Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Thoreau, Walden i la desobediència civil

150 anys després de la seva mort i en una època on la ciutadania està indignada amb els estaments que regeixen el poder, diverses editorials volen recuperar la figura i les idees de l’escriptor nord-americà Herny David Thoreau, que entre altres inspirarien Ghandi i Luther King.

Es reedita el seu clàssic Walden, els seus diaris i es publiquen dos llibres sobre la seva vida, una novel·la gràfica i un assaig.

Herny David Thoreau (1817-1862) va estudiar a Harvard, on es llicencià l’any 1837, i va treballar algun temps com a mestre. El van expulsar d’una escola per negar-se a castigar físicament als seus alumnes i, més endavant, va obrir la seva pròpia escola on va introduir nous conceptes com passeigs per la natura i visites a botigues. L’escola va durar fins la mort del seu germà John, amb qui l’havia fundat.
També va fer de tutor dels fills d’alguns companys de la seva ciutat natal i va treballar a la fàbrica de llàpis de la seva família.

L’obra més coneguda de Thoreau és Walden o la vida als boscos, fruit d’un experiment que va iniciar el 4 de juliol de 1845, dia que es va retirar a viure dos anys sol a una rústica cabanya al bosc, construïda amb les seves pròpies mans, al costat de la llacuna Walden, a prop de la casa familiar, per portar una vida senzilla i salvatge en plena naturalesa, cultivant el seu hort i sent autosuficient produint els seus propis recursos.

Així ho va definir ell mateix: ‘Vaig ser als boscos perquè volia viure de veritat; afrontar solament els fets de la vida i veure si hi podia aprendre el que ella m’havia d’ensenyar. Vaig voler viure profundament i rebutjar tot allò que no fos vida… per a no adonar-me, en el moment de morir, que no havia viscut.’

Precisament Walden seria el llibre de referència que va inspirar la pel3lícula de Peter Weir, El club de los poetas muertos.

Thoreau es considerat el pare del concepte de desobediència civil. Va escriure el llibre La desobediència civil  basant-se en la seva experiència personal. El juliol del 1846, l’escriptor va ser empresonat per no haver pagat voluntàriament un impost a l’estat nord-americà, ja que li retreia que sostingués l’esclavatge que regnava aleshores al Sud i dugués a terme una guerra contra Mèxic. Va estar content de ser empresonat per aquest acte voluntari. No va passar més d’una nit a la presó, ja que el seu cercle va pagar la fiança, cosa que el va posar furiós.

Al seu llibre, argumenta la idea d’una resistència individual vers un govern sovint injust. A aquesta obra i als seus diaris es poden llegir frases com aquestes:

‘La desobediència és la veritable fonamentació de la llibertat. Els obedients són, per força, esclaus’.

‘El soldat que es nega a servir en una guerra injusta és aplaudit per aquells que no es neguen a mantenir el govern injust que impulsa la guerra.’

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar aquestes obres de Thoreau.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari