Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La malaltia d’Alzheimer al cinema

Avui es commemora a tot el món el dia Internacional de la malaltia d’Alzheimer. La malaltia d’Alzheimer, o simplement alzheimer, és la demència més comuna. És  incurable i degenerativa.

Aproximadament, es calcula que al setembre de 2009 al món hi havia més de 35 milions de casos registrats i, segons sembla, es podria arribar als 107 milions de persones afectades l’any 2050.

Malgrat que la causa d’aquesta malaltia és diferent per a cada cas, hi ha força símptomes comuns. Els primers a manifestar-se solen ser confosos per simples efectes de l’edat o causes de l’estrès. En aquestes primeres etapes, el símptoma més comú que es detecta és la pèrdua de memòria, així com la dificultat per recordar coses apreses recentment.

A mesura que la malaltia avança, apareixen símptomes com la confusió, la irritabilitat i l’agressivitat, canvis d’humor, pèrdua de memòria a llarg termini i de sensibilitat. Ja que no hi ha tractament mèdic, la figura essencial per un malalt d’Alzheimer és la del cuidador, que pateix també un gran Calvi a la seva vida i una forta pressió social, psicològica, física i també econòmica.

Avui, us volem presentar una selecció de pel·lícules que tenen com a protagonistes a una persona malalta d’Alzheimer. Tot i la duresa d’aquesta malaltia, trobareu films que també hi aporten un toc d’humor i, sobretot, d’esperança.

Arrugas d’ Ignacio Ferreras (2012). Es tracta d’un llargmetratge d’animació 2D per a un públic adult basat en l’aclamat còmic del mateix títol de Paco Roca (Premi Nacional de Còmic 2008). La pel·lícula narra l’amistat entre Emilio i Miguel, dos ancians reclosos en un geriàtric. Emilio, que acaba d’arribar a la residència en un estat inicial d’Alzheimer serà ajudat per Miguel i altres companys per no acabar en la planta superior de la residència, el temut pis dels assistits. El seu eixelebrat pla tenyeix de comèdia i tendresa el tediós dia a dia de la residència perquè encara que para molts les seves vides havien acabat, ells acabaven de començar una nova.

Bicicleta, cullera, poma de Carles Bosch (2011) és un documental que recull el procés vital i la lluita del ex – president de la Generalitat Pasqual Maragall contra aquesta malaltia que li va ser diagnosticada l’any 2007. Se’ns mostra la seva vida quotidiana: visites al neuròleg, escenes familiars a la seva masia de Rupià o les reunions amb el patronat de la fundació que ha creat per promoure la investigació sobre l’Alzheimer. El film va guanyar els premis Goya i Gaudí al millor documental.

La caja de Pandora de Yesim Ustaoglu (2009) va guanyar la Concha de Oro del Festival de Cinema de Sant Sebastià i ens explica la història de tres germans d’Istambul que es tornen a reunir per buscar la seva mare, malalta d’Alzheimer i que ha desaparegut de la casa familiar a la costa del Mar Negre. El viatge físic dona pas a un viatge emocional, on aviat sorgeixen les diferències i els conflictes.

Bucarest, la memòria perduda d’Albert Solé (2008) és un documental sobre la memòria. Albert, el director, fill del polític Jordi Solé Tura, intenta recuperar les seves arrels abans que el seu pare, malalt d’Alzheimer, perdi tots els seus records. Al llarg del film es barregen les imatges de l’exili, personatges que van formar part de la seva vida com Santiago Carrillo, Jorge Semprún, Manuel Fraga o Jordi Pujol amb el dia a dia d’una persona malalta.

El hijo de la novia de Juan José Campanella (2001) és una tendra història sobre la importància de la família. Rafael està divorciat, gairebé no veu la seva filla, no vol comprometre’s amb la seva parella actual i només fa que treballar al seu restaurant. Per acabar-ho d’adobar, la seva mare pateix Alzheimer i viu a un geriàtric. Un dia apareix un vell amic de la infància que li ensenya a veure les coses d’una altra manera i el seu pare decideix complir el somni de la seva mare i organitzar un casament religiós. Tot això li fa repensar la seva vida.

Lejos de ella de Sarah Polley (2006) ens explica la història de Grant i Fiona, un matrimoni madur que viuen a una zona rural del Canadà. La Fiona comença a patir pèrdues de memòria i és diagnosticada d’Alzheimer. Aviat no es pot valdre per ella mateixa i decideix ingressar en un centre per gent gran. Durant el primer mes d’estada no pot rebre visites i quan en Grant pot visitar-la descobreix que la Fiona l’ha oblidat i ha centrat el seu afecte en un altre malalt del centre. 

Nader y Simin, una separación de Asghar Farhadi (2011) és un film iranià que ens narra la història d’un matrimoni i la seva filla que volen sortir del país a la recerca d’una vida millor. Quan l’home decideix quedar-se per cuidar del seu pare malalt d’Alzheimer, la dona decideix divorciar-se. En Nader contracta una dona per ajudar-lo i a partir d’aquí es veu immers en una espiral de mentides i problemes que capgiraran la seva vida de dalt a baix.

El diario de Noa de Nick Cassavettes (2004) és un drama romàntic que ens explica la història d’en Noa i l’Allie, dos joves de Carolina del Nord, que malgrat pertànyer a classes socials diferents s’enamoren. Però som als anys ’40 i les seves famílies no accepten la relació. Les circumstàncies i l’esclat de la Segona Guerra Mundial aconsegueixen separar als amants. Molts anys més tard, un home visita a una dona malalta d’Alzheimer a una residència. Li llegeix un diari i la dona, per uns breus moments, aconsegueix recordar la seva història d’amor.

Podreu trobar totes aquestes pel·lícules al nostre espai de cinema i al catàleg de les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb un fragment del programa d’ahir divenres d’Els matins de TV3 on van parlar amb metges i cuidadors de persones amb Alzheimer.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari