Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Les bibliotecàries als llibres: ‘La bibliotecària d’Auschwitz’ d’Antoni Iturbe

Avui continuem amb el nostre cicle de novel·les que tracten sobre bibliotecàries. En aquesta ocasió canviem totalment de terç i ens en anem al camp de concentració d’Auschwitz durant la II Guerra Mundial.

La bibliotecària d’Auschwitz (Columna/Planeta) d’Antoni G.Iturbe ens explica la història real d’una nena jueva de 14 anys, la Dita Krauss, al llibre Dita Adlerová, que durant el seu internament al camp va ser la guardiana d’una petita biblioteca de només vuit títols que els altres presoners van poder salvar.

L’autor s’ha inspirat en la vida d’aquesta nena que quan tenia 13 va ser enviada en tren a Auschwitz desde del gueto jueu de Terezin, a la República Txeca, per per crear una història de ficció en què ella és convertirà una autèntica heroïna de la cultura. Dita va perdre tota la seva família al camp i els llibres formaven part d’aquella petita biblioteca que van servir per educar a mig miler de  nens concentrats al barracó número 31 de camp d’Auschwitz.

No cal dir, que aquesta biblioteca es mantenia en l’absoluta clandestinitat i fora de l’abast dels nazis. Qualsevol sospita sobre l’existència de la biblioteca i de la possessió de llibres entre els presoners hagués estat castigat amb la mort.

Iturbe va conèixer la història de la Dita arran de la lectura de La biblioteca de la noche d’Alberto Manguel. Un capítol dedicat a la història de la biblioteca clandestina del camp de concentració va ser determinant per començar a escriure la novel·la. Com a bon periodista, Iturbe va una gran tasca de documentació, fins al punt d’entrevistar-se en diverses ocasions amb la Dita Kraus, ara octogenària, que viu a Israel, amb la que continua mantenint relació, doncs s’escriuen sovint.

Antonio G. Iturbe (Saragossa, 1967) es dedica al periodisme cultural des de fa vint anys. Ha estat coordinador del suplement de televisió d’El Periódico, redactor de la revista de cinema Fantastic Magazine i treballa des de fa setze anys a la revista Qué Leer, de la qual és actualment director.

Ha col·laborat, entre altres mitjans, a les seccions de llibres de Protagonistas, Ona Catalana, iCat FM i la Cope, així com en suplements de diaris com ara La Vanguardia o l’Avui. Ha publicat les novel·les Rectos torcidos i Días de sal, i és autor de la sèrie de llibres infantils Els casos de l’Inspector Sito, traduïda a cinc llengües.

Antoni Iturbe ha estat guardonat recentment amb el premi literari Troa, atorgat per la fundació del mateix nom i que vol destacar els llibres amb valors.

Us deixem amb un petit vídeo de la Dita parlant de la seva experiència.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari