Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


C.S.Lewis i Les cròniques de Nàrnia

Avui es commemora el 5oè aniversari de la mort d’en Clive Staples Lewis, més conegut com a C.S.Lewis, crític, acadèmic i novel·lista conegut sobretot pels set llibres que formen Les cròniques de Nàrnia.

C.S.Lewis (1898-1963) va néixer a Belfast, a Irlanda del Nord. La seva infància va estar marcada per la mort d’essers estimats com el seu gos quan tenia quatre anys i la seva mare quan en tenia nou. Arran de la malaltia de la mare, el pare es va allunyar d’en Clive i del seu germà gran i els envià a estudiar a internats.

Totes aquestes vivències van marcar profundament la seva forma d’entendre la literatura. Primer, perquè els moments de solitud el van convertir en un gran lector, amant dels llibres de Beatrix Potter i més tarda, escrivint sobre mons fantàstics governats per animals que parlaven i es movien com humans.

Lewis estudià a la prestigiosa universitat d’Oxford, on a partir de 1925 va treballar com a professor de llengua i literatura anglesa. Allà va conèixer John R.R. Tolkien, l’autor de El Senyor dels Anells. Tots dos eren personalitats importants a la facultat d’anglès i varen formar un grup literari informal conegut com els ‘Inkilings’.

A l’edat de 57 anys es va casar amb l’escriptora nord-americana Joy Gresham. La seva relació va començar alguns anys abans de forma epistolar, mentre ella encara era casada amb el seu primer marit. Un cop divorciada, Joy va mudar-se a Anglaterra i es va casar amb en C.S. Lewis el 1956, però el matrimoni durà només quatre anys, doncs la Joy morí de càncer d’ossos el 1960.

Aquesta experiència va quedar reflectida en el llibre Una pena en observación, editat a Espanya per Anagrama en castellà i per Columna en català.

L’any 1993, el realitzador britànic Richard Attenborough recreà la història d’amor d’en Clive i la Joy a la pel·lícula Tierras de penumbra, protagonitzada per Anthony Hopkins i Debra Winger.

C.S.Lewis escriví els set volums de Les cròniques de Nàrnia durant la dècada dels ’50. Són considerades un clàssic de la literatura anglesa per a nens i són les obres més reconegudes de l’autor. Més de 95 milions d’exemplars han estat venuts en 41 llengües.

Les Cròniques són aventures de diversos nens, els personatges principals de les històries que viatgen màgicament de llur món al reialme de Nàrnia, un altre món o lloc màgic en què els animals poden parlar, la màgia és possible i el be lluita contra el mal. El personatge més important de les sèries, encara que no n’és el personatge principal, és Aslan el Gran Lleó, que va crear Nàrnia, i guia i ajuda als nens en les seves travessies.

Algunes de les novel·les de la saga varen ser adaptades al cinema d’animació i a la televisió entre 1979 i 1990. L’any 2005, la productora Walt Disney va intentar obtener un éxit com el de la Warner amb les adaptacions de les novel·les de la saga de Harry Potter i adaptà el primer títol de la sèrie, El lleó, la bruixa i l’armari.

El 2008 s’estrenà El Príncep Caspian i el 2010 La travessia del navegant de l’Alba, aquesta darrera pel·lícula produïda per la Fox, doncs Disney renuncià als drets de la franquícia degut als pobres resultats obtinguts a taquilla.  Actualment s’està preparant la quarta pel·lícula que adapta el llibre El tron de plata.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar totes les novel·les de la saga, les adaptacions cinematogràfiques: C.S.Lewis, Crónicas de Narnia.

Us deixem amb el tràiler de la darrera pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari