Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Bruixes’ de Mercè Foradada

La Pilar, una dona al voltant de la cinquantena, amb una sòlida posició com a advocada en un bufet important de Barcelona, comença a percebre que la seva vida, tan segura i confortable, s’esberla a causa d’una somorta insatisfacció i de l’aparició d’un personatge inquietant i persistent que sembla vigilar-la.

Molt lluny d’ella, en les muntanyes de les Guilleries i gairebé quatre-cents anys abans, la Segimona, una jove remeiera dotada d’un esperit lliure i gens contaminat, lluita per conservar-lo en contra de les supersticions, la ignorància i els interessos de la societat que l’envolta però no l’accepta. En un moment donat la trajectòria d’una incidirà en la de l’altra per a acompanyar-la en el camí de l’autenticitat i de la dignitat personals.

El llibre planteja temes tan distanciats en l’espai i el temps com el dels crims i les arbitrarietats de la postguerra espanyola i la cacera de bruixes en terres catalanes del segle XVII.

Mercè Foradadava néixer a Barcelona l’any 1947 però va viure la seva infància a Vilanova. Als nou anys, la família es traslladà a Barcelona i allà hi va viure fins l’any 1997, quan decidí tornar a instal·lar-se a Vilanova, aquest cop definitivament.

Va estudiar magisteri i posteriorment Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i fins l’any 2010, que es va jubilar, va treballar com a mestra i professora de català a diverses escoles i instituts de secundària.
Entusiasta lectora des de molt petita, s’inicia en l’escriptura amb una sèrie de llibres de text i materials per a l’aprenentatge del català, entre els quals cal destacar la sèrie del Català Guai (I: Fonètica i ortografia; II: Morfosintaxi; i III: Lèxic i Semàntica. 1993-1994).

Tanmateix no s’endinsa en la ficció fins l’any 2001 amb la novel·la En el prestatge, amb continguts autobiogràfics, que és guardonada amb el Premi DONNA 2001-2002. Després publica Velles amb V de vida (2003), Centaures (2005), Vilanovines. De l’arxiu a l’evocació (2010) i Bruixes (2012), XXIII Premi Sebastià Joan Arbó de Narrativa. És coautora del llibre Mira’m. Contes de vides especials (2009) i autora del conte infantil Nosaltres, els cavalls i els Tres Tombs (2008).

Actualment, és la conductora del Club de Lectura per Adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

El proper 14 de juny a les 19h, l’Auditori Eduard Toldrà acollirà la II Trobada de Clubs de Lectura del Penedès-Garraf. En total, els membres d’uns 14 clubs de lectura, llegiran alguns dels llibres de la Mercè i posaran en comú les seves opinions en aquesta trobada festiva. Molts dels clubs participants ja han anat expressant les seves opinions al blog conjunt dels clubs de la zona.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Bruixes’ de Mercè Foradada

Podeu trobar més obres d’aquesta autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Mercè Foradada

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 25 de maig a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

1 Comentari fins ara

  1. agustin bravo nin Dimecres 5 de Juny de 2013 - 16:24 h

    Hola, he acabat el llibre i la sensació que a vegades un sol perdo val més que tot un pensament polític, encare que aquest sigui diferent al nostre, ànim Marina i a seguit lluitant, perqué al final la historía torna a ser historía.
    Gràcies i cap al següent.

Deixa un comentari