Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


And the Oscar goes to…les cançons del Òscars

Ahir va tenir lloc a Los Ángeles, la gala d’entrega dels Premis Òscar.

Hem parlat d’aquests premis destacant la seva vessant més literària, però no hem parlat de la música i cada any es premien dos categories: millor banda sonora i millor cançó original. Aquest premi recompensa els compositors (musica) i lletristes d’una cançó escrita per a una pel·lícula.

Al llarg de la història dels premis només han guanyat l’Òscar a la millor cançó, dotze compositores. La primera va ser Dorothy Fields, lletrista de The Way you look tonight (música de Jerome Kern) cantada per Fred Astaire a la pel·lícula Swing Time. La darrera ha estat la jove cantant britànica Adele, guanyadora d’aquesta edició amb la canço Skyfall, que pertany a la banda sonora original de la darrera pel·lícula de la saga James Bond, Skyfall.

Una altra curiositat és que només han estat guanyadores d’aquests premis tres cançons en llengües estrangeres: Ta Paidia toy Peiraia d’en de la pel·lícula del mateix títol; Al otro lado del río de Jorge Drexler de la pel·lícula Diarios de motocicleta i Jai Ho de A. R. Rahman i Gulzar i que formava part de la banda sonora de la pel·lícula Slumdog millionaire.

Al llarg de 8 dècades de premis hi ha hagut guanyadors per tots els gustos. Durant les dècades dels ‘40, ‘50, ’60 i ‘70, les pel·lícules nominades provenien de pel·lícules musicals i en general no eren populars entre el públic menys especialitzat.

Els anys ’80 van suposar un canvi en aquest sentit i la majoria de guanyadores van ser cançons pop i balades pertanyents a  pel3lícules més representatives de l’època com Top Gun, Dirty Dancing, Oficial y caballero, Flashdance o Armas de  mujer.

Als ’90 hi va haver un domini absolut de Disney, que va guanyar en cinc ocasions el premi a la millor cançó amb les pel·lícules La bella i la bèstia, Aladí, El Rei Lleó, Pocahontas i Tarzan.

A la playlist que hem preparat al compte d’Spotify de les Biblioteques Municipals de VNG, trobareu recopilades totes les cançons guanyadores del premi Òscar a la millor cançó original a la història d’aquests premis.

Esperem que us agradi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari