Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Alícia al país de les meravelles

PosterAquest proper cap de setmana s’estrena als cinemes la particular versió que ha realitzat en Tim Burton sobre el clàssic de la literatura Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll. 

En Burton ens presenta a Alícia, ara convertida en una jove de 19 anys, que durant una festa on està a punt de rebre una proposta de matrimoni que no desitja, s’escapa i corre perseguint un conill blanc…. i acaba al país de les meravelles, un lloc que va visitar fa 10 anys, però que no recorda. El país de les meravelles era un regne pacífic fins que la Reina Vermella va enderrocar la seva germana, la Reina Blanca i ara ella ha d’enfrontar-se amb el seu destí i destruir el mal que plana sobre el país.

Lewis Carroll

 Lewis Carroll pseudònim del matemàtic, sacerdot anglicà i escriptor Charles Lutwidge Dodgson va néixer a al comtat de Cheshire al 1832 i va morir a Surrey l’any 1898. Va fer els estudis superiors a Oxford i va exercir com a professor de matemàtiques a la universitat de Christ Church durant 26 anys. 

Als 24 anys va descobrir l’art de la fotografia, del qual va arribar a ser-ne un professional, amb un estudi propi. Només s’ha conservat un terç de la seva obra, entre la que predominen les fotografies de nenes i joves. Per això hi ha la suposició que tenia tendències pedòfiles. Actualment es considerat com un dels fotògrafs victorians més importants junt amb la Julia Margaret Cameron. 

Podeu veure algunes de les fotografies d’en Carroll que es conserven avui dia aquí.

Alice LiddellUna de les nenes que més va fotografiar va ser l’Alice Liddell, una de les filles del degà de la universitat de Christ Church, amb qui va mantenir una relació molt estreta.  

De fet, durant un picnic amb la família Liddell, en Carroll va improvisar una història per entretenir les nenes que finalment va es va convertir en un manuscrit que va regalar a l’Alice, il·lustrat amb els seus propis dibuixos.

Tenniel - Anglada

L’any 1865 l’editorial McMillan el va publicar sota el títol Les aventures d’Alicia al país de les meravelles. El conte anava acompanyat de les il·lustracions d’en John Tenniel. L’edició de l’editorial Joventut va ser il·lustrada per Lola Anglada.

L’èxit de llibre el va fer escriure la segona part, Alicia a través de l’espill però la resta de la seva obra és breu i no tan coneguda. 

S’han fet moltes versions cinematogràfiques, essent la més coneguda fins ara l’adaptació que va fer l’estudi Disney l’any 1951.  

La influència d’aquest conte en obres literàries i artístiques posteriors ha estat i continua sent enorme. Com a curiositat, destaquem la cançó del grup nord-americà del anys ’60 Jefferson Airplane titulada White Rabbit (conill blanc). La lletra, escrita per la cantant Grace Slick, construeix paral·lelismes entre l’argument del conte i els efectes al·lucinògens de les drogues psicodèliques. 

Aprofitant l’estrena del film, moltes editorials com Akal, Alianza, Anaya o Nórdica acaben de llençar al mercat noves edicions il·lustrades del conte de Carroll.

Portades 

Però també ens arriben adaptacions de l’història original. L’editorial Glénat ens presenta una versió en còmic amb guió de David Chauvelle i il·lustracions de Xavier Collete i Reservoir Books de Mondadori ens porta la novel·la gràfica de Bryan Talbot, Alicia en Sunderland 

Una vegada més, recordar-vos que a la Biblioteca podreu trobar algunes d’aquestes versions del conte. 

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari