Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Akira Kurosawa

Un dels directors de cinema més destacats hauria fet el passat dimarts dia 23 de març cent anys.

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa (1910-1998) va néixer a una família d’antics samurais i va ser educat amb molta disciplina. Va començar a estudiar Belles Arts però el seu interès pel cinema va fer que debutés en la direcció l’any 1943. Només set anys més tard, el 1950, Kurosawa va guanyar el Lleó d’Or al Festival de Cinema de Venècia per Rashomon, que també va obtenir l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. 

Aquesta pel·lícula, que ens explica la història d’una violació des del punt de vista de quatre personatges diferents, va despertar l’interès pel cinema oriental a Occident i ha esdevingut un clàssic que, encara avui dia, s’estudia a totes les escoles de cinema.  Grans directors com Martin Scorsese, George Lucas, Francis Ford Coppola o Quentin Tarantino han reconegut la gran influència que ha tingut en les seves pel·lícules l’obra de Kurosawa. 

Kurosawa va dirigir 31 pel·lícules on va explorar diversos gèneres cinematogràfics i temàtiques tot i que en la seva filmografia hi predominen històries ambientades en el Japó feudal. Algunes dels seus films més destacats són Viure (Ikiru), Ran, Dersu Uzala, amb la qual també va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera per Rússia o  Els set samurais (Sinichin no samurai), que va inspirar el clàssic western de John Sturges Els set magnífics 

Posters

Per commemorar aquest centenari, es duran a terme diferents tipus d’homenatges.  

La Casa Àsia considera el 2010 com l’Any Kurosawa i coordina un programa d’activitats que es durà a terme a 12 ciutats espanyoles i en el qual col·laboren fins a 26 institucions diferents.   A Catalunya està previst que el CCCB, el Festival Internacional de Cinema de Sitges, l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) dediquin cicles especials al cineasta japonès. 

La Filmoteca de Catalunya acaba d’encetar un cicle que durarà fins el 10 d’abril on es podran veure les seves pel·lícules més destacades. Podeu consultar el programa aquí. 

Durant aquesta setmana podreu trobar a la Biblioteca una exposició de fons amb algunes de les seves pel·lícules, llibres i altres documents relacionats amb el cinema japonès actual. 

Us deixem amb un documental sobre el realitzador japonès.  

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari