Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘250 quilòmetres’ de Víctor Panicello

Avui us volem recomanar una novetat, una novel·la juvenil que trobareu disponible a la biblioteca a partir del proper divendres 15 de febrer, una lectura que no us podeu perdre: 250 quilòmetres, publicada per l’editorial Estrella polar dins la col·lecció Columna Jove.

250 quilòmetres és una novel·la fruit d’una experiència de creació col·lectiva entre l’escriptor Víctor Panicello i el Consell de Joves de l’Hospital de Sant Joan de Déu.  Aquest consell està format per un grup de nois i noies que per diferents malalties han hagut de passar llargues estades a l’hospital.

250 quilòmetres són els que recorre en Quim, l’heroi (de ficció) d’aquesta història, per saber quin futur li espera. Durant el viatge ens va explicant com n’és de dura la vida quan has de conviure amb una malaltia crònica, en el seu cas la malaltia de Crohn: les anades i vingudes a l’hospital, la por d’encarar el futur, la incomprensió d’alguns companys de classe, petons que no van arribar mai, preguntes sense resposta, etc… 

Malgrat tot, el missatge que llença és esperançador i convida a no deixar mai de lluitar pels nostres somnis.

Els pensaments d’en Quim, però, són en realitat els dels 12 coautors del llibre, uns veritables herois quotidians, que malgrat la seva joventut reflecteixen una maduresa que molts adults ja voldrien.

La novel·la està carregada d’anècdotes, de vivències personals i emocions que us arrencaran, de vegades un somriure i, d’altres, més d’una llàgrima. És un llibre, doncs, d’aquests que no s’obliden, que et fan pensar en allò que realment és important  i que massa sovint no li donem importància o, simplement, passa desapercebut.

També ens parla de l’amistat i  ens ensenya com la vida ens pot arribar a portar per camins que es creuen amb vides d’altres persones que van donant sentit a la pròpia existència.

La novel·la està plena de referències musicals i just al final, quan ja s’ha acabat, i t’has quedat amb aquell gust que deixen les bones lectures i aquella estranya sensació de voler-ne més, els coautors ens parlen d’altres llibres, pel·lícules i cançons que han tingut uns significat especial a les seves vides.

D’entre totes aquestes recomanacions, hem escollit tres que també trobareu disponibles a la biblioteca: la pel·lícula Pa negre d’Agustí Villaronga, basada en la novel·la d’Emili Teixidor, el llibre La mecanica del corazón de Mathias Malzieu i la cançó Wa Yeah! , inclosa a l’àlbum Batiscafo Katiuscas del grup Antònia Font.

Com diu un dels personatges… “La vida és una cançó i que sigui trista o marxosa només depén de tu”.

El llibre està prologat per Eric Abidal, i ha rebut el Premi Columna Jove 2012. D’aquesta novel·la també se n’ha fet un curtmetratge dirigit per Maria de Castro. Al seu canal de Youtube podreu veure vídeos sobre el procès de creació de la pel·lícula.

A l’informatiu per joves, Info K, van realitzar un petit reportatge sobre tot el procés de creació del llibre. El podeu veure aquí.

Des d’aquí felicitem als seus coautors, i especialment a l’autor que ha tingut la iniciativa, el Victor Panicello, a tota la resta… us convidem a llegir-lo. Bona lectura!

Us deixem amb el videoclip de la cançó d’Antònia Font.

1 Comentari fins ara

  1. Víctor Panicello Dijous 21 de Març de 2013 - 19:33 h

    Moltes gracies per les vostres valoracions. La veritat és que ha estat una experiència molt intensa, de vegades dura i de vegades carregada de tendresa. Espero que la lectura d’aquest llibre aporti alguna cosa a tothomque decideixi llegir-lo

Deixa un comentari