Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La raó fràgil: cinema i salut mental

Aquest és el títol d’un cicle de cinema que la Filmoteca de Catalunya ha preparat en col·laboració amb la Fundació Congrés Català de Salut Mental. Fins el 31 de juliol es projectaran fins a 14 títols que parlen de persones que no volen ni poden comportar-se com la majoria.

Les pel·lícules seleccionades per la Filmoteca ens parlen de persones que viuen en un altre univers. Són films amb empatia, críticament, des d’una perspectiva científica, sociològica o històrica. Com contes de terror. O d’esperança. Algunes sessions aniran precedides per una presentació a càrrec d’un especialista.

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar molts dels títols que es projecteran a aquestes sessions, i d’altres que no surten a aquesta llista.

Bedlam, hospital psiquiátrico de Mark Robson (1946). Som a Londres al mitjans del segle XIX. Bedlam és un manicomi sinistre visitat per la classe alta de la ciutat, que es diverteix observant als malalts reclusos. La protegida d’uns dels pacients, mort tractant de fugir del centre, intenta denunciar el tracte que reben els malalts però el director del manicomi intentarà impedir-ho dient que ella té pertorbades les seves facultats mentals.

Un método peligroso de David Cronenberg (2011). Som a Viena poc abans que comenci la I Guerra Mundial. El psiquiatra Carl Jung posa a prova el mètode del psicoanàlisi, inventat pel seu mestre Sigmund Freud, amb una jove anomenada Savina, diagnosticada amb histèria. Aviat descobreix que molts dels traumes de la seva pacient estan relacioants amb una inquietant element sexual.

Repulsión de Roman Polanski (1965). Carol Ledoux és una bella i reprimida jove belga que viu amb la seva germana Helen a Londres. Carol experimenta sentiments simultanis i contradictoris d’atracció i repulsió cap als homes i no pot suportar la relació de sa germana amb un home casat. Quan la parella es marxa de vacances, Carol comença a tenir al·lucinacions i la seva ment es desballesta.

Rain Man de Barry Levinson (1988). Charlie Babbitt, és un jove egoista que quan obre el testament del seu pare, s’assabenta que el beneficiari és el seu germà Raymond, un autista al que no coneix, perquè ha viscut sempre reclòs en un centre especial. Tots dos faran un llarg viatge a través dels Estats Units durant el qual en Charlie aprendrà a entendre i estimar al seu germà.

El niño de la bicicleta de Luc i Jean Pierre Dardenne (2011). Cyril és un nen d’onze anys, s’escapa d’una llar d’acollida per cercar al seu pare, que el va abandonar. Per eludir al personal de l’hospici, es refugia en un gabinet mèdic i es tira en braços d’una jove asseguda en la sala d’espera. Així és com, per casualitat, coneix la Samantha, una perruquera que li permet quedar-se amb ella els caps de setmana.

Esplendor en la hierba d’Elia Kazan (1961). En Bud i la Dennie son dos joves de classes socials que s’enamoren. La seva relació estarà marcada pel conflicte sobre tenir relacions sexuals abans del matrimoni i perquè els pares d’ell no aproven la relació perquè volen que vagi a la universitat, mentre que ell vol ser granger. Tot aquest conflicte porta a en Bud a ser ingressat a un hospital psiquiàtric per depressió.

El cazador de Michael Cimino (1978). En Michael, en Nick i l’Steven son tres obrers que treballen a Pennsylvania Viuen feliços i tranquils fins que es veuen obligats a anar a lluitar  a la Guerra del Vietnam.  Allí són capturats pel Vietcong, els quals mantenen als presos en condicions infrahumanes i els obliguen a jugar a la Ruleta Russa apostant a veure quin d’ells sobreviurà. Aconsegueixen escapar, però l’experiència els produeix ferides físiques i psicològiques que els marcaran en el seu retorn a casa.

Alguien voló sobre el nido del cuco de Milos Forman (1975). Randle, un violador d’esperit lliure que viu contracorrent, és reclòs en un hospital psiquiàtric. La inflexible disciplina del centre accentua la seva contagiosa tendència al desordre, que acabarà desencadenant una guerra entre els pacients i el personal de la clínica amb la freda i severa infermera Ratched al capdavant.

La participació catalana en aquest cicle anirà a càrrec del documental Mones com la Becky (1999), del desaparegut realitzador Joaquin Jordà i Cromosoma 5 de Maria Ripoll i Lisa Pram (2012)

Aquesta pel·lícula documental ens explica la història de l’Andrea, una nena prematura preciosa però diferent…Per esbrinar que li passava els seus pares van iniciar una recerca que durà més d’un any per consultoris mèdics sense trobar respostes ni diagnòstic. Durant aquell temps, la seva mare, la Lisa Pram, fotògrafa, començà un quadern, una personal llibreta amb textos, dibuixos i fotos que la va ajudar en aquest període de tanta incertesa. Aquesta llibreta és el punt de partida del documental.  Finalment en el cariotip genètic es troba la causa del retard d’Andrea, la pèrdua d’un trosset d’informació en la seva 5º cromosoma. És la síndrome anomenada “crit du chat” o miol de gat.

Us deixem amb el tràiler d’aquesta pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari