Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Cyrano de Bergerac

Aquest diumenge 27 de gener, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú acollirà la representació del muntatge Cyrano de Bergerac, de la companyia La Perla 29 amb direcció d’Oriol Broggi i amb en Pere Arquillué en el rol de Cyrano.

El darrer cop que es va poder veure a Catalunya un muntatge sobre aquesta obra de l’autor francès Edmond Rostand va ser l’any 1989 en la versió que Josep Maria Flotats va fer al Teatre Poliorama.

Rostand va estrenar el seu text, una obra de cinc actes escrita en vers, al Teatre de la Porte Saint Martin de París el 27 de desembre de 1897 i va ser un èxit aclaparador des de la primera funció. L’actor protagonista, Constant Coquelin, va representar l’obra més de 400 cops a París i després viatjà a Londres i als Estats Units.

L’any 1923 es va traduir l’obra i es va estrenar a Broadway, on la va protagonitzar l’actor Walter Hampden, que va organitzar diversos muntatges fins l’any 1946, on el va substituir l’actor porto-riqueny, José Ferrer, que va dur el personatge també a la televisió i al cinema a l’adaptació realitzada per en Michael Gordon l’any 1950 i que li va fer guanyar el Premi Òscar.

Però la versió cinematogràfica més recordada és la que va rodar l’any 1990 Jean-Paul Rappeneau amb guió de Jean Claude Carrière i protagonitzada per un immens Gérard Depardieu. La seva actuació el va fer aconseguir una nominació al Premi Òscar al Millor Actor, fet insòlit per una pel·lícula estrangera.

El Cyrano de Rostand s’inspira en la vida Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac, un dels més importants escriptors francesos del sis-cents francès. Va ser militar i, en retirar-se va estudiar filologia. Tenia una personalitat veritablement eclèctica: novel·lista, dramaturg, autor satíric, epistològraf i fins i tot, va escriure el primer capítol d’un tractat de física abans de morir.

A l’obra de Rostand, Cyrano és un militar amb dots per la poesia i una gran personalitat, però també té un gran defecte físic, el seu descomunal nas. En Cyrano està enamorat de la seva cosina Roxana, però, molt acomplexat per la seva lletjor, no s’atreveix a confessar-li el seu amor. Al mateix temps, la Roxana està enamorada d’un jove i formós militar, en Cristina, que no es gaire eloqüent.

En Cyrano arriba a un acord amb en Cristian, que fa servir les paraules de Cyrano per seduïr la Roxana.

Podeu trobar tots els documents relacionats amb aquest personatge i l’autor de l’obra al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Cyrano de Bergerac / Edmond Rostand.

Us deixem amb un reportatge sobre l’obra de teatre que es podrà veure a la nostra ciutat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari