Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els premis Òscar més literaris

El proper diumenge dia 24 de febrer, la ciutat de Los Ángeles es tornarà a vestir de gala per acollir la vuitanta cinquena edició dels Premi Òscar a les millors pel·lícules de l’any.

Enguany, moltes de les nominades a millor pel·lícula estan basades en novel·les o assaigs.

La vida de Pi del realitzador xinès Ang Lee, està basada en la novel·la homònima de l’escriptor canadenc Yann Martel. Es tracta d’una novel·la fantàstica que ens explica l’aventura d’un jove hindú, Piscine “Pi” Molitor Patel, que indaga sobre l’espiritualitat i la religió durant els 227 dies que ha de compartir un bot amb un tigre de Bengala després que el seu vaixell naufragui a l’Oceà Pacífic.

La pel·lícula d’Steven Spielberg sobre la figura Lincoln pren com a font de documentació l’assaig Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, de Doris Kearns Goodwin, encara inèdit en castellà. La pel·lícula es centra en els darrers dies de la Guerra Civil Americana, en el moment en que Lincoln vol aprovar l’esmena per abolir l’esclavitud.

Argo, la gran favorita, és basa en la història real d’un ex-agent de la CIA, Tony Méndez que va participar en l’operació per rescatar sis diplomàtics a l’ambaixada des EEUU a Teheran, ocupada per seguidors de l’Ayatolá Jomeini l’any 1979. La pel·lícula, dirigida per Ben Affleck, adapta parcialment el llibre homònim escrit pel propi Méndez i editat a Espanya per RBA.

La sorpresa de l’any ha estat El lado bueno de las cosas. Aquesta pel·lícula adapta el llibre de Matthew Quick, Un final feliz, reeditat l’any passat per Debolsillo. Ens explica la història de Pat, que ha passat vuit mesos reclòs a una institució mental i que torna a viure amb els seus pares. Pat vol recuperar la seva vida, i en aquest camí es creua Tiffany, una jove amb el cor trencat i alguns problemes mentals.

Pel final deixem l’adaptació més coneguda, Els miserables de Victor Hugo. En aquest cas la pel·lícula adapta el musical estrenat a Londres l’any 1985 i ens explica la història de Jean Valjean, un ex-presidiari convertit en un ric home de negocis a la França de començament dels segle XIX que, malgrat voler reintegrar-se a la societat ajudant a la jove Cossete, filla de la Fantine, una bona dona caiguda en desgràcia, es perseguit sense descans pel temible inspector Javert.

Destaquem també que Béstias del sur salvaje es tracta d’una adaptació lliure de l’obra teatral Juicy and delicious de Lucy Alibar. Òpera prima del realitzador nord-americà Benh Zeitlin, compta amb Alibar com a co-guionist, i ens explica la fantàstica història de la Hushpuppy, una nena que viu junt amb al seu pare a un remot lloc del món. Quan el seu pare cau malalt, la natura embogeix, el nivell de les aigües s’eleva i els animals salvatges tornen de les seves tombes.

Si voleu més informació sobre adaptacions literàries, el Prestatge Virtual de novel·la de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha preparat un especial de pel·lícules inspirades en llibres que han guanyat un Premi Òscar.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari