Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


150è aniversari de Joaquín Sorolla

El 2013 és un any ple de efemèrides centenàries. En el món de la literatura trobem Salvador Espriu i Joana Raspall, en el de la música Wagner i en el de la pintura Munch i Sorolla, entre d’altres.

Ara parlarem del darrer, Joaquim Sorolla (1863-1923), que va néixer un 27 de febrer d’ara fa 150 anys.

Sorolla va ser un pintor valencià, conegut sobretot pel personal i acurat tractament de la llum, de línea realista. Exposà a diverses ciutat europees i americanes com Madrid, París, Londres, Roma, Berlín, Mèxic, Santiago de Xile i Chicago.

Aconseguí tal renom que la Hispanic Society de Nova York li va encarregar uns panells per a la seva seu titulats Visió d’Espanya que el mantingué ocupat del 1911 fins el 1919. Per a crear-los viatjà per tot el territori espanyol captant l’essència de les diverses terres de l’Estat.

El 1914 va ser nomenat acadèmic de la Reial Académia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid. El 2009, es va poder veure la Visió d’Espanya en una exposició al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).

Dues de les obres més belles d’ell són de temàtica costumista, nens i nenes a la platja, un es troba al Museo del Prado, Nens a la platja (1910) i l’altre al Museo de Bellas Artes de Asturias a Oviedo, Corrent a la platja (1908).

També és conegut pel retrat que va fer a Benito Pérez Galdós (1984). Durant molts anys, una reproducció d’aquest va estar a les mans del ciutadà en forma de bitllet de mil pessetes.

A Vilanova hi ha un Sorolla a la pinacoteca de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, La defensa del parque de Monteleón conegut popularment com El dos de maig propietat del Museo del Prado. És el quadre més gran del museu.

Amb motiu del seu aniversari, el Museu Sorolla a Madrid, que té peces del pintor de diversos períodes, organitza una xerrada titulada ‘Els amics del pintor’ els propers dies 27 i 28 de febrer. Es tractarà la trajectòria del pintor lligada a les relacions personals. Es parlarà sobre personatges com Jiménez Aranda, Mariano Benlliure, Alfons XII i Maria Eugenia, el seu amic Pedro Gil, el seu tiet Piqueres i el seu sogre Antonio García Peris, entre d’altres.

A les Biblioteques Municipals de VNG podreu trobar diversos documents relacionats amb aquest artista: Joaquín Sorolla

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari