Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


#DiaBolaño

Ahir, el poeta i novel·lista xilè Roberto Bolaño, hauria celebrat el seu 60è aniversari. Per recordar-lo, el CCCB, que actualment acull l’exposició Arxiu Bolaño. 1997-2003,  ha establert aquest dia com el “Dia Bolaño”.

El centre va preparar una sèrie d’activitats gratuïtes durant tota la jornada per recordar la vida i obra de l’autor: jornada de portes obertes a l’exposició Arxiu Bolaño 1977-2003, projeccions al Hall del CCCB i lectura oberta de textos de l’autor. Als actes commemoratius va participar la seva vídua Carolina López, l’escriptor Antoni García Porta, els poetes Max Besora, Sílvia Comes i Sílvia Bel, entre d’altres.

Les xarxes socials també van celebrar aquest dia. El CCCB va crear l’etiqueta (hashtag) #diabolaño perquè tothom pogués compartir les seves opinions sobre l’escriptor.

Bolaño va néixer el 1953 a Santiago de Xile, però de petit va viure en nombroses ciutats xilenes, fins a establir-se a Mèxic DF als 15 anys. Visqué la seva adolescència concentrat en la lectura, tancat durant hores en una biblioteca pública de Ciutat de Mèxic. Més tard, amb 20, va tornar a Xile per fer front al cop d’estat del general Augusto Pinochet contra Salvador Allende.

Pocs mesos després tornà a Mèxic, on junt amb el poeta Mario Santiago Papasquiaro fundà el moviment poètic infrarrealista, el qual, sorgit a partir de reunions i tertúlies al Café La Habana del carrer Bucareli, s’oposava als poders dominants a la poesia mexicana i a l’establishment literari, que tenia a Octavio Paz com a figura preponderant.

Aquesta etapa poètica de Bolaño es caracteritza per tractar temes quotidians, una rima dissonant i elements dadaistes. Bolaño va anar abandonant poc a poc per la prosa, tot i que ell mateix mai deixà de reconeixer-se com a poeta.

El 1977 va venir a Barcelona, on va viure al Raval i a l’Eixample sobrevivint amb petites feines. El 1980 va anar a viure a Girona, on va conèixer la seva futura esposa i mare dels seus dos fills i el 1985 va anar a viure a Blanes. El 2003 va morir d’una llarga malaltia hepàtica, deixant sense acabar la seva novel·la mes ambiciosa, 2666, publicada posteriorment per Anagrama. Aquí a Catalunya és on va escriure algunes de les seves obres més conegudes com Los detectives salvajes i Estrella distante.

Al primer pis de la Biblioteca trobareu una petita exposició de fons amb les seves obres: Roberto Bolaño.

Us deixem amb el documental Roberto Bolaño, el último maldito, produït per Televisió Espanyola.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari