Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘El carreró dels miracles’ de Najib Mahfuz

El carreró dels miracles és una de les novel·les més conegudes de l’escriptor egipci Najib Mahfuz. Publicada l’any 1947, es va traduir al català l’any 2007 i va ser publicada per l’editorial Bromera.

La vida al carreró Midaq és difícil, però més difícil resulta escapar-ne. Envoltada per un ambient miserable poblat per alcavotes ambicioses, dentistes sense titulació, militars enamorats, prostitutes, comerciants avars i individus que cobren per deformar captaires més o menys sans, Hamida, jove i preciosa, busca un futur millor.

La seva bellesa captiva Abbas, qui es desviurà per demostrar-li que l’estima amb bogeria; però també atrau Salim, un vell solitari i malcarat –tot i que ric– que li podria concedir tots els desitjos. En aquesta disjuntiva es troba quan apareix en escena un tercer pretendent: el seductor Ibrahim.

Najib Mahfuz (El Caire, Egipte 1911-2006) fou un escriptor egipci guardonat el 1988 amb el Premi Nobel de Literatura. Fins ara, ha estat l’únic escriptor àrab que l’ha guanyat. També rebé l’any 1995 l’Orde de les Arts i les Lletres atorgada pel govern francès.

Es considerat el més gran novel·lista egipci modern i un dels grans innovadors de la novel·la escrita en llengua àrab. La seva producció gira al voltant de la impossibilitat de l’home de defugir el destí i les convencions socials, i explora temes de existencialisme. Fruit del seu compromís polític en la defensa de les cultures cristiana i musulmana, va estar en el punt de mira de grups extremistes.

L’any 1994 va ser agredit per un grup d’extremistes que li van fer una ferida al coll amb arma blanca que li provocà greus danys a la vista i a l’oïda, així com una paràlisi al braç dret, cosa que li va impedir seguir escrivint amb normalitat

Algunes de les seves obres més destacades son: La maledicció de Ra (1939), Radubis (1943), La batalla de Tebes (1944), l’anomenada Trilogia del Caire, formada per les novel·les Entre dos palaus (1956), El palau del desig (1956), i El carrer del sucre (1957). Amb aquesta obre va obtenir un èxit remarcable a l’època de grans canvis socials i polítics que se succeïren a Egipte després de la caiguda de la monarquia l’any 1952.

Podeu trobar més obres d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Najib Mahfuz

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari