Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


George Méliès o la màgia del Cinema

George Méliès. La màgia del cinema és el nom de l’exposició que es pot veure fins el 24 de juny al Caixaforum de Barcelona.

L’exposició mostra des de l’avantsala del cinema amb els invents de la llanterna màgica, els zootrops… fins a la influència de Méliès a l’actualitat tot fent un recorregut per la seva trajectòria cinematogràfica. L’exposició respon amb detall a les preguntes: D’on ve Méliès? Com va forjar el seu univers extraordinari? Quines fonts d’inspiració va tenir?

És una bona oportunitat per iniciar-se o fer un repàs, segons el cas, en els inicis del cinema. Les diverses projeccions dels seus curts estan perfectament integrades al discurs expositiu. A banda dels films destaquen com a interessants els esbossos previs de diversos rodatges fets pel mateix Méliès i les fotografies de rodatge. També criden l’atenció una maqueta del seu estudi de cinema a Montreuil i fotografies d’aquest abans del seu enderrocament degut al seu deteriorament anys després de la mort de Méliès.

Dins l’exposició s’ha dedicat una secció al film més conegut internacionalment de Méliès, Viatge a la Lluna (1902). És curiós saber que, degut al seu espectacular èxit, el director es va veure obligat a obrir una sucursal a Estats Units per tal de regular i controlar les còpies pirates que es feien sobre aquest film en aquest país. Com també posteriorment es van crear altres pel·lícules de la mateixa temàtica i molt similars com la que va fer Segundo de Chomon per la firma Pathé el 1907.

Geoge Méliès(París 1861 – Orly 1938). Va viure una època on hi havia una forta atracció per la màgia, els éssers fantàstics i l’anar més enllà de la fotografia per assolir el moviment de la imatge. El polifacètic Méliès va ser dibuixant, mag, director de teatre, actor, decorador, tècnic i també productor, realitzador i distribuïdor de més de 500 pel·lícules entre el 1896 i el 1912.

Va regnar en el món del gènere fantàstic durant gairebé vint anys i la seva contribució al setè art va ser fonamental, introduint el somni, la màgia i la ficció en el cinema quan aquest encara estava als inicis i era gairebé només documental (La sortida dels obrers de la fàbrica i L’arribada del tren a l’estació dels germans Lumière). Com a geni dels efectes especials va aplicar al cinema la tècnica de l’il·lusionisme i de la llanterna màgica: pirotècnia, efectes òptics, desplegables horitzontals i vertials, aturades de càmera, foses encadenades, sobreimpressions, efectes de muntatge i de color…

La recent pel·lícula La invención de Hugo (2011) de Martin Scorsese ens dóna una visió del món Méliès. Està basada en el llibre La invenció d’Hugo Cabret, escrit por Brian Selznick, que narra la història d’un noi que viu sol en una estació de tren a París a la dècada de 1930 y en l’enigmàtic propietari d’una botiga de joguines.

Per conèixer la relació entre la pel·lícula, el llibre, l’exposició i la vida de Méliès us recomanem que aneu a veure l’exposició.

Les biblioteques de Vilanova conten en el seu fons diversos volums dedicats a la història del cinema i als orígens d’aquest on George Méliès és un dels protagonistes.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari