Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Nubosidad variable” de Carmen Martín Gaite

PortadaNubosidad variable va ser publicada l’any 1992. Narrada de forma epistolar ens explica la història de la Sofia Montalvo i la Mariana León, dues amigues de tota la vida que deixen de ser-ho quan les dues s’enamoren del mateix noi. Anys més tard es tornen a trobar de forma casual.

Ara la Mariana és una psiquiatra famosa, sentimentalment lliure i sense comprimís i la Sofia s’ha convertit en esposa i mare de família, deixant de banda els seus somnis juvenils.

Aquesta trobada suposa una revolució interna per les dues que decideixen reprendre la seva amistat, aquesta vegada però a distància, doncs la Mariana marxa a viure fóra.

L’escriptura d’aquestes cartes resulta una experiència catàrtica per a les dues amigues i les fan reflexionar sobre les seves vides i sobre la seva pròpia amistat.

Carmen Martín Gaite

Carmen Martín Gaite va néixer a Salamanca l’any 1925 i va morir a Madrid l’any 2000.

Va estudiar Filosofia i Lletres a la seva ciutat i l’any 1950 es va traslladar a Madrid on aviat va entrar al cercle intel·lectual format per escriptors com Rafael Sánchez Ferlosio, amb qui es va casar i va tenir dos fills: en Miguel que va morir abans de celebrar el seu primer any de vida i la Marta, que va morir l’any 1984. 

Va rebre el Premi Nadal l’any 1957 per Entre visillos i el Premi Príncep d’Astúrias de les Lletres. 

Més informació: Estudis sobre l’obra de Carmen Martín Gaite

Us deixem amb un vídeo de la Carmen Martín Gaite parlant sobre la seva literatura.

24 Comentaris fins ara

 1. olga ramiro Divendres 26 de Febrer de 2010 - 16:39 h

  podria ser la Angela Becerra? però no sé ,va nèixer a Colombia i els títols dels seus llibres,algun que tingui connotacions religioso-sexuals…Seguire pensant.

 2. mercè Dijous 25 de Febrer de 2010 - 19:54 h

  Hola, cluberos i cluberes!
  Quin mes més intens, aquí al blog. Jo també espero impacient la sessió de dissabte perquè em veig a venir una bona tempesta – sobre el meu cap, és clar, que és el culpable que hagueu passat tot un mes ennuvolats! – i un debat animat. Perqué algú tibdrà alguna cosa bona a dir…Bé… així ho espero!
  La intenció, per això, d’aquesta nota és la donar alguna pista de la lectura de març, seguint el suggeriment que la Olga feia el dia 14.
  PISTA 1: va ser escrita por una “la” amb nom masculí.
  PISTA 2: l’escriptor/a és europeu/a però la ubicaríeu cantant “corridos”.
  PISTA 3: Al títol hi pareix un mot amb connotacions religioso-sexual.
  Apa, que us ho he posat facilet! Si algú té la solució, escriviu-la, que no val endivinar-ho el mateix dissabte, amb una mirada telescòpica a la lleixa de darrera del taulell.
  Ànims, acabeu la Gaite, sigueu bona gent!

  Mercè

 3. Núria Rovira Dimarts 23 de Febrer de 2010 - 11:16 h

  Hola, cluberos
  Sóc l’altra Núria, que no havia escrit aquest mes, la de les V.O. i he quedet molt sorpresa de veure que hi havia tantes entrades al blog, però moltes de “La carretera”, és clar. Jo no em vaig apuntar perquè la meva intenció er a veure-la en v.o. (of course) i me la vaig baixar d’Internet, la vaig veure abans que l’Olga proposés l’anada conjunta i no vaig dir res per no influir. Tot i que no és el mateix veure-la a casa que al cinema, també em va impactar molt i crec que està força ben reflectida, però evidentment com sol passar la imaginació de cadascú no la por superar cap pe·li i jo vaig patir molt més al llibre.
  Pel que fa al llibre d’aquest mes, m’està costant acabar-lo, i espero molt els comentaris de tots el dissabte. Juanjo, m’ha fet molta gràcia el teu últim comentari, el trobo molt encertat…
  Bé, fins dissabte

 4. Juanjo Milà Divendres 19 de Febrer de 2010 - 18:11 h

  EL TEMPS
  … Molt bona niiiiiiiiiiiitt…

  Veig que el títol que va possar la MARTIN GAITE per l’obra és molt adient…. NUBOSIDAD VARIABLE.

  capitols 1 a 5… sol, bon temps, temperatura agradable, lectura amena.
  capitos 6-7-8…. comencen els nubols. Nubosidad variable. Es comença a complicar ( hi ha necessitat ??)
  capitols 9-10….. inici de plujes lleugeres. Començo a perdre’m entre els personatges.
  capitols 11-12…. gran tormenta ( ja no distingueixo qui parla i quan parla…)
  capitols 13…..??? no se si podre seguir…

  Fins dissabte.

 5. olga ramiro Dijous 18 de Febrer de 2010 - 22:48 h

  Porto el llibre forÇa avanÇat i el que al comenÇament em semblava divertit en els capìtols de la Sofia ara s´han convertit en molt més profunds.Tant la Mariana com la Sofia pateixen una mena de crisi i la manera de passar-la és escrivint;no l´una per a l´altra,sino per a elles mateixes,per treure´s els dimonis de sobre.Crec que s han de veure cara a cara i parlar de coses que no es van atrevir a dir quan var ser el moment. Espero que ho facin aviat perque ja em queda poc per acabar.Fins aviat!!

 6. mercè Dijous 18 de Febrer de 2010 - 22:46 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  L’OLga em desafia i em demana que us doni pistes sobre la pròxima lectura. Està bé, ho faré, però dos dies abans del CL, perquè si no em fa por que us piqui la curiositat, us poseu a la recerca del títol i l’escriptor/a fantasmes i us desconcentreu de la lectura de la Gaite. Per cert, de banda de l’Olga, la Gaite, què? Em feu una por…
  Bona lectura, guapos/es!
  Mercè

 7. olga ramiro Diumenge 14 de Febrer de 2010 - 22:55 h

  Ja he vist la peli i m¨ha semblat de les més fidels als llibres sobre les que estan adaptades tot i que és veritat que el llibre és molt més intens i la relació entre pare i fill la vaig veure més tendre.Bé anem per la Gaite:no és que porti molt llegit,peró de moment m´agrada que siguin elles a través de les seves narracions qui ens expliquin la seva amistat;així coneixem les dues versions.En aquest punt del llibre en que estic,em diverteix més la manera que té la Sofia d´escriure i espero amb ganes els seus capítols.Us deixo que tinc que continuar llegint,sino la Mercé ens renyarà per no fer els deures.Per cert, no ens podries adelantar o donar pistes sobre el proper llibre? podria ser un treball d´investigació a veure si encertem.Adeu!!!

 8. mercè Dimecres 10 de Febrer de 2010 - 20:00 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Pobra Gaite! Aquest mes al darrere de La Carretera, no li estem fent ni una mica de cas! Jo la primera, eh?
  Vaig veure la pel·li, i no estic totalment d’acord amb el Juanjo i la Marga (I’m sorry!). Sí que comparteixo amb ells que és una bona pel·li, però per a mi està a bastant distància de la novel·la. El llibre és més auster, més profund, aconsegueix transmetre més la força, el valor de l’ésser humà per seguir caminant contra tota esperança. I la relació pare-fill és encara més bella. La pel·li , al meu parer, eh?, fa algunes concessions a l’acció – és natural, clar -, es recrea molt més amb el record de la mare, inventa, crec, algunes escenes que no hi són, al llibre ( o que jo no recordo). Continua sent colpidora i coincideixo amb vosaltres que l’ambientació és molt bona. Vaig sortir del cine encongida i vaig tenir autèntiques alegries de comprovar que al carrer hi havia colors, herbes al terra i menjar a la nevera. Com una reacció, bastant estúpida però espontània, vaig arribar a casa i vaig tancar la calefacció. Encara no l’he tornada a encendre. Vaig més abrigada, però estalvio energia!
  I bé, comencem a parlar de la nostra Nubosidad del mes de febrer (de la literària, que de la climatològica i real ja en tenim prou amb suportar-la resignadament). Qui us cau millor, la Sofia o la Mariana? O dit d’una altra manera, quins capítols llegiu amb més ganes, els parells o els senars? Jo tinc la meva favorita, però no us la dic per no condicionar.
  Apa, escriviu, que aquest mes estem batent rècords en el blog!
  Ah!, per cert, us estic preparant una lectura per al març, que ja m’ha costat estar a punt de passar-me de parada en transports varis(bus, metro i tren)!
  Apa, bones lectures!
  Mercè

 9. Marga Diumenge 7 de Febrer de 2010 - 22:23 h

  Hola
  he vist la pel·lícula aquest cap de setmana i m’ha agradat. És una bona pel·lícula, fidel al llibre. Està ben feta; coincideixo força amb els comentaris del Juajo: els diàlegs, els flaix-backs, les imatges i el joc de colors i de llums…creen una atmosfera que, a mi, encara m’acompanya. Com em va passar amb el llibre em caldran uns dies per deixar aquesta història enrera…

 10. mercè Dissabte 6 de Febrer de 2010 - 19:18 h

  Hi vaig demà. No puc suportar tantes dentetes. Ja en parlarem

  Mercè

 11. Juanjo Milà Dissabte 6 de Febrer de 2010 - 11:23 h

  Hola cluberos/es:

  Si es diu que d’un bon llibre és difícil que sorti una bona película no crec que sigui el cas de “La carretera”. Si us va agradar el llibre no us podeu perdre la película. Viag trobar molt encertat tot el plantejament (diàlegs, flaix-backs, colors, música) i només una parell
  de temes (totalment subjectius i que podem comentar en la propera sessió del club)hem van deixar un punt amarg.
  Valoració global molt positiva.
  P.D. Olga R. , encara que ja saps com acaba el llibre, portat el mocador pel final de la pelí.
  Juanjo.

 12. anna Divendres 5 de Febrer de 2010 - 22:43 h

  hola e vist el video de la carmen es molt bo espero que en poseu mols

 13. olga ramiro Divendres 5 de Febrer de 2010 - 22:41 h

  Es veritat que aixó de quedar pel blog és molt difícil.Potser que cadascú vagi pel seu compte i la propera vegada ens donem teléfons.ja la comentarem.Avui he escoltat la crítica del Carlos Boyero que és superexigent i era molt bona. De moment he fet tard per veure alló del Saramago i després,no sé… massa tard. Gràcies Bea per ficar tots els comentaris encara que no tinguin res a veure amb el llibre del mes.

 14. Juanjo Milà Divendres 5 de Febrer de 2010 - 17:47 h

  Veient que és difícil fer una convocatòria única, si algú
  s’apunta jo aniré aquest divendres a la sessió de les 20.20h
  Altres películes que vull veure i si algú s’apunta en parlem:
  ( “INVICTUS” del llibre del John Carlin i “LA CINTA BLANCA” ).
  Juanjo.

 15. Nuria Villarroya Divendres 5 de Febrer de 2010 - 15:14 h

  Hola:

  Us proposo una possible data a veure que us sembla:
  Avui a les 20:30 us aniria bé? i quedar com diu el Juanjo 15 minuts abans a les taquilles?
  A veure que us sembla?
  Núria

 16. mercè Divendres 5 de Febrer de 2010 - 14:29 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Estic veient que això d’anar al cine plegats serà molt complicat. Personalment, dilluns i dimarts no puc, perquè arribo molt tard de Barcelona. Jo anava a proposar d’anar avui o dissabte a la sessió de les 20’20H.
  Però tant és. Olga, si hi ha quorum crec que la proposta del dilluns és bona i jo ja la veuré pel meu compte. Igualment la podrem comentar.
  De tota manera ja estaré atenta al blog, per si qualla alguna altra proposta. Al Bosc, que sempre és més còmode, veig que no la fan. I això que divendres vinent encara hi serà, als Laurent, depén. No sé si serà una pel·li de masses i de vegades no les mantenen més que una setmana.
  En fi, que quedar d’acord és complicat i que el que interessa és que tots els que vulguin la puguin veure.
  Ja direu. Ah!, i no oblideu la Gaite!

  Mercè

 17. Juanjo Milà Divendres 5 de Febrer de 2010 - 13:50 h

  Ara ve el més difícil, possar-nos un grup d’acord en dia i hora.
  A mi m’aniria bé avui. Caps de setmana ( nens i és difícil), entre setmana tampoc ho tinc gaire fàcil i veient que el proper divendres és l’arrivo i tot el tema Carnaval… quasi millor avui.

  Per les convocatòries, mentres no sigui ni la primera ni la primera ni l’última jo m’ho podria arreglar.

  Si algú s’apunta, que fem, comentem convocatòria … i quedem 15′ abans de l’inici a les taquilles del Lauren?
  Potser és una mica precipitat, pero ja direu alguna cosa.

  PD 1. Per un altre ocasió ho podriem arreglar d’una altre manera
  (amb telefons o mails propis, no ?)

  PD 2. Pels fans del Saramago ( que vaig veure a la sessió de la setmana pasada que n’hi ha uns quants) , avui al Canal 33 fan un programa que es diu CANNON LLETRES. Avui està dedicat a ell. Ho podeu veure a les 19.29 hores, i si esteu treballant i no el podeu veure, el repeteixen a les 01.28 de la nit… crec que no estareu treballant…

  Esperant noticies..
  Juanjo

 18. olga ramiro Divendres 5 de Febrer de 2010 - 12:30 h

  torno a ser jo.He vist que fan la peli al Lauren.Desde avui divendres fins dijous els horaris son a les 16h. a les 18.15h.,20’30h.,22.45h. i a les 00.50h.Deixem que hi hagin propostes o algú la fa i després decidim? Potser un dilluns dia del espectador i a les 20.30h. seria una bona tria o a lo millor el divendres que ve(soposo que encara la faran)ja que molta gent no treballa els dissabtes.Adeu, ja anireu contestant.Gràcies Bea per anar deixant els comentaris també et pots afegir a anar a veure-la ok?

 19. Nuria Villarroya Divendres 5 de Febrer de 2010 - 10:49 h

  Hola:
  Jo m’apunto avui depen de l’hora, el cap de setmana no puc.
  Al Bosch no sé si la fan, os poso l’horari d’avui del Lauren Garraf:
  Viernes 5 16:00 h. 18:15 h. 20:30 h. 22:40 h. 00:50 h.
  Ja direu alguna cosa.
  Núria

 20. mercè Dijous 4 de Febrer de 2010 - 19:46 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Jo també m’apunto a nar a veure La carretera. Però se sap si la faran aquí a VnG? Sempre seria més fàcil de lligar-ho, no? Esperem a veure el Diari de demà i fem propostes? Seguim amb contacte.
  Ah! I la Gaite no me la deixeu per a última hora que no la gaidiríeu com es mereix!

  Mercè

 21. Bea (biblio) Dijous 4 de Febrer de 2010 - 17:27 h

  Olga,

  He enviat el teu comentari als companys del Club per correu electrònic, a veure si s’ho miren i troben un grup per anar al cinema.

  Personalment, dir que La carretera em va impactar molt i mentre el llegia no deixava de pensar que d’ aquell llibre podia sortir una pel·lícula. Espero tenir raó i que hàgin fet una bona pel·lícula basada en un molt bon llibre.

 22. Juanjo Milà Dijous 4 de Febrer de 2010 - 16:53 h

  Ok, Núria.
  A mi m’agradaria veure-la. Potser estaria bé fer un parell d’opcions de dies i hores i veure a quina proposta ens podem ajuntar més gent.
  Ja ens diràs alguna cosa.

 23. Matías Dijous 4 de Febrer de 2010 - 12:35 h

  Depenen del dia i la hora.

 24. olga r. Dijous 4 de Febrer de 2010 - 1:22 h

  Aquest comentari no es sobre el llibre.Avui he vist que el dia 5 de febrer estrenen al cine”La carretera”.Algú está interessat en anar plegats a veure-la? No sé com posar-me en contacte amb vosaltres així que no sé com podrem fer-ho,potser la Mercé o amb l´ajut del blog es podria fer alguna cosa;sino cadascú que vagi pel seu compte.Aniré mirant cada dia per si contesteu.Adeu!

Deixa un comentari