància fins a la persecució que més tard experimentaria com a escriptor i homosexual en la Cuba de Castro, fins al seu exili i mort a causa de la SIDA als Estats Units.

Podeu consultar altres pel·lícules a la base de dades de la ONG Sidaestudi, que treballa des de 1987 per prevenir el contagi mitjançant la documentació i la formació.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari