Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Orgull i prejudici’ de Jane Austen fa 200 anys

La primera edició d’aquesta obra clàssica de la literatura, es va publicar a finals de gener de 1813. En aquell moment Jane Austen, la seva autora, tenia 37 anys, però la novel·la la va escriure amb només vint, la mateixa edat que té la seva protagonista, l’Elizabeth Bennet.

Dos segles després de la seva publicació, Orgull i prejudici ha esdevingut el llibre més popular de l’autora. És el que es gaudeix amb més facilitat arran del seu to de comèdia de bon humor, per la seva alegre protagonista i pel seu desenllaç de somni.

La història té lloc en un entorn rural i comença quan la mansió de Netherfield Park és llogada pel jove Senyor Bingley. Aprop, viuen les quatre germanes Bennet, que degut al moviment de gent que comporta la reobertura de la casa, coneixeran quatre joves que podrien ser quatre futurs marits, cosa que alleugraia la precària situació econòmica de la família.

Elizabeth, és la més intel·ligent i vital de les germanes. De seguida sorgeix química entre ella i el Sr. Darcy, íntim amic d’en Bingley, però tots dos actuen de forma orgullosa, ja que en Darcy menysprea a la família d’Elizabeth per trobar-la massa vulgar, especialment la mare de la jove. Però l’Elizabeth és forta i sap defensar-se del atacs d’en Darcy amb humor i ironia, això sí,  sense transgredir les normes socials. A continuació, tenen lloc una sèrie de crisis i confrontacions que ajuden a mantenir viu el ritme de la novel·la fins arribar al final feliç.

Jane Austen (Hampshire, Anglaterra 1775-1817) era la petita d’una família de set de germans. Sempre va mantenir una relació molt estreta amb la seva única germana, Cassandra. Gràcies a la intensa correspondència que van mantenir al llarg de la seva vida es com s’ha pogut traçar un perfil més acurat de la vida de l’escriptora.

La vida de l’escriptora es molt similar en alguns aspectes a la de les protagonistes de les seves històries. La seva família era humil, però no pobre. Ella va gaudir d’un alt nivell d’educació i la seva vocació literària sempre va ser recolzada pels seus pares i germans Va rebre alguna proposta de matrimoni, però va refusar-les. Va morir als 41 anys d’una malaltia, tot i que hi ha diversitat d’opinions sobre si va ser tuberculosi o càncer de mama.

Les seves novel·les van tenir una tèbia acollida en el moment de la seva publicació, però la seva penetrant anàlisi de la societat de l’època, unida al seu magistral ús del la narració indirecta i de la ironia la va convertir en una de les novel·listes més influents i estimades del segle XIX.

Al catàleg de les Biblioteques Municipals de VNG podreu trobar moltes més obres d’aquesta autora: Jane Austen

Trobareu més informació a l’especial que ha preparat el Prestatge de Novel·la a la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

L’any 2005, el realitzador britànic Joe Wright va filmar una bona adaptació de la novel·la. Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari