Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Les falses confidències” de Pierre de Marivaux

PortadaAquest mes el Club de Lectura de Teatre llegirem Les falses confidències de Pierre de Marivaux.L’edició de l’editorial Proa és la versió que el reconegut autor i director teatral Sergi Belbel va portar a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya l’any 2005.  

Pierre de Marivaux (París, 1688-1763) és el més gran autor dramàtic francès del Segle de les Llums.

Tot recollint l’herència de la comèdia clàssica italiana, anomenada la Commedia dell’Arte i la francesa, el teatre de Marivaux crea les bases del que posteriorment s’anomenarà la «comèdia burgesa», un teatre que parla, amb ironia i amb un humor aparentment lleuger, de la lluita de classes, de la llibertat, de la decadència de la noblesa, del poder emergent d’un estament social, la burgesia, i parla, també, de les ambigüitats del desig i de l’amor.  

Marivaux

El seu estil, que brilla molt especialment en la construcció dramàtica de les obres i en la complexitat retòrica del llenguatge, és tan particular que ha estat anomenat justament amb un adjectiu tret del seu propi cognom: el marivaudage, definit en els diccionaris francesos com a «afectació i sofisticació del llenguatge, intrigues refinades i rebuscades pròpies de la galanteria».

L’argument, que sembla tenir força punts de contacte amb la comèdia de Lope de Vega El perro del hortelano, planteja una relació amorosa entre Araminte, una dona burgesa, vídua, amb un alt poder adquisitiu, i Dorante, un dels seus empleats. 

Tota la peripècia de l’obra està manipulada per un dels criats d’Araminte, Dubois, que havia estatanteriorment criat del jove empleat. Dubois és un personatge enginyós, enigmàtic, fosc, que s’erigeix al llarg de l’obra com una mena de demiürg, o fins i tot dramaturg, que mou senseescrúpols els fils de la trama sense que arribem a conèixer mai les seves autèntiques intencions. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Les falses confidències de Pierre de Marivaux

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 20 de març a les 12h. Esteu convidats a participar-hi!

1 Comentari fins ara

  1. olga ramiro Dimarts 16 de Març de 2010 - 21:58 h

    Obrire el foc dels comentaris.La obra m´agradat forÇa i he retornat als temps del Estudio 1.Comforme anava llegint m´imaginava la posada en escena, el vestuari(que m´encanta), els actors,llums…No sé perquè peró pensava que en Dubois era una noia i per aixó tenia tant d´interés en que les coses li sortissin bè a en Dorante.El final previssible,és clar.

Deixa un comentari