Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


30 anys portant el Drac

La Unió VilanovinaAquests dies se celebra la commemoració dels 30 anys que la societat la Unió Vilanovina esta implicada en la Festa Major amb la colla de portants del Drac de Vilanova.

Per aquest motiu s’han organitzat una sèrie d’activitats de les quals la primera és l’exposició 30 anys portant el Drac que s’inaugura avui divendres, 16 d’abril, a les 19:30h a la sala oberta de La Sala. Aquesta exposició, que es mantindrà fins el 2 de maig, mostra una col·lecció de trenta dibuixos i dues escultures cedits per 32 artistes. A més s’acompanyarà d’un espai amb material que la colla ha anat aplegant durant aquest període: fotografies antigues i actuals i imatges, escrits, dibuixos, etc., del drac, realitzats, especialment per a la ocasió, per artistes de renom vinculats d’una o altra forma, a la nostra ciutat i tot presidit per la presència del Drac de Vilanova.

Drac de VilanovaLes primeres referències documentals sobre el Drac de Vilanova i la Geltrú es remunten a l’any 1833 en què es dóna constància de la seva participació en les festes de Sant Antoni. A partir d’aquest any són relativament freqüents les aparicions del Drac.

Al juliol de 1936 el Drac es trobava a Barcelona per participar en els actes de l’Olimpíada Popular i és sorprès per l’esclat de la Guerra Civil i abandonat, sense que es pugui fer res per recuperar-lo. No és fins al 1947 que comença la reconstrucció del Drac sobre un disseny de l’artista vilanoví E.C. Ricart, que mantenia les característiques de l’antic Drac. A partir d’aquí el Drac s’incorpora de nou a les processons i seguicis festius de la nostra ciutat.

El Drac en acció

Després d’unes quantes restauracions en els últims cinquanta anys en les que s’havien vist alterades algunes de les seves característiques inicials, des del 1991 el Drac ha tornat a la seva antiga imatge gràcies a l’Estaquirot Teatre i des del 1980 que es fa acompanyar per grallers, fet no massa freqüent en aquest tipus d’entremesos.

La Biblioteca Armand Cardona s’uneix a aquesta commemoració amb una exposició de fons relacionada amb les Festes Populars i Tradicionals de Vilanova i la Geltrú que trobareu al primer pis de la Biblioteca.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari